Здравейте, приятели!

Днешната “Седмична болка”  е посветена на един аспект на рехабилитацията, който някакси винаги остава на заден план.

Възстановяването е процес. Процес, който изисква време, усилия, проактивност, търпение, знания и умения. На първо място – от страна на потърпевшия. Чак след това – от страна на терапевта.

Какви умения е важно да развие “пациентът”?

Според моя опит, едно от най-основните е самонаблюдението. Умението да обръщаме внимание на себе си, да разграничаваме различни усещания и нюанси на усещания, модели на поведение, на движение, на реакция под влиянието на определени стимули.

Темата е почти безкрайна и разбирам, че може да звучи малко отвеяно и езотерично, затова ще дам само няколко практически примера:

Натегнати или отпуснати са ни мускулите, когато сме в покой? Какво се променя при движение?

Задържаме ли дишането, когато правим упражнения? Когато дадено упражнение “влиза супер добре” натоварване ли усещаме, или разтягане?

Стискаме ли зъби или юмруци, когато сме под стрес? А стягат ли ни се трапците/раменете? Как си усещаме ставите, когато сме недоспали и уморени? Как си чувстваме тялото, когато сме си починали добре?

Самонаблюдението е основно умение за процеса на рехабилитация, защото чрез него събираме информация. Колкото по-умело я събираме – толкова повече и по-качествена е тя. Това, от своя страна, е главна предпоставка да направим добър анализ на ситуацията и да реагираме адекватно.

Всъщност, миналата седмица леко засегнахме темата – без умението да забелязваме подробности, процесът става доста по-труден.

Като всяко друго умение, самонаблюдението се развива. Това значи, че можем да станем доста добри в него – чрез целенасочена практика.

Съветът:

Подхождайте като изследователи на собственото си състояние. Разграничете се от емоциите, свързани с болката (доколкото е възможно) и по-скоро регистрирайте факти като страничен наблюдател. Свикнете да обръщате внимание и да си задавате въпроси.

Започнетте от болежките или дискомфортите, които ви тормозят.

Можете ли да локализирате усещането по-точно – в една точка ли е, или “се движи”? Колко е силно, от 0 до 10? На периоди ли го има или постоянно? При определени движения ли се случва, или винаги? Тъпа или остра е болката? Ако е при движения – какви точно? Ако малко ги промените – променя ли се усещането? В коя част от обема на движението започва и спира? Във всички посоки ли я има? Какво става, ако движението е по-бавно или по-бързо? Кога усещате болката по-силно? Кога намалява или изчезва? Влияе ли физическата умора върху нея? А психическата и стресът? Как я усещате, когато сте недоспали или болни?

Въпросите могат да продължават почти до безкрайност. Важното е да се сещате да си ги задаваме редовно. Не 100% от времето, разбира се – вманиачаването и хипохондрията май не са помогнали на много хора.

Като начало, достатъчно е да свикнете да си обръщате внимание в два случая: когато болката се усеща по-отчетливо и когато забележите, че е намаляла или изчезнала.

Изграждането на умението да се наблюдаваме е нещо, на което обръщаме огромно внимание по време на

“30 дни до БЕЗ болка”.

Това е онлайн проект, който създадохме за всички, които имат нужда от малко помощ в борбата с болежките.

За 30 дни може и да не премахнем напълно проблем, който е налице от години – не сме магьосници и няма да ви пробутваме чудеса. Вместо това, обещаваме, че:

  • Ще работим заедно с Вас в екип, за да научите кои са факторите в ежедневието, които имат най-голямо влияние върху болката.
  • Заедно, всеки ден, ще се фокусираме върху промяната на навиците Ви, за да разберете и усетите на практика как да манипулирате тези фактори във ваша полза.
  • Ще Ви подкрепяме и напътстваме, за да направите първата стъпка за дългосрочното подобрение на състоянието си.

Готови ли сте да се погрижите за себе си?

>> попълнете тази анкета <<

Ще се свържем лично с всеки, за да преценим дали можем да бъдем от полза в конкретния случай.

Това е за днес, приятели – заредете се с търпение, изследвайте и бъдете здрави!

 

Цветан Недев
Седмична болка: Умеете ли да сте здрави?

Коментари