Husband and wife Clinton and Lori Beach are competing as bodybuilders in the World Police & Fire Games. They serve on the Fairfax County police force together too. (Photo courtesy of Lori Beach)

От доста време насам съм на мнение, че има предимно три вида хора:

  • глупави, лековерни и лесни за манипулация хора (Група 1)
  • хитри и манипулиращи хора (Група 2)
  • хора, които произвеждат и създават стойност (Група 3)

Богатството на едно общество зависи предимно от Група 3. Тази група правят нововъведенията, иновациите, бачкат здраво и неуморно и и нищо, произведено с високо качество и в стабилни количества, не е възможно без тях.

В същото време Група 2 манипулира успешно Група 1, да преразпределят (насила) произведеното от Група 3. Това не е особено трудно, понеже най-често Група 1 са много, много повече от Група 3.

Това, което се случва обаче, е, че Група 2 преразпределят насилствено отнетото (от Група 3) предимно към себе си и подхвърлят едва няколко дребни трохи на Група 1. По този начин Група 2 живеят на гърба на Група 3 и на Група 1, докато използват Група 1, за да им помага да поддържат това положение.

С времето това паразитиране от страна на Група 2 изтощава желанието и възможностите на Група 3 и логично – благоденствието на цялата система започва да запада.

Пиша го всичко това, понеже Група 2 използва Група 1 по най-различни начини и в контекста на настоящата политическа система в България, това се случва до голяма степен преди и по време на Избори.

Изборите – поредното разочарование!

От известно (доста) време насам всяко следващо провеждане на избори носи все по-голямо разочарование на хората … или поне на мислещата част от тях.

Сред поредното фиаско на разума на 06.11.2016-та реших да споделя моите две стотинки по темата:

“Как да се справим с малоумните избори на повечето хора в България?”

Подготвил съм няколко основни точки:

#1 – Разчитайте предимно на себе си икономически!

Ако разчитате държавната администрация да създаде подходяща среда, да ви стимулира, да ви субсидира, да разкрива икономически възможности или просто да направи няколко фабрики, в които да си работите – по-добре още догодина емигрирайте в Канада пък там – каквото сабя покаже. (но имайте предвид и там ще е до време)

В най-добрия случай държавният апарат трябва да се грижи за армия, полиция и правораздаване. За икономиката от държавата се изисква предимно да НЕ пречи. Уви, това не винаги се случва в наши дни.

Както каза учителят по физика и избран за мъж на годината на Дарик Радио за 2014-та – Теодоси Теодосиев:

“За да бъде една държава силна икономически – в нея трябва да живеят икономически силни ИНДИВИДИ!”

За да бъдем икономически силни:

  • Първо, трябва да имаме ценни знания и умения, с които да можем да допринесем на света около себе си
  • Второ, трябва да можем да ги маркетираме и да ги продадем на адекватна цена (независимо дали работим за себе си или за друг)

Ако нямате знания или умения, за които някой да иска да плаща – ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ!

Само за 10лв на месец получавате неограничен високоскоростен Интернет, в който е пълно с БЕЗПЛАТНИ качествени курсове по почти абсолютно всичко. Coursera e чудесна платформа. Някои от топ университетите в САЩ качиха в Интернет абсолютно безплатно повечето си курсове. В академията на Телерик също можеш да учиш напълно безплатно.

Число фирми предлагат безплатни стажове, включае и Live To Lift.

По дяволите, почти всяко кафене предлага не лош безплатен Wi-Fi.

Ако си топ специалист, обаче някак все не можеш да си договориш адекватно заплащане за труда си – доста вероятно уменията ти по продажби да куцат (на над 90% от хората така или иначе им куцат). И тук Интернет помага. Тук, вероятно, ще си струва да инвестираш в някой курс по продажби.

Да, държавата може да опитва да ти пречи, но колкото повече ценни умения и имаш и толкова по-успешно можеш да ги продаваш, толкова по-малък е този риск.

#2 – Инвестирай в здравето си!

Най-доброто лечение е … превенцията! А ти не искаш да попадаш в ръцете на българското здравоопазване. Проблемите в НЗОК са много дълбоки и изгледите са да се задълбочават.

Та, ако не пушиш и не не злоупотребяваш с алкохола, си правиш голяма услуга.

Ако се храниш разнообразно, с богати на хранителни вещества храни и не прекаляваш с количествата – си правиш голяма услуга.

Ако тренираш няколко пъти седмично, без да се счупваш в пряк и преносен смисъл – си правиш голяма услуга.

Ако си лягаш преди 0:00, имаш качествен сън и се събуждаш отпочинал и възстановен – направо медец!

Та, колкото и да се осира положението със здравеопазването и НЗОК, ако се грижиш добре за здравето си, шансът да трябва да се разправяш със здравеопазваща бюрокрация ще бъде сведен до минимум.

(Забележка: Познавам много добри лекари и редовно си комуникирам и се консултирам с тях по различни въпроси, свързани със здравето на хората)

#3 – Инвестирай в силата и кондицята си!

Първо, хората, които са по-издръжливи, хората, които са по-силни, и тези, които имат повече (натурално изградени) мускули, живеят по-дълго!

И по-качествено!

Второ, както е рекъл Марк Риптоу:

Силните хора са по-трудни за убиване!

Как да тренирам за сила и кондиция?

Ето две доста приятни програми, които дори може да се комбинират една с друга:

Сила, маса и издръжливост = EDT

EDT за сила

Добрата кондиция и доброто здраве вървят ръка за ръка и зависят едно от друго. А добрите нива на сила и кондиция са важни за още нещо:

#4 – Инвестирай в уменията си по самоотбрана!

Във всяка цивилизована държава е нормално човек да разчита на полицейска защита. Още повече, че всеки от нас плаща за такава с директните и индиректните данъци, които плащаме. Истината обаче е, че полицията има не толкова директно възпираща функция (т.е. директно да те защити от посегателство), а по-скоро като последствие. Т.е. самото наличие на изпълнителна власт би трябвало да възпира криминалните субекти основно посредством негативните последици, които евентуално ги очакват … ако бъдат хванати.

Тази индиректна възпираща функция работи по-добре в по-цивилизованите държави и по-зле в по-малко цивилизованите. И докато в някои моменти България е по-близо до цивилизованите държави, в други повече прилича на страните от третия свят.

Та, когато се озовете в тъмна уличка с криминални типове, които предявяват претенции към личната ви собственост и евентуално здравето ви, е доста по-идейно да разчитате на леката атлетика и бойните си умения, отколкото на някой сержант, който спи на топло в някоя патрулка.

Като цяло, най-добре е изобщо да не попадате в подобни ситуации (т.е. като при здравето – превенция), но ако случайно се случи – винаги е добре да имате понятия и наработка от ударни умения (бокс, кикбокс), граплинг умения (борба, джудо, бразилско джуджуцу), базови умени по употреба на ударни и хладни оръжия (филипино кали) и в много краен случай – по комбат стрелба.

Ако вече сте развили част от тези умения – работете, за да развиете и останалите. Ако все още нямате опит – харесайте си едно и започнете с него.

Какво ни вещае бъдещето?

Истината е, че последните години положението в България се подобрява, независимо с какво ни облъчват медиите 25 часа в денонощието. И това подобрение се случва не заради, а ВЪПРЕКИ политическото управление.

Факт също така е и че прогнозите за бъдещето не са особено розови поради ред причини.

Аз лично съм оптимист за себе си и за хората около себе си, но не съм оптимист за територията България като цяло.

Поради тази причина написах всичко това.

Финални думи

Искам да завърша със следното:

  • погрижете се за личното си благоденствие
  • погрижете се за личното си здраве и наблегнете на превенцията
  • поддържайте се в добра кондиция
  • подсигурете се така, че да сте в състояние да защитите себе си, близките си и собствеността си при нужда
  • изграждайте връзки с хора, които мислят по подобен на вас на описания по-горе начин

Успех!

Edit: Авторът практикува абсолютно всеки един от съветите, които е дал.

free_prog_muscle_wood

 

Оригинална снимка / Photo
Husband and wife Clinton and Lori Beach are competing as bodybuilders in the World Police & Fire Games. They serve on the Fairfax County police force together too. (Photo courtesy of Lori Beach)

Лазар Радков
Следвай ме
Как да тренирам СЛЕД изборите?

Коментари