Слънце грее, дъжд вали, а има хора, които ги боли

Метин е един от тях. Той е на 34 години, висок близо 190 см и тежи 100 кг. Програмист, който живее в провинцията и от време на време идва на командировка до София. При поредното пътуване до столицата преди 2 месеца, Метин реши да ни потърси за консултация,

защото го боли.

Боляха го китките, гърбът и колената. Пуканите ребра в миналото, невралгията на лявата ръка и леката синусова тахикардия превеха нещата още по-голямо предизвикателство.

Колкото и леки упражнения да пробвахме, все нещо някъде болеше. Освен това, Метин нямаше как да тренира редовно с нас в София, за да започнем да адресираме проблемите и да спре да го боли. Трябваше да измислим План Б. План Б се състоеше в размачкване, ставна гимнастика, разтяжки и упражнения за вкъщи.

Очаквах, че ще му трябва около месец, за да каже “Вече почти не ме боли…” Но някои от болежките започнаха

да изчезват само след седмица.

Започнахме да правим по една тренировка при всяко негова командировка в София. Той идваше все по-енергичен и усмихнат в залата и упражненията се получаваха все по-леко и безпроблемно.

Помолих го да сподели как се чувства как така започна да тренира с кеф, независимо дали е в родния му град или в София с Live to Lift.

“През 2004 ходих на фитнес и тамошният треньор ме караше да правя много кардио. Аз никога не съм можел да правя това, защото “направо умирам”… Обаче той беше много настоятелен и ме тормозеше да тичам на пътека… и съответно спрях да ходя.

През 2012 пак пробвах. Там ме научиха на “кръгова тренировка”, което явно пак не беше добре за мен, защото едно от упражненията (олимпийско изтласкване), дори с малки тежести ми беше супер трудно и ме заболяваше гърбът от него. Ти веднъж опита да правим нещо такова (с дъмбел, гушнал колоната) и като ме заболя (за разлика от онзи калъф) не ме караше да го правим въпреки болката.

През 2014 четох някакви неща и реших, че ще правя мъртва тяга и клекове с щанга. Гледах видео в ютуб, ходих при някакъв тип да ме учи и т.н. И кляках. Имах някакъв прогрес и в рамките на няколко месеца започнах да клякам с 65 кг. Явно не е било добра идея, защото постепенно ми се появи някаква болка в коленете… която в един момент ме отказа и спрях.

Откак тренираме с теб установих, че всъщност може и да се “свали нивото” и това е хубаво нещо. Останах (в ретроспекция, много приятно) изненадан, че всъщност правим неща, които дори и на мен са ми лесни. Явно не е нужно да се влиза в някакъв “калъп”, а дори (сравнявайки с моя предишен опит) е вредно. А още по-хубаво е, че всъщност, лека-полека включваме и по-трудни неща, които обаче, вече мога да правя без да ме боли.

Приел съм си го като принцип, че ако почувствам дискомфорт, не правя въпросното нещо. Все още понякога се случва с нещата, които си ми дала като програма, но съм се научил. Като ми е дискомфортно на коленете да клякам или да правя напади, правя планкове и буби. Като ме заболят ребрата ако съм претоварил корема, правя вакумки, кобра, разтягам върху ролера…

Напоследък виждам много добър прогрес в упражненията на скрипеца… Постепенно ми стават любими. И това с интервалните тренировки ми пасна супер – 2 минути кардио е нещо, което мога да понеса.

Крайният резултат е, че за пръв път в живота ми чувствам удоволствие от това да тренирам. Чак не мога да повярвам, че изпитвам мерак да се вдигна от вкъщи за да отида на фитнес и да правя тренировка със скрипец/дъмбели + кардио. Преди винаги съм го правил “насила”

Метин е поредното доказателство, че когато адресираме нуждите на тялото, то започва да поема в посоката, в която искаме да се движи. Понякога това е свързано с цяла тренировка корективни упражнения вместо клекове и лежанки. Но сложното и задъхващо не винаги е добрият избор в тренировките. Той е в това да правим толкова, колкото моментното състояние, а не егото ни, позволява. И без да ни боли.

Простички и напълно разумни принципи, които за съжаление често забравяме. А не бива.

Ако искаш да се консултираш с нашия екип, ЗАПИШИ СИ ЧАС.

Ако не си от София – включи се в нашия проект “30 дни до БЕЗ болка!

И не забравяй за нашата инициатива #30за30, с която се стремим да накараме повече българи да бъдат активни. Научи за нея на специализирания сайт 30za30.

Стела Пенчева
Могат ли ДЪЛГОГОДИШНИ болежки да ИЗЧЕЗНАТ за седмица?

Коментари