Ниско-въглехидратна диета, ниско-мазнинна диета, вегетарианство, палео хранене, фастинг … Какъв е отговорът на въпроса:

„Как да сваля килограми дългосрочно, без да има опасност да заръфам клавиатурата в 3 следобед, обезумял/а от глад?“.

Най-простият отговор е, че

няма прост отговор.

Всички диети, за които четем под път и над път, имат едно общо нещо. Те се фокусират върху ограничаването и/или елиминирането на дадена храна или група храни. Това неизбежно води до намаляване на калорийния прием, и оттам най-вероятно до загуба на тегло краткосрочно. Факт. Но краткосрочно. В дългосрочен план рядко е в наш интерес да спазваме стриктен режим. Още по-рядко пък се намират хора с толкова спартанска воля, че да го правят.

По-малко калории може да означава по-малко килограми краткосрочно, но не означава по-бърз метаболизъм. А за да свалим онези досадни излишни килограми, трябва да обърнем внимание не само на това колко и каква храна влиза в системата, но на какви обороти работи тази система.

Всички знаем, че когато тренираме, горим повече калории, нали? Но също толкова успешно

не знаем

колко точно трябва да тренираме, за да променим формата на тялото си по начина, по който искаме. Някои например обичат на ходят на спининг. Това са онези групови занимания, при които в продължение на час се бясно се въртят колелета. И се лее много пот. Но за ориентир – час спининг “изгаря” една гарнитура пържени картофки.

Някои горят пържените картофки със спининг. Други пък разчитат на кофеин или енергийни напитки, за да забързат метаболизма си. И това обаче не винаги е най-добрата идея.

А знаете ли, че можем по естествен път да включим системата за изгаряне на калории на по-висока предавка

чрез музика?

През февруари 2009 The Journal of Exercise Physiology публикува изследване, което показва, че хората, трениращи на по-бърза музика, горят повече калории в сравнение с онези, които тренират на по-бавна или на никаква музика. Те имат по-висок пулс и по-висока телесна температура, което покачва енергоразхода им по време на тренировката.

Друг голям плюс е, че музиката има способността да освобождава ендрофини. Това са „хормони на щастието“, които превземат организма ни след продължитела физическа активност, смях, въодушевление и стрес. Те значително намаляват апетита и мобилизират „енергийните депа“ в тялото ни. Тоест, благодарение на тях

горим мазнини.

И то не къде да е, а основно около корема.

За много от нас, натрупването на мазнини в областта на пояса е резултат от недостатъчно добро (или направо лошо) хранене, прекалено малко движение и стрес. Причината, поради която хората под стрес обикновено имат повече от т.нар. висцерални мазнини (мазнини в коремната област), е нашият приятел кортизола. Този иначе тооолкова симпатичен хормон се секретира щедро в тялото ни, когато сме под напрежение. Той го стимулира не да използва, а да складира мазнинки около талията и пъпа.

Добрите новини са, че музиката може да намали нивата на кортизол и по този начин да укроти или дори да удари един „Стоп“ на този процес.

Защо?

В стресов период мозъкът търси допълнителна енергия сега. Веднага! Това ни кара да търсим бързи енергийни източници – тортички, пастички, фафлички … Ролята на музиката тук не е в магическо намаляване на калориите, които се съдържат в тези изкушения, а в намаляване нивото на стреса. По-ниски нива на стрес означава по-малко желание за прости въглехидрати и сладко. По-малко прости въглехидраати означава

по-малко мазно коремче.

Музикалните терапии не могат да заместят балансираното хранене, приема на всички необходими хранителни вещества или редовната физическа активност. Но са допълнителен инструмент, който може да ни помогне да спим по-добре, да се тревожим по-малко и да изгорим няколко допълнителни калории. А едва ли някой би отказал малко помощ в лицето на няколко любими енергични песнички.

В този ред на мисли, ние сме ти приготвили и още един съюзник по пътя към свалянето на мазнините – нашата инициатива #30за30 – една кампания, с която искаме да мотивираме повече българи да се движат редовно.

И за тази цел сме разработили приложение, с което можеш да направим БЕЗПЛАТНИ тренировки в залите, които ни партнират в кампанията.

>> Виж как да изтеглиш приложението и да правиш БЕЗПЛАТНИ тренировки <<

А тук имаме още нещо БЕЗПЛАТНО за теб 😉

Ако искаш да ти помагаме с акъл, тренировъчни и хранителни съвети лично, можеш да си запишеш час за консултация с нас.

Ако не исшак, можеш да вземеш нашата книга ПОДАРЪК – “ЗАЩО нямам и КАК да имам РЕЗУЛТАТИ?”. И да искаш, пак можеш да я вземеш. Все пак е подарък 🙂

Стела Пенчева
Да отслабваме с… музика?!

Коментари