“Ти не си била дебела, не знаеш какво е!”

Това съм го чувала не веднъж в залата. И понеже народа за да повярва, трябва “око да види, ръка да пипне”, си държа една снимка, на която пълничко 15-годишно русо момиче се усмихва широко. Снимка от един труден и поучителен период, в който още преди да стана тийн, трябваше да преглътна факта, че понякога

да си пълен е в контекста на здравето.

Поне за известно време.

За мое съжаление ми откриха заболяване, което за да се “успокои” и да не се повтори, трябваше да ме наблъскат орално и венозно с кортекостероиди под лекарско наблюдение. Но “само” за месец. Оу, и освен това да ми забранят сурови плодове и зеленчуци, някои и печени дори, както и всякаква физическа активност, за да не ми се пръснат кръвоносните съдове по краката и в корема.  Това обаче за много месеци – около 30.

И така второто най-бързо хлапе в класа с атлетична фигура за няколко години се превърна в Стела Дебела. Колкото и грубо да звучи, точно така ми викаха в началното училище. Бях едно усмихнато русо момиче с овална форма, високо 168 см. и тежащо 83 кг. И понеже животът е също толкова груб, се оказа, че за един сериозен период от време, за мен здравословно е да съм пълничка, макар и с комплекси, вместо да отслабна и да не чувам тази звучна рима повече.

Всъщност, какво щеше да стане,

ако бях тръгнала да се келеша

въпреки лекарските препоръки и да отслабвам с диети или спорт? В най-добрия случай щях да обикалям болници и до днес. В най-лошия можеше и да не пиша тези редове.

И понеже съм убедена, че повечето от вас с нетърпение чакат да разберат как съм се върнала във форма и колко време ми е отнело, бързам да отговоря на въпроса:

Как ги свали тия 20 кг и кога?!?!

След като ми отмениха лекарските забрани се хванах на бас със сестра ми, че мога да си смъкна талията под 90 см. От 92 стигнах до 89,5 и се чувствах като олимпийски шампион по лека атлетика. С разумно хранене вече със зеленчуци (УРА!) и танци, малко по малко, за няколко години свалих има-няма 20 кг. и има-няма 20 см. от талията си.

“Ама това е много време…”

Така е, но да инвестираш 5 години, за да свалиш 20 килограма и да задържаш теглото си бетон вече

близо 10 години без усилие,

независимо дали закусваш кроасан с шоколад или овесени ядки, и дали вечеряш салата или пържени картофки… Не е зле, нали? 🙂

Много хора, дори след като отслабнат, все още имат фобии и/или комплекси, които трябва да излекуват. И аз имах – да не направя отново крака като на футболист. Отново, защото като реших в гимназията да тичам на стадиона до нас, точно това стана 😀

Още при първата ми среща с Live to Lift се изправих пред предизвикателството да се преборя с тази фобия, след като Данчо Христов ми “предписа” тренировка с 28 серии за крака. Ако бяхте на мое място, какво щяхте да направите? Да се откажете, защото “си знаете”?

Аз си казах “майната му” , ще му се доверя и ще се преборя със себе си. След месец

връхлетях с писъци в залата.

“Данчоооо, ама аз имам по-чист корем и по-яки извивки.” “Верно ли?” След като се похилиха известно време, Данчо и останалата част от екипа се заеха с благородното дело да ми покажат как и защо става тази магия. Аз пък от своя страна се заех да показвам магийки и да помагам на други хора. 🙂

Ето ме днес, част от мега якия екип треньори и трениращи в Live to Lift. Също толкова усмихната и също толкова руса (и буквално, и преносно 😀 ). Килцата са непроменени, обаче комплексите и фобиите за външния вид ги няма. На тяхно място има много повече и по-яки мускули и повече извивки.

“Лесно ти е на теб…”

Стигнах до тук не за да ми е лесно, а защото не ми е било лесно. Лесното идва, след като мине бурята и излекуваш комплексите. Как да се случи най-ефективно и безболезнено? Ето няколко съвета от мен:

  • Не си правете шега със здравето – физическото, психическото и емоционалното, за да не си направи шега и то с вас.
  • На кориците на списанията са снимки на професионални модели с професионален грим, направени от професионални фотографи и обработени от Photoshop професионалисти. Когато на път за фитнеса си поставяте цели, помислете дали искате да харесвате корицата на списанието или отражението в огледалото.
  • Бъдете мили и търпеливи и със себе си, и с пълните, слабите или некоординирани хора в залата около вас. Никога не знаете колко големи усилия полагат в действителност. 😉
  • Проявете търпение – няма да усетите как нещата ще се получат точно когато и както трябва. 😉

Както казва (все още) Данчо Христов, “Щом Стела успя, значи всички могат!”. 😀

Успех! 🙂

=> Виж какво постигнаха други трениращи: Резултати и Трансформации

>> Запиши си час за консултация <<

Стела Пенчева
Когато да си пълен е в контекста на здравето

Коментари