Преди десетина дни, мой приятел танцьор, когото не бях виждала от миналото лято, ме застреля с един комплимент, който ме хвърли в размисъл:

Много си се разхубавила. И не е, защото си с рокля! И преди съм те виждал с рокля. Тялото и излъчването ти са променени, сега направо извира женственост.

Бре! Замислих се дали човекът не е на някакви стимуланти, но уви – не беше 😀 И продължих с размислите кой е този елексир, който прави такива чудеса с мен, и то без да го осъзнавам. Не съм ходила на пластичен хирург, нито на вълшебни разкрасяващи процедури с хиалурон, колаген и всички други модерни думички. Не съм на диета – всичко си хапвам. Значи и храната няма нищо общо.

Половин година… Чакай малко – май от толкова започнах да тренирам сериозно с дъмбели, щанги и пудовки 3 пъти седмично, а танците с мъка на сърцето отрязах само до веднъж поради недостиг на време и сън. Ами то не остава друго, значи трябва да е това. Явно „виновникът“ за комплиментите и положителната промяна са именно силовите тренировки.

Как така тежестите те правят по-женствена?!?

Нека ви обясня набързо преди да сте ми вързали усмирителна риза.

Всъщност, нищо ново под слънцето. Просто на пръв поглед тезата звучи толкова шокиращо, че много хора, в частност жени, я отхвърлят като „абсурд“.  Но само на пръв поглед.

Ама няма ли да стана биче от много щанги?

Зависи какво правиш с тях 🙂 Истината е, че няма мъжки и женски тренировки. Има за качване на мускули, за свалялне на мазнини, за по-добра кондиция, за повече експлозивност, за сила, за по-голямо…. самочувствие 🙂 Но това са цели, а не етикети „мъжко“ и „женско“. Умните тренировки, независимо от целите и етикетчето, което приятелката ви би им лепнала, подчертават извивките. Нека повторим заедно:

Подчертават извивките.

Сега да поясним коя тренировка е умна. Ако подскачате по оскъдно фитнес облекло от машината за бицепс на машината за корем, тренировката ви не се брои за умна и едва ли ще се радвате на кой знае какви резултати от нея. Освен ако не привлечете вниманието на някой Херкулес, който ръмжи, докато бута собственото ви тегло от лежанка в съседство. Може това да са ви целите всъщност, знам ли 🙂 Но щом сте стигнали дотук в четенето на статията, значи със сигурност не търсите рева на Херкулес 🙂

Ако въртите километраж като за разходка до Черни връх, но на пътеката във фитнеса … same story. Ако искате да ходите до Черни връх, не забравяйте, че той не се намира във фитнес залата и катеренето му в зала не е от най-умните неща.

Коя тренировка тогава е умна?

Тази, в която преодолявате страха и предрасъдъците си и започвате да използвате пълноценно инвентара в залата, в която тренирате. Какво ще рече това? Да използвате стойките за клек пред огледалата за клякане, а не за позиране за селфи. Клекът е прекрасно упражнение, с което можете да тренирате едновременно корем, крака и дупе. И не, той няма да ви скапе колената и кръста, дишайте спокойно! Не и ако ви отмързи да потърсите и приложите малко информация как да клякате правилно.

Лостовете и тежестите не са там някъде,

за да плашат злите духове,

а за да правите разни симпатични неща като мъртва тяга с тях. Момент! Мъртвата тяга не е еднозначна на сецване на кръста. Това е уникално добро упражнение, което тренира повече мускули, отколко можете да изброите. Но и тя има нужда от малко разучаване на техниката, за да извлечете максимума от нея и да сведете риска от контузии до минимум.

Същото се отнася и до дъмбелите, и до пудовките… И като цяло до умната тренировка – тази, в която използвате ума си, а не “казвали са ми, че …” от неизвестен или неизвестно колко надежден източник. То и без това обикновено е едно и също. Поинтересувайте се от техниката на изпълнение на упражненията със свободни тежести, разучете и приложете.

Ето това е умно!

Тялото ни може да е инатливо, но в никакъв случай не е неблагодарно. Напротив! Когато ние работим за него и включваме в тренировките упражнения, където частите на тялото ни трябва да работят заедно и координирано – клек, тяга, лежанка, лицеви опори, раменна преса, набирания или придърпване на скрипец, планкове и т.н., ние работим за тялото си. За цялото ни тяло. Тогава и цялото ни тяло започва да работи за нас. И да се оформя по най-естествения за него начин – като подчертава силните ни страни и започва да извайва постепенно всичко останало, което „не си харесваме“.

Не бягайте от щангичките, независимо от това в какъв цвят са дисковете на тях! Те могат да бъдат

идеалната мотика

за регулярно прекопаване на градинката ви, за да цъфтят цветята в нея целогодишно, а не да ги купувате откъснати от чужда градинка, когато 8ми март почука на вратата. Всъщност, не изразих правилно. Не цветята в градинката ви да цъфтят, а вие 🙂

Честит празник 🙂

 

 

 

Стела Пенчева
По-женствена с … щанги?!?

Коментари