Здравейте! Аз съм Данчо и ви поздравявам за това, че дочакахте третото издание на този журнал! Какъв е този журнал, накратко можете да прочетете ТУК.

Ако искате да ви изпращам мейл, когато има ново издание, натиснете зеления бутон.

 

Изданията до сега можете да намерите ТУК.

 

Събитие на седмицата!

Утре 9:50 Лицеви опори в Пловдив!

Събираме с в 9:50  около фонтана с пеликаните на площад „Стефан Стамболов” пред община Пловдив, място известно още като “Копчетата”. Целта е да подкрепим инициативата 30за30 и да помогнем в мотивирането на 1 000 000 Българи да се движат всеки ден. Всеки е добре дошъл!

#30за30

Събитията и новините свързани с 30за30 стават достатъчно много, за да си имат собствен журнал, но все пак правя един последен опит да ги обхвана.

Прочети всичко за 30за30 тук!

www.30za30.com – В този сайт, посветен на инициативата, можете да:

 • се запишете за участие
 • получите Наръчник, който ще ви помогне да се справите с 30за30
 • чуете Лазар да ви надъхва!

Събития с лицеви опори

Още 30за30 видео материали:

30за3о и Пресата:


Плакатът на 30 за 30

който Поликсена ни направи и всеки може да разпечата и използва за мотивация!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Аз събуждам България”

Един проект, воден от едни яки хора, събужда България! Лайв видео с едни полезни час и 45 минути.

 

TS and his blog

 

Words come easy to Tsvetan Nedev and he is willing to share honestly his knowledge, demonstrating some exquisite writing skills!

The blog is all in Еnglish and the themes engaged in his own words are “…experiments, successes, failures, lessons learned and random thoughts on training, recovery, nutrition and everything else that has the power to enrich our lives”.

Семинари и Уебинари

 

Семинар с Menno Henselmans

 

Приятен семинар с Менно Хенселманс. Темите обхващаха:

 • Цикличния прием на калории спрямо анаболния прозорец.
 • Препоръчваният от Менно високо-честотен начин на трениране.
 • Основните принципи за подбор на упражненията, които ползват в Bayesian bodybuilding.
 • Санни Лийнман ни разказа как лакомници като мен да се придържат по-лесно към диетата си.

Менно беше подплатил презентациите с наука и отговаряше адекватно на всички въпроси. Определено ще се радвам на повече такива събития!

Семинар с Mario Tomic

 

Никола и Станислав правят нещо страхотно, водейки хора като Менно и Марио в България. Винаги е добре да видиш гледните точки на колеги, които споделят научния подход. Удивителна е и символичната сума, която искат за семинара. Ще се учудя, ако залата не е пълна!

 

Уебинар с Алан Арагон и Брад Сконфелд

Макар и онлайн, това беше най-наситената, качествена и преминала през собствен опит, научно-обоснована информация за последните месеци. Тези двамата са великани! Яко респект за Лайл Макдоналд, който ги събра за този уебинар. Ще споделя с вас по три слайда от презентациите на двамата.

Темата беше:

Оптимизация на тренировките, храненето и суплементацията

в контекста на максимална хипертрофия.

Брад представи тренировъчната част. Много ме зарадва, че препоръките му до голяма степен съвпадат с това, което правим в Live To Lift. Ето няколко слайда от неговата презентация:

Във връзка със втория слайд, Брад спомена за Менно и препоръките му да се тренира ежедневно всяка мускулна група. Все пак засега не вижда достатъчно данни, за да промени текущите си препоръки за 48 часа възстановяване на мускулна група дори и при напреднали атлети.

На горния слайд беше специално наблегнато! Брад спомена, че ни дава научната обосновка и препоръки, но основата на изграждането на план и програма, особено при напреднали атлети, остава експертизата на треньора и адекватното оптимизиране и подбиране на методите спрямо всеки индивид.

Изключително информативна и същевременно практически насочена лекция. Препоръчвам на всеки, изкарващ си прехраната с фитнес, да не пропуска бъдещи възможности да се учи от Брад, дори и онлайн.

 

 

Алан ни засипа със сметки и калкулации. Общо взето даде формулите, които ползва за всичко възможно. Наблегна на поставянето на реалистична времева цел спрямо търсените резултати и даде формула как да я сметнем. Имаше формули за калориите, протеина, мазнините, въглехидратите и т.н.

Подхода на Алан е доста различен откъм техническо изпълнение, спрямо това което прилагаме в Live To Lift. Повечето трениращи при нас са начинаещи и ние се опитваме да не ги натоварваме с безброй калкулации, а да намерим начини да постигат резултатите си и без тях. Все пак доста сходни са препоръчваните количества протеин и препоръките за въглехидратите и мазнините, които дават свобода, но ни спират да се храним безобразно.

Слайдът говори сам за себе си, нямам какво да добавя. 🙂

Тадаа, един чуден слайд!

 • Креатинът… нищо ново. Ето още една позиция на по-умните от нас хора. Не мисля, че трябва да има още професионалисти в сферата, които да отричат ползите и липсата на негативи от креатина.
 • Бета аланин + Цитрулин малат + Кафе – Най-добрия бустер евър!  Хем си яко надъхан, хем качваш повече мускули…
 • HMB – метаболит на Левцина, явно няма достатъчно добри данни, но не го отрича напълно.
 • BCAA – Наистина LOL, не много отдавна препоръчвах BCAA в дни с фаст. Всъщност няма смисъл дори и тогава. Начинът ми на мислене беше повлиян от това, че на кутията на всяко BCAA пише 0 Калории! Признавам си, не обичам много да мисля и ми отне доста време да се замисля, че как така 0 калории все пак вътре има Левцин, Изолевцин и Валин, не отнема много време да се открие тези аминокиселини отделят калории при изгаряне:

 

Всъщност се оказва, че BCAA имат малко над 6 калории! Оказва се, че фаст с BCAA не е никакъв фаст… и дори по-малко калории ще приемем, ако си пием пълноценен суроватъчен протеин вместо BCAA. Разбира се, има вече няколко изследвания, които показват, че при наличието на адекватни дози протеин, BCAA не добавя никакви ползи в контекста на хипертрофията.

 

Това май стана доста дълго. Спирам до тук.

Излъгах! Забравих да ви разкажа за моите тренировки.

Тренировките на Данчо

Няма много за разказване. Тренирам всеки ден и подкрепям инициативата 30за30.

Описвам доста подробно ежедневните си тренировки, а голяма част от тях записвам на видео или пускам на лайв.

Може да видите всички тренировки до сега в този фейбук албум.

 

Успех!

Поздрави на всички, надявам се да откриете нещо полезно в този журнал. Ако ви допада, споделете.

Ако искате да получавате кратък мейл при всеки нов журнал, натиснете зеления бутон:

 

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Журналът на Данчо Vol.3

Коментари