Преди няколко години ходих в Порто и се влюбих в местната кухня и по-специално, във всички прекрасни неща, които могат да се направят с треска. Толкова вкусотии ядох – кои здравословни, които не чак толкова, че си купих готварска книжка на португалски, от която заедно с Google Translate разучавахме рецептите.

Едната от тях се оказа като за списание – от онези, на които слагат отметки пред ‚здравословно‘, ‚вкусно‘ и ‚лесно‘ 🙂 Стана ми много любима и реших да я споделя с вас.

Какво ви трябва:

  • Охладено филе от треска – количеството преценете вие в зависимост от това за колко гърла и колко дни ще готвите;
  • Зехтин Extra Virgin (по една супена лъжица на 100ина гр риба)
  • Лимонов сок на вкус
  • Розмарин
  • Сол
  • Черен пипер
  • Маслинова паста

Лесното приготвяне:

Измивате и подсушавате рибата. Овкусявате с малко сол и черен пипер. След това я пъхате в един плик за печене, сипвате вътре няколко лъжици зехтин, малко лимонов сок и няколко щипки розмарин. С лъжица или направо с пръсти обърквате така, че всяко филе да се овкуси добре. Завръзвате плика и слагате рибата да се маринова в за около 20 минути в хладилника. Когато я извадите, изсипвате съдържанието на плика (риба + марината) е една тава, намазвате с маслинова паста и печете във фолио. После похапвате с кеф 🙂

Съвет: Ако купите готова маслинова паста, не овкусявайте рибата със сол, тъй като готовите маслинови пасти имат достатъчно сол. Можете да замените и с нарязани маслини без костилки – също става чудесно.

 

Само риба ли?!?

Не – има и гарнитурка 🙂 Аз направих печени зеленчуци с щипка импровизация.

Нарязах на лентички пащърнак, моркови и тиквички. Мислех директно да ги метна във фурната, но реших да ги сложа в една купа, да ги поръся със зехтин, сол, черен пипер и риган, да разбъркам добре и после да ги опека върху хартия за печене. Толкова вкусни станаха, че едва оцеляха, докато стигнат от тавата до чинията 😛

Бонус идеи за гарнитурата:

Включете фурната на вентилатор (ако го имате като опция), за да изсуши малко зеленчуците ида станат по-хрупкави.

Можете да замените зехтина с орехово или друго ядково масло – става жестоко!

Експериментирайте с  подбора на зеленчуци, за да откриете комбинацията, която най-много ви харесва 🙂

 

Стела Пенчева
Ароматна треска

Коментари