football_640

Някои хора смятат, че футболът е игра за селяни. На други хора пък простото тичане тип джогинг им е скучновато. Когато обаче стане въпрос за сваляне на мазнини, повечето хора ще ти кажат:

“Трябва да се тича, брат!”

Малко хора обаче се замислят, че можем да тичаме по различни начини и някои от тях да бъдат не само по-ефективни, но и по-забавни от други. Затова днес ще ви разкажа за едно интересно изследване.

Да влезе изследването!

Изследователите надъхали 36 нетренирани мъже в добро здраве да си размърдат задниците. Или поне част от тях.

 • 13 души надъхали да играят футбол (накратко Ф, N=13)
 • 12 души надъхали да тичат (накратко Т, n=12)
 • а 11 останали да си го местят от единия крачол в другия, т.е. останали контролна група (накратко К, n=11)

В продължение на три месеца (12 седмици) учените гърбят добрите хора да спортуват. Или поне група Ф и група Т. Това се случва за по един час между два и три пъти седмично (и двете групи са тренирали равен брой пъти. И двете групи тренират на средно 82% от максималния си пулс.

Какво се случило?

След три месец и двете групи – Т и Ф – били понижили кръвното си налягане по равно. И тук започва интересното:

 • Група Т свалила 2кг, докато група Ф свалила 3кг
 • по-интересното обаче е, че ‘футболистите’ качили 1,7кг активно тегло, което ще рече, че са свалили още повече мазнини (т.е. 4.7кг [Ф] спрямo 2кг [Т])в сравнение с тичащите
 • VOmax (максимална кислородна консумация) също нарастнала с 62% повече при ритащите топка
 • Освен това фуболчагите повишили костаната си плътност в долните си крайници
 • и въпросните Ф понижили LDL холестрола си повече от T групата
 • и на всичкото отгоре играещите футбол повишили мастната си оксидация повече от тичащите – т.е. горели повече мазнини за енергия

Междувременно група К – какво да не забравихте за тях? – та,въпреки че не постигнали нищо от това, което другите две групи постигнали, мъжете от въпросната контролна група станали толкова добри в това, което правили, че само с три месеца подготовка, спечелили Световното по джобен тенис!

funny-football-pictures-56

Какви са изводите?

Първият, и най-очевидният е, че редовното движение се отразява много по-добре на тонуса и здравето от редовното лентяйстване.

Вторият извод е, че явно футболът е отразява по-добре от тичането, но … голямо Но!

 • от едно изследване на можем да вадим генерални изводи – а и в това изследване участват само 36 души
 • генерални изводи можем да прави само след анализ на много изследвания по дадена тема
 • ако ви е кеф да тичате – продължавайте да тичате! Най-важно е човек да прави неща, които са ми приятни И са полезни за него!
 • личните ни наблюдения показват, че цъкащите футбол за здраве страдат от доста повече контузии от тичащите за здраве и затова, ако сте фенове на футбола – загрявайте, разтягайте и повишете силата си, за да се предпазите от контузии. И най-вече подхождайте умно към всяко едно от изброените, за да има файда!
 • и на последно място, но не по важност – какво всъщност представлява футбола като натоварване?

Какво представлява футболът като натоварване?

Като натоварване футболът представлява една интервална тренировка, в който редуваш ходене, леко тичане, спринтова и смяна на посоки. А ние многократно сме чели изследвания, които показват, че по отношение на сваляне на мазнини и запазвване на мускули в много от случаите интервалнтие тренировки постигат доста по-добри резултати от равномерното тичане.

И не само сме чели изследвания, ами и сме го виждали много пъти на практика в залата и именно поради тази причина използваме интервални тренировки най-редовно в тренировките си и в Предизвикателствата, които организираме.

Това е!

Тренирай редовно! Тренирай с кеф! И разцепвай!

Успех!

Лазар Радков
Следвай ме
[Изследване] Кое ГОРИ повече МАЗНИНИ – тичането или футболът?

Коментари