Доста се двоумях дали да разказвам днешната история – тази на Кристиян и неговите подвизи по време на “30 дни до БЕЗ болка”.

Крис е млад, позитивен, умен и много надъхан човек и постигна мега резултати с участието си в Проекта.

Тогава какво

изобщо има да му мисля – би трябвало да бързам да разтръбя навсякъде, нали?

Причините са две:

  • Крис е участник от единия процент – в края ще обясня по-подробно. Това значи, че повечето хора няма да постигнат нещата, които той успя. Не искам да подвеждам никого.
  • От гледна точка на екипа на 30ДДББ, резултатите на Крис са със сиурност в топ 5 от всичките над 50 досегашни участници в Проекта. Парадоксално, обаче, огромното му постижение за 30-те дни е в мисленето, а не някакво магическо изчезване на болките. А мисленето не звучи толкова секси.

В крайна сметка оптимистът в мен надделя и реши да разкаже.

В началото

нашият герой беше събрал доста тренировъчен опит и прилично количество болежки. И мааалко отчаяние:

“Болежка в десния горен трапец. По продължение на мускула, когато главата е изпъната назад и надясно. Болежка в гръбнака – тази болка е понякога в гръбнака, а понякога се мести към дясната плешка. Болежка в лявото междуребрие – тази болка се мести и съм я усещал по различни места на междуребрието.

Станал съм много предпазлив в нормални ежедневни ситуации. Ако трябва да отворя някоя по-тежка врата знам, че ще се усили болежката в межуребрието. Избягвам да нося тежки предмети, което ме кара да се чувствам непълноценен. Тези болежки не ограничават обхвата на движение на крайниците или торса, но чисто психологически много пречат.”

Както казах, Крис е доста разумен и проактивен – комбинация, която се среща по-рядко, отколкото ми се иска.

След като решихме, че има какво да вземе от “30 дни до БЕЗ болка“, той веднага ме попита дали има възможност да се видим на живо за консултация преди началото на Проекта. Разбира се, това е оптималният вариант – много по-лесно е да помогнеш на човек да се справи с болежките, ако си го виждал на живо.

Прочети повече:

–> Проект “30 дни до БЕЗ болка!”

Видяхме се, дадох му някои по-подробни съвети и тънкости относно упражненията, които щяха да му станат ежедневие за следващия месец и

Първата спънка

дойде след около седмица:

Нормално ли е да не изпитвам подобрения в болежките? На моменти си мисля, че са се подобрили, защото понякога изчезват, но след това пак се появяват и вече съм супер объркан дали има подобрение или не… и на моменти много се изнервям. Спазвам насоките в 80-90% от времето.

Имам чувството, че съм влязъл в някакъв омагьосан кръг и няма излизане от него…

Май вече споменах лекото отчаяние?

Всъщност, съвсем нормално да няма осезаемо подобрение за 7 дни – Крис беше инвестирал години в създаването на “омагьосания кръг”, в крайна сметка.

Все пак, с малко подкрепа и приложни акъли от нас, той продължи да действа и даде най-доброто от себе си да не става зависим от резултата на всяка цена. Което, парадоксално, води до по-добри резултати. 🙂

Няколко седмици тишина

и изведнъж – БАМ! – следното съобщение разтърси групата на Проекта:

“Ето, че и аз съм към края на това предизвикателство.

Искам да споделя няколко неща:

1. Преди да започна, следните неща вече бяха отметнати:

– вода
– сън
– добро хранене
– медитация

2. Нещата, които бяха нови:

– ставна гимнастика
– специфични упражнения за моите болежки
– размачкване с топка и foam roller
– често раздвижване през деня
– прием на рибено масло, магнезий и витамин Д
– СПРЯХ тренировките с тежести… беше много трудно психически (от близо една година не бях почивал повече от 3 дни подред)

Какво научих?

1. Никога не трябва да приемаме здравето си за даденост.
2. Започнал съм да слушам тялото си много повече и да обръщам внимание на знаците, които ми дава.
3. Научих се на (малко повече) търпение и смиреност.
4. Научих се да не търся постоянно болката. От време на време го правя несъзнателно и веднага се спирам като се усетя.
5. Научих, че е много по-важно да се чувстваш добре, отколкото просто да изглеждаш добре. Първо здравето, после визията.
6. Научих, че понякога не просто трябва да забавиш темпото, а трябва направо да набиеш спирачките докрай. В което няма нищо лошо, част от процеса е, защото пътят към дадена цел не е права линия и не е само нагоре. В моментите, когато се движим надолу, учим най-много.

Какво постигнах:

1. Рекорд от поредни дни без болка на едно от трите места: 7 дни !!!
2. Намаляване на болката на другите 2 места.
3. Много по-добро психическо състояние и настроение благодарение на липсата/намаляването на болката —> по-високо качество на живот.

Все още ме боли от време на време, но моментите без болка се увеличават!

Искам да ви благодаря изключително много за всичките съвети, за нещата, на които ме научихте и за добре положената основа за ежедневие без болка, която вече да мога сам да надграждам.

В близкото бъдеще ще трябва да се науча и как да тренирам отново. Този път по-осъзнато и знаейки, че тялото ми си има предели. Умът ми крещи на моменти – отивай в залата и се пръсни, защото сега не те боли. Но знаем кои хора правят едно и също и очакват различни резултати 🙂 “

Огромен!

Нямам какво повече да добавя, освен коментара на Лазар:

Крис, ти си В-Е-Л-И-К-А-Н!

Успял си да прескочиш пропастта, в която милиони здраво трениращи хора, докарали се до болежки, редовно падат, защото НЕ успяват да излязат от начина си на мислене.

Респект!

Единият процент

В началото споменах, че повечето хора няма да постигнат такива резултати. Казвам го не от песимизъм или липса на вяра в човешките способности – просто опитът ни през годините (Декември ще станат 10) го е показал многократно. Именно затова толкова се радваме, когато се намери човек като Крис и го опровергае.

Всъщност, първите две издания на Проекта бяха отворени и за активно трениращи хора… което само потвърди казаното горе. Просто лимитиращите фактори и причините за болежките при тази група хора са по-специфични и изискват повече персонално внимание. Затова и в тези случаи сме постигали най-добри резултати, когато сме работили персонално:

–> Aни:”Можело да се живее БЕЗ БОЛКА!”

И какво сега?

Тренираш редовно, тормозят те разни болежки и имаш желание (и възможност) да работиш с нас лично – пиши ни!

Или имаш желанието, но не и физическата възможност да работиш с нас на живо – пиши ни!

Ако не тренираш редовно, имаш хронични болки и искаш да научиш повече за това как да ги елиминираш в дългосрочен план, значи “30 дни до БЕЗ болка” е точно за теб. Чети надолу!

Ако познаваш някого, който отговаря на горното описание – прати му този материал! 🙂

Какво точно представлява Проектът, можеш да научиш тук:

–> Проект “30 дни до БЕЗ болка!”

Следващото издание стартира на 21.05. и местата за участници са ограничени, за да сме сигурни, че ще можем да обърнем необходимото внимание на всеки.

Ако искаш да си осигуриш място на ПРОМО-цена – запиши се до 14.05. !

zapishi_se_big

Цветан Недев
Крис: Болежките изчезват, когато променим мисленето!

Коментари