„Разцепвам се в залата, ама нямам разцепващи резултати, брат!“

„Ограничила съм храната, тренирам, но не мога да сваля!“

А ти постигаш ли желаните резултати в залата? Ако отговорът е не, може би пропускаш нещо важно. Или се заблуждаваш за друго важно нещо. Виж най-често срещаните пречки към мечтаната фигура, невероятната форма или голямата промяна като на пича или мацката от „онази статия“.

Проблем 1: Не спиш добре или достатъчно

Липсата на качествен сън няма да се лепне на краката или корема ти. Но ако дълго време спиш под 6 часа на нощ, е много вероятно да имаш по-слаба мотивация и по-ниски нива на енергия. Освен това е също толкова вероятно да разчиташ на нещо сладко и повечко кафета, за да си набавиш липсващата енергия.

Решение
Опитай да не пиеш кафе след 16:00 и да не цъкаш на телефона час преди да си легнеш.

Проблем 2: Ядеш прекалено много калории

Не очакваше да видиш това тук, нали? Ако обаче теглото, обиколките и процентът мазнини не пълзят надолу, може би папкаш повечко от необходимото. За много хора най-големият проблем е подценяването на количеството приети калории, когато излизат да хапнат или пийнат с приятели.

Най-големите трансформации изискват 100% отдаденост не само по време на тренировка, но и в кухнята, и в ресторанта на рожденния ден на гаджето.

Решение
Започни да си водиш хранителен дневник – това ще ти даде ориентир дали калориите от храна и напитки, които приемаш, са толкова, колкото си мислиш, или изпускаш контрола някъде.

Проблем 3: Мрънкаш за ситуацията и гените си

Не, това не го правят само жените. И да, това Е ПРОБЛЕМ. Всички сме заети, имаме семейства, работа и много лични ангажименти. Но всички ние можем да имаме тялото, за което сме мечтали. Мрънкането е извинение, а когато има извинения, няма резултати.

Решение
Просто спри да мрънкаш!

Проблем 4: Не тренираш достатъчно.

„Ама аз тренирам!“

Преброй часовете, в които тренираш, не в които си мислел да тренираш. 3? Ама тази седмица беше на рожден ден … миналата на почивка… Май понякога даже и до 3 не ги докарваш, а?

Ако от всички 168 часа в седмицата се движиш целенасочено само 2 или 3, това е крайно недостатъчно. Да, можеш да постигнеш страхотни резултати с тренировки три пъти седмично и движение под някаква форма през останалите дни. Това не е много, стига да си постоянен и да не се скатаваш.

Решение
Дребни неща като да използваш стълбите и да се разходиш до работа могат да бъдат разликата между това да сваляш и да не сваляш мазнини. Започни да броиш крачките си и постепенно увеличавай, докато стигнеш до 8-10 000 крачки на ден. Ще видиш, че не са толкова много!

Проблем 5: Превръщаш свободното хранене в свободия

Събота вечер, време да се поглезиш с малко джънк и сладолед… и после биричка с пържени картофки… Дали?

Не казваме, че свободните хранения са нещо лошо, дори напротив. Но трябва да вкараш малко мисъл и при избора на свободно хранене, ако искаш да имаш резултати. Не го вкарвай в ежедневието си само защото така си прочел някъде, или защото ти звучи яко да се натъпчеш с пица в петък вечер.

Свободното хранене веднъж седмично не е проблем.  Тъпченето с джънк на автопилот е.

Решение
Избери си едно свободно хранене, а не цял свободен уикенд. Можеш да го съобразиш с някакво събитие – ако си на рожден ден в петък вечер, направи си свободното хранене тогава и спокойно хапни парче торта. Но не продължавай с торта за закуска, обяд и вечеря и на следващия ден.

Проблем 6: Доверил си се на грешния човек

Ако имаш нужда от счетоводител или адвокат, ще търсиш човек с опит, нали? Това важи и за персоналните треньори и раздавачите на акъл в интернет и фитнес залата. Те са като професионалистите във всяка друга сфера – не очаквай по-малко от тях.

За да даваш постоянен тренировъчен стимул на тялото си, е добре да следваш една програма 6 до 8 седмици. Ако треньорът, на когото си се доверил, те кара да правиш едно и също 3 месеца, трябва да смениш програмата, треньора, или и двете.

Решение
Информирай се преди да решиш на кого да си дадеш парите.

Проблем 7: Слагаш каруцата пред коня

Чудесно е, че все повече хора обръщат внимание на себе си, искат да са в по-добра форма и да се чувстват по-жизнени. Прекалено често обаче хора, които не са обърнали поглед към най-важното, ни заливат с въпроси за дребни детайли.

Веднага давам пример: Ако не приемаш протеин на всяко хранене или не пиеш достатъчно вода, няма смисъл да се вайкаш дали приемаш точно 1876 калории. Ако не тренираш с постоянство и не спиш достатъчно, няма смисъл да се чудиш с кои нови добавки да напълниш шкафа, за да станеш „животно“.

Решение
Първо се погрижи за основните неща – да спиш добре и по 7-8 часа на нощ, да приемаш протеин и зеленчук на всяко хранене, да пиеш достатъчно вода и да тренираш задраво, разумно и редовно. Чак след това се притеснявай за дребните детайли.

Стела Пенчева
Първите 7: Какво ти пречи, за да постигаш разцепващи резултати?

Коментари

23 thoughts on “Първите 7: Какво ти пречи, за да постигаш разцепващи резултати?

Comments are closed.