Не че казвам, че голяма част от българските майки спират да мислят за себе си и да се грижат за себе си след като родят…но голяма част от българските майки спират да се грижат за себе си след появата особено на първото дете.

Всеки (мисля) има поне една позната, която е спряла да се забавлява (без бебе), да се среща с приятели, да си доставя каквито и да е странични занимания….да обръща внимание на най-близките си хора, да се грижи за здравето си, да се храни добре…или поне да се храни……..да прекарва време с приятелки по женски, да си пазарува разни неща за себе си, да се гримира, да се глези …… да има хоби…..да се развива, да учи !

Най-общо се случва следното:

новородените майки започват да се грижат тяхното отроче да получава суперкачествена храна, да получава най-полезната за ставите и мускулите гимнастика, да се социализира с другите си връстничета, да спи по режим, на тихо и спокойно място. Не на последно място се стараят то да получава така жизнено важните му любов, близост и топлина.

Само хубави неща, важни за спокойното и пълноценно развитие на новопръкналия се човек. По тези теми има изписани стотици бая тлъсти книги, заснети са филми, клипчета и в медиите постоянно се намира някой, който да разказва как да бъдем ПЕРФЕКТНИ родители. Щом има толкова достъпна информация, сещате се……значи има кой да я чете , слуша и гледа!

Какво се случва

погледнато от друг ъгъл обаче? Нашето любимо бебе получава всичката тази всеотдайна грижа и любов, не благодарение на това, че ние се чувстваме добре, здрави сме, енергични и изпълнени с любов, а …. въпреки нашето тотално извън кондиция състояние. А какво липсва най-често на нас, когато станем родители:

 • пълноценната храна
 • качественото движение за цялото тяло
 • здравия сън
 • забавлението….извън дома
 • социалните контакти
 • развитието!

Иначе всички (евентуално) сме на едно мнение, че

децата се научават не на това, което им говорим, какво трябва и какво не трябва, а на това, което им показваме, на примера, който им даваме.

Тоест можем да си говорим колкото си искаме, че е страшно вредно да се пуши, но ако ние пушим твърде вероятно е и те да пропушат. Та въпросът ми е:

➥ Кога точно трябва да започнем да се грижим за себе, та да предадем това умение и на децата си?

Защото очевидно, когато се родят, сме прекалено заети да ги обгрижваме и очакваме, че ще започнем да го правим на по-късен етап. Само, че практиката май показва, че за доста дълъг период от време напред, грижата за нас самите изостава и че ако не започнем да си създаваме навици ударно, когато на пръв поглед ама никак не ни е до това, то има вероятност това доста да ни излезе от приоритетите…….от което страда цялата система, но тази тема няма да я зачекваме сега.

Когато преди година и малко

с Лазар станахме родители, след като мина първия месец, в който борихме заедно проблеми с кърмене, липса на време за хранене и тотално недоспиване…..дойде втория месец. Тогава нещата драстично се промениха и се сетихме, че вече е време да се завърнем към тренировките. Въпреки на вид никаквите тренировки, които бях в състояние да направя, се чувствах по коренно различен начин:

 • повишен апетит
 • малко повече тонус
 • по-добро настроение….

Недоспиването все още си го имаше, но като че ли кратките интервали, в които спях, го правех по-дълбоко и си почивах по-качествено. От там нататък тренировките си бяха вече редовно включени в графика ми за деня, точно както беше преди да родя. Понякога се налагаше да правим доста сложни врътки и уговорки, кой кога ще тренира, кога трябва да кърмя, дали да идем да тренираме заедно (с бебето във фитнеса), дали един по един, дали единият да разхожда малкия, другият да тренира, а после да се сменим.

Трябваше да се съобразяваме с ангажиментите на Лазар, с режима на малкия и с още един куп елементи в ежедневието на всяко семейство.

Но въпросът винаги е бил: „Как да го измислим?“, а не „Дали да го правим“.

Понякога плановете не успяваха да се случат, но на следващия ден пък се случваха. Режимът на малкия се промени многократно…нашият с Лазар – също. Някои неща все още се опитваме да нагласим по-оптимално или изобщо да ги включим в ежедневието си, но поне има движение, следим кое става и кое не става.

Причината да пиша всичко това

е, че с Лазар започнахме да създаваме продукт, с който да помогнем, насърчим и дадем полезна информация на младите семейства, които искат да си създадат навика да се грижат по-добре за себе си. Като имам предвид не само младите майки, а И бащи. Не говоря за това как просто жените да влязат във форма след раждането….да им се прибере коремът и да свалят тия 5 кг дето са им останали. Говоря за това как тренировките, храненето и като цяло мисълта за това как се чувстваме по отделно и заедно, и как това влияе на детето ни, да станат част от ежедневието на повече семейства.

В продукта ще бъдат включени конкретни съвети и насоки:

 • как да тренираме
 • как да се храним
 • как да оптимизираме времето си
 • как да се справяме с липсата на енергия и мотивация в трудни периоди
 • как да изграждаме навици и как да заобичаме процеса, в който се грижим за себе си, а не просто да ходим и да вдигаме едни гирички или да въртим едни педали…

Включили сме различни тренировъчни програми, такива за в залата, за вкъщи, за сред природата и разбира се от онези забавните тренировки с бебе, на които всички се радват много, но никой не прави 😀 Тренировки за мама, за татко, за бебко……или за него на малко по-късен етап 😛 , както и такива, които можете да правите съвместно. Искаме да ви помогнем да започнете да се грижите за храненето си, без да оставате с чувството, че по цял ден или пазарувате, или готвите……и разбира се да избегнете другата крайност,  в която по мое мнение доста хора залитат напоследък – да се храните супер-дупер стриктно, само с най-най-добрите, биологично чисти, пълноценни и екологични хранителни продукти, заблуждавайки се, че като го правите ще компенсирате липсата на качествено движение!

Не на последно място

смятаме, че всички тези неща биха повлияли добре и отношенията в двойката, защото само който не си е родил дете все още си мисли, че това е времето, в което родителите са най-сплотени, щастливи и топли един към друг! По една или друга причина се оказва, че с раждането на детето всъщност започва период на отчуждаване…..тема, която също няма да започваме сега.

Тук идва и моментът, в който искаме да ви помолим да ни помогнете да направим това начинание още по-добро. Създали сме една максимално кратка анкета (попълва се за под 4 мин.), информацията от която би ни била безценна за това да доизградим оптимално нашата идея. Търсим мнението, както на хора с деца, така и на такива, които все още нямат, но евентуално някой ден, скоро или не чак толкова скоро биха искали да имат. Без значение дали имате малки или големи деца, дали чакате бебе в момента, дали се надявате скоро да започнете да чакате ……или все още сте на етап, в който търсите с кой искате да го чакате 😉 , вашето мнение, съвети, препоръки или минал опит, са безкрайно важни за нас. Колкото повече – толкова повече…

Благодаря ви, че ще отворите и отговорите на следващите въпроси.

Моля, споделете с приятели, за да достигнем до повече майки и двойки.

Накрая ще завърша с един провокативен цитат, от една доста силна книга, която по мое мнение трябва да прочете ВСЕКИ човек!

„- За мен децата ми са най-скъпото нещо в живота ми. Заради тях живея. А как иначе? За всяка майка – ако наистина е майка, а не някаква „въртиопашка“ – децата винаги са най-скъпото. Майката ще даде за детето си и живота си.

– Слава богу, не всички мислят така, иначе разумният живот на планетата вече отдавна щеше да е престанал да съществува. Животът на Земята продължава, благодарение на тези, които мислят по друг начин и смятат, че главното в живота не са децата, а мъжът и жената като двойка. Та нали те създават най-голямата сила във Вселената – любовта, която дава началото на живота. Мъжът, жената, тяхната любов един към друг – ето най-голямата ценност!“

Из „Оковите на майчината любов“ от Анатолий Некрасов

]

 

Мария Петкова
Защо новите майки ПОЛУДЯВАТ?

Коментари