Всеки път, когато някой дойде при нас с благородните цели да се чувства по-добре, да има повече енергия, да е по-здрав и, разбира се, да се „нацепи на животно”, му обясняваме, че за да ги постигне, е нужно да обърне внимание не само на случващото се в залата. Не по-малко важни са хранителните навици, които има.

Както Лазар неведнъж е обяснявал, оптимални и дългосрочни резултати се постигат само с активното участие на този, който ги иска. Това, освен тренирането и трупането на знания, включва в не по-малка степен

храненето

Понякога при нас идват хора, които не искат да си готвят или казват, че нямат време или пък „не могат да готвят”.

Не всеки има възможността да си купува готови по-голяма част от ястията, които консумира(а и не би трябвало). Уви, също не всеки има на разположение личен готвач – дали под формата на член на семейството, приятел/ка, съквартирант, роб и т.н. 🙂 Независимо в разликата във възможностите на хората обаче, всеки може да се научи

без много усилия

да приготвя приемливо собствената си храна. А понякога дори и тези, които се справят горе-долу в кухнята, имат нужда от малко помощ, за да се превърне храната отново в наслада, вместо да е задължение. Вече неколкократно ми се е случвало да чувам вариации на въпроса:

„Какво да го правя това месо, че да е

по-вкусно и разнообразно?”

Един от вариантите – мариновай!

Тъй като най-най-най-простият начин за готвене на месо е печенето във фурна, то най-най-най простият начин да го направим в пъти по-вкусно, е да мариноваме. Ето малко практически и теоретически насоки:

 • Как? – Взимате голям съд. Вътре смесвате мазнина (аз предпочитам зехтин), киселина(алкохол, лимонов сок) и подправки – на вкус, мирис и интуиция. Това е предостатъчно. За да бъде по-разнообразно може да добавите соев или какъвто и да е друг вид сос, горчица, вино, бира, нещо сладко. С получената смес намазвате месото, ако е по-гъста, или го оставяте да кисне вътре, ако е по-течна. Покривате съда, в който се намира и го оставяте в хладилника.
 • Колко дълго? – Колкото повече – толкова повече! Ако няма време – 30 минути мариноване е по-добре от нищо. Ако има – 12 часа е по-добре от 1 час.

Съвети:

 • Ако обичате аромата, използвайте лук и/или чесън. Коренно променят нещата.
 • Използвайте подправките поотделно, не готови смеси, фиксове и т.н.
 • Ако имате на разположение свежи ароматни треви и билки, може да пробвате и с тях – просто кълцате на ситно и слагате в маринатата.
 • За много крехко печено месо – покрийте тавата с фолио и го оставете да се пече за няколко часа на по-ниска температура.
 • Използвайте въображение и експериментирайте! – както всяко нещо, колкото повече го правите, толкова по-различни и интересни идеи ще имате.

За да не бъда голословен, ще споделя каква марината си забърках онзи ден, от мързел…ъъъ, от желание за ефективен тайм-мениджмънт в готвенето 🙂

Аз използвах:

 • Половин тъмна бира (значи около 250мл) – защото я имаше отворена и неизпита в хладилника
 • Соев сос – на вкус
 • Черен и червен пипер и много малко сол – защото соевият сос е солен, пак на вкус
 • Малко зехтин
 • Голяма лъжица мед;
 • Ябълков оцет – Съвсем малко! Наложи се, защото бях прекалил с меда и стана прекалено сладникаво – това го направи точно каквото исках.

Като смесих всичко това и го разбърках добре, оставих около 1.5кг. свинско да се плацика вътре за през нощта. На следващия ден го сложих в тава, покрих го с фолио и го оставих да се пече около два часа. Получи се толкова добре, че ме вдъхнови да напиша всичко това и да надъхам и вас да мариновате. 🙂

Цветан Недев
За по-добри резултати в залата – мариновайте!

Коментари