Здравейте, приятели!

Миналата седмица си говорихме за умението да се самоанализираме качествено и как то ни помага да се справяме с болежките.

В днешната “Седмична болка” ще направим едно просто упражнение по темата.

Игра на крайности

Преди да продължим, нека първо си припомним какво е болката. Освен, че “се случва” в нервната система (НС), е важно да имаме предвид и още нещо:

Болката е защитен механизъм от страна на НС – дори и заплахата да не е реална. (1)

Ако човек се позачете в горното изследване открива, че усещането за болка може да зависи от наистина много и най-различни фактори.

Ще се спрем на само три (3) от тях – сила, гъвкавост и движение в ежедневието.

Опитът ни показва, че, много често, наличието на някаква болежка е свързано с отдалечаването от баланса в някоя от тези три области. Не казвам, че това е причината – спомнете си всичките възможни влияещи фактори. Просто има връзка.

Какво означава “отдалечаване от баланса” ли? Означава, че залитаме към едната или другата крайност във всеки от случаите. Или сме много кекави, или сме здрави като добитък. Можем да се вържем на възел или дърветата са ни побратими. Или почти не се мръдваме през деня, или не се спираме.

Най-много болежки има при най-силните и най-слабите физически хора, при най-гъвкавите и най-дървените и при най-обездвижените и най-активните.

Започнах да пиша кратки разяснения защо и как работи горният постулат, но материалът някак взе да утроява дължината си, затова ще ги оставя за бъдеща статия.

Съветът:

Ако страдате от някаква хронична болежка, задайте си въпроса: “Спадам ли към някоя от тези три категории?”. Ако да – работете в посоката на връщане към баланса!

Сигурен съм, че поне един човек ще се зачуди – “Добре де, а как да разбера аз в “прекаленото” ли съм?” – и с право.

Доста лесно! Предполагам, че се познавате понеее малко.

Знаете, че сте яки и приятелите ви първо се сещат за вас, когато има нещо тежко за носене – отпуснете газта с тренировките за известно време и обърнете повече внимание на отпускането и възстановяването.

Ако пък не правите нищо умишлено, за да бъдете по-силни – опитайте да се фокусирате върху това, като начало.

Ако сте много гъвкави, вероятно го знаете – “вдървете” се малко, като наблегнете на силата и мускулите. Дървените човечета – отделете време за самомасаж и внимателно разтягане.

С други думи – ако подозирате, че може би прекалявате в някоя от крайностите – тествайте как ще ви се отрази да поработите върху противоположното за известно време. Ако се чувствате по-добре, вероятно наистина се връщате към баланса.

30 дни до БЕЗ болка

е онлайн проект, който създадохме за всички, които имат нужда от малко помощ в борбата с болежките.

За 30 дни може и да не премахнем напълно проблем, който е налице от години – не сме магьосници и няма да ви пробутваме чудеса. Вместо това, обещаваме, че:

  • Ще работим заедно с Вас в екип, за да научите кои са факторите в ежедневието, които имат най-голямо влияние върху болката.
  • Заедно, всеки ден, ще се фокусираме върху промяната на навиците Ви, за да разберете и усетите на практика как да манипулирате тези фактори във ваша полза.
  • Ще Ви подкрепяме и напътстваме, за да направите първата стъпка за дългосрочното подобрение на състоянието си.

Готови ли сте да се погрижите за себе си?

>> попълнете тази анкета <<

Ще се свържем лично с всеки, за да преценим дали можем да бъдем от полза в конкретния случай.

Това е всичко за днес, приятели. Бъдете здрави!

Цветан Недев
Седмична болка: Игра на крайности

Коментари