Много, много обичам яйца. Те са може би една от любимите ми храни. Бих могла да изпиша страници защо това е така, но без да се увличам ще ви споделя първите причини, които ми идват наум:

 1. Яйцата се готвят бързо.
 2. С яйца се готви разнообразно.
 3. Почти всичко, към което ги добавиш, става много по-вкусно.
 4. Яйцата са много, много хранителни.
 5. Домашни бъркани яйца с масло. Точка.

От доста време се каня да ви разкажа малко повече за тази моя любов към яйцата, да ви предложа начини да ги готвите и да ги преоткриете и вие. И нека се разберем от сега:

Яйцето има белтък и жълтък!

И те се похапват заедно. И преди да извадите листче да смятате калориите на жълтъка, само си помислете – В едно яйце се съдържа всичко необходимо за изхранването на един цял, завършен жив организъм, който разчупва черупката и е готов да тръгне да писука по широкия свят/кокошарник!

Единствените пъти, когато хапвам например омлет от белтъци е… след като съм правила сладкиш и в него съм употребила жълтъците. Така де, нека не се правим на твърде праведни.

Без повече излишни приказки, да минем на

Първа част кулинарни идеи.

Тези мини рецепти бяха импровизация в ден, в който бях в настроение за по-забавно и интересно изглеждаща храна, която обаче да не отнема много време, усилия и специални продукти. Освен това намерих страхотно авокадо и приличен бекон в магазина.

Продукти:

 • яйца – 4 броя за моите експерименти, не много големи!
 • авокадо – 1 добре узряло
 • чушки – 2 пресни зелени камби
 • бекон – около 100, 150 гр. По желание повече.
 • сирене – колкото искате да сложите по чушките
 • подправки по избор – използвах лют пипер, чесън на прах, сол и черен пипер

Приготвяне:

 • Включете фурната да се загрява. Аз пуснах моята на 250 градуса, може и на по-малко.
 • Извадете си тавичка и я застелете с хартия за печене.
 • Измийте авокадото и чушките. Отстранете горната част на чушките, така че да заприличат на купички. Авокадото разполовете и обелете едната половина. По-правилно отрязаната си оставете с кората.
 • Вземете половинката авокадо с кората. С малка лъжичка внимателно издълбайте част от сърцевината. Колкото да ви се хване вътре едно яйце. Поръсете отвътре с малко подправки и сложете авокадото в тавата. Трябва да е водоравно! Аз подложих под тънката част необелена скилидка чесън, която после изядох. Можете да си направите топче от кухненско алуминиево фолио. След като сте нагласили авокадото, внимателно изсипете едно яйце в него и го поръсете и отгоре с подправки.
 • Вземете другата половинка. Нарежете я на филийки по дължина и подредете върху тавичката като ветрило. Между всяко парченце авокадо пъхнете парченце бекон. Отново довършете с яйце отгоре и подправки на вкус.
 • Останаха ни две яйца. Разбийте ги в купичка с подправки и разпределете сместа в камбите. В едната навийте парче бекон, а в другата натрошете сирене. Проверете първо дали чушките ви могат да се закрепят в тавата. При мен едната протече, оказа се, че съм я пробила. Набързо наслагах останалият ми бекон върху протеклите яйца и пекох така. Вкусно оправяне на гафа.
 • Печете между 10 и 15 минути, в зависимост от това как обичате яйцата.

От тези четири вкуса, моят личен фаворит е ветрилото с бекон.

Идея:

Можете да разнообразявате добавките, както ви се иска. Аз ги направих така, защото беше най-лесно и защото сме наполовина вегетарианци вкъщи. Вие можете да си сложите повече бекон, без бекон, лук, домати или каквото ви се стори уместно.

Добър апетит и очаквайте втора част!

Даниела Попова
Рецепти с яйца (първа част)

Коментари