Малко ли тренирам? Много ли? Трениране?

Трябваше ми доста време, за да осъзнания, че повечето тренировки, не водят до повече и по-бързи резултати! трениране

Или поне в случаите, в които човек не се занимава само и единствено с тренировки, хранене, сън, адекватна почивка и още тренировки. За повечето хора, непрoфесионални спортисти – нещата стоят по различен начин. Ежедневието ни е препълнено с множество стресови ситуации, работа, деца, пак работа, не достатъчно сън, недостатъчна , а доста често и некачествена храна и вярвайте ми, че ако ще и по три пъти на ден да тренирате – това най-много би довело до някоя контузия, още по-голяма преумора и негативен резултат накрая.  трениране

Банално е!

Банално е, но ще го напиша: Баланс, трябва да има баланс в тренировките, за да може да получим резултата, който търсим. Под баланс разбирайте 3 хубави тренировки с тежести седмично, редувани с друго движение като разходки, тичане, каране на колело, скачане на въже и каквото още ви хрумне 😉

Допреди няколко месеца, ако някой ми кажеше не тренирай толкова много, спри се малко, щях да го изгледам на криво и да му кажа да си върви по пътя и да ме остави да вървя по своя, без да ми прави критични коментари от този род, а на всичкото отгоре повечето хора, които са ми правили забележка, че тренирам твърде много, са били от типа „недвижещи се”. Подминавах си с надменно вирнато носле всеки един подобен коментар.

След време сама осъзнах, че в тренировките колкото повече не означава толкова повече. Напротив , започнах да се изморявам, не успявах да възстановя адекватно, и вместо да имам очакваните резултати, започнах да усещам един обратен ефект на преумора, повече стрес и намаляване на постиженията, за които бях работила толкова време.

Червената лампичка

ми светна в момента , в който започнах обучението си за треньор в Live to Lift. Забавих темпото, започнах да си давам повече почивка, не спрях да тренирам с тежести, но започнах да използвам всяка различна възможност за друг тип движение, започнах да си давам сметка, че колкото е важно да подготвиш тялото за тренировка, равносилно по важност е и даването на възможност на същото това тяло да се възстанови след тази тренировка.

След почивката се чувстваш още по-силен и още по-способен да изпълняваш любимите си упражнения в залата, мускулите успяват да пораснат повече, ако са оставени на мира за малка почивка и след това отново са впрегнати в работа.

Трябва да си призная,

че ми беше трудно да се спра и тъй като всеки ден съм в залата на моменти отново ми е трудно да не хвана щангата или дъмбелите и да си направя още една тренировка, макар и да съм си направила планираните за седмицата. Но се спирам за секунда и си казвам:

„ Ей, я си спомни какви ги вършеше преди и отивай да почиваш. И утре е ден и утре ти е деня за тренировка.”

И чинно си хващам сакчето, отивам навън, опитвам се да използвам максимално хубавото време за разходки, за срещи с приятели, за четене на хубава книга, за масаж или просто за отпускане някъде на спокойно местенце.

Защо нямам и как да имам резултати?

Така събирам сили за следващата тренировка и , вярвайте ми, съм три пъти по-продуктивна, отколкото бих била, ако не се спирах както преди. Диагнозата „ Пристрастена към трениране” наблюдавам в голяма част от зарибените хора в залата, бързащи да постигнат целта си. Имам да ви кажа нещо важно и се надявам да се вслушате в моят съвет:

„ Давайте си почивка, не се претоварвайте. Тялото ни има нужда от движение, но и от почивка. Слушайте го, то е ваш приятел. Не му се сърдете, ако откаже да вдигне повече тежест, просто замислете се, че ако го оставите да си поеме малко въздух, след това ще се отблагодари с по-доби и повече от резултатите, които искате да видите.”

Всичко е въпрос на време,

разумно движение и разумно хранене. Нещата си идват по местата, когато има от всичко в необходимото количество. Претренирането и преумората обратното – липсата на движение са все неща, които си причиняваме несъзнателно и които не ни помагат. Почивайте повече между тренировките, това е може би липсващото парченце от пъзела, което се чудите къде е, за да сглобите цялостната картинка на добрата визия И доброто здраве.

free_prog_book_wood

трениране  трениране трениране

Вяра Василева
Диагноза: “Пристрастена към трениране”

Коментари