Най-вероятно сте седнали, докато четете тази статия. Това не е проблем за няколко минути, докато я дочетете. Но колкото повече седите, толкова по-голяма става нужда на тялото ви за движение! Може да ви звучи странно, защото всички знаем какво удоволствие изпитваме, когато седнем. На тялото също му е кеф, нали?

Не точно…

Седенето за кратък период от време може да е чудесен начин да разпуснем, да намалим стреса и дори да се възстановим от физическо натоварване. Но в днешно време начина ни на живот ни кара да седим много повече, отколкото се движим. Проблемът е, че телата ни не са направени за такъв заседнал начин на живот. Всъщност точно обратното!

Човешкото тяло е създадено да се движи

Това може да се види по начина по който е изградено. В тялото ни има около 300 стави и около 650 скелетни мускула, които ни позволяват да се движим лесно и плавно. То има и уникална структура, която ни позволява да стоим изправени, преодолявайки земното притегляне. Кръвта ни разчита на движенията на тялото, за да може да циркулира правилно, нервните ни клетки се възползват от него, дори и кожата ни е еластична, за да се адаптира към движенията. Щом всяка част от тяло ни е подготвено и чака движение, какво се случва, когато не го правите.

Нека започнем от гръбначния стълб

Той е дълга структура, изградена от кости (прешлени) и междупрешленови дискове. Всичко те са свързани със стави, мускули и връзки, превръщайки го в цялостна структура. Най-честата позиция, в която седим е с извит гръб. Това може да доведе до неравномерно износване на междупрешленовите дискове, пренатоварване на определени връзки и стави, и да създава напрежение в някои мускули, които се адаптират по извитата позиция на гърба ви. Освен всичко това, изгърбената позиция на гърба ви, намалява обема на гръдната ви клета, с което ограничавате възможностите на белите си дробове. Това временно намалява количеството кислород в кръвта.

Около костите ни има множество нерви, артерии, вени и мускули, които страдат най-много от продължителното седене. Понякога усещате как краката ви изтръпват или дори се подуват. Това е резултат от продължителната компресия върху крайниците. Те губят нервна чувствителност и страдат от недостиг на кръв.

Иронично, но факт

Най-честата причина да седите е работата свързана с мозъчната ви дейност. Но как точно му се отразява продължителното седене? Отговорът, най-вероятно вече се досещате – ЗЛЕ! Липсата на двигателна активност намалява притока на кръв и кислород към мозъка, а именно те са отговорни за концентрацията и продуктивността му.

За съжаление, заседналия начин на живот не води само до кратковременни вреди. Изследвания показват връзка между продължителното седене и множество сериозни заболявания. Едно от най-големите изследвания е направено през 2011 в Loughborough University and the University of Leicester. Направено е върху 800 000 човека и показва, че тези, които седят най-много, сравнени с тези, които седят най-малко, имат:

  • 112% по-голям риск от диабет
  • 147% повече сърдечно-съдови проблеми
  • 90% смъртност поради сърдечно съдови проблеми
  • 49% повече смъртност като цяло

Друг мета-анализ на изследвания от 1989 до януари 2013, включващ информация от 595,086 човека и 29,162 починали, последни в период от 3,565,569 човеко-години, показва, че колкото повече време в денонощието прекарват седнали, толкова по-голям риск от смъртност има. Установява се също, че умерена до висока физическа активност, намалява тази асоциация.

Изследвания и информация по темата има достатъчно, за да не се налага аз да ви убеждавам. Единственото, което мога да направя, през екрана, е да ви напомня да станете и да се раздвижите.

Няколко съвета:

  1. Ставайте редовно, когато работите в седнало положение. Ако се налага, навивайте си аларма, за да ви напомня.
  2. Движете се повече в ежедневието си. Дори и просто 10 000 крачки на ден, биха били добър старт, но със сигурност не са достатъчни.
  3. Спортувайте. Има все повече спортни занимания, фитнес зали и какво ли още не, което прави спорта достъпен. Възползвайте се.
  4. Споменах ли повече движение?!
  5. Не забравяйте, че храненето играе съществена роля в цялото уравнение, но това е тема за отделна статия. В нашия сайт можете да намерите достатъчно научно обоснована информация.

 

А ако искате да започнете ударно с придобиването на нови двигателни умения, да учите повече за правилните И неправилни движения, да разберете повече за тренировките във фитнес и за възможността постепенно, безопасно и равномерно да натоварите мускулатурата си чрез тях, можете да прочетете какво сме подготвили в Курс Live To Lift BASICS с Богдан Василев и Цветан Недев и да се включите! 🙂

>> Запиши се за курса <<

По-здрави!

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24236168

http://circheartfailure.ahajournals.org/content/7/1/21.full

http://annals.org/article.aspx?articleid=2091327

https://www.cardiosmart.org/News-and-Events/2013/04/Sitting-Increases-Heart-Disease-Risk-Regardless-of-Physical-Activity

http://www.nhs.uk/news/2012/10October/Pages/Having-desk-job-doubles-risk-of-heart-attack.aspx

http://www.epi.umn.edu/cvdepi/study-synopsis/london-transport-workers-study/

http://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.htm

Богдан Василев
Колко ОПАСНО е седенето?

Коментари