Здравейте, приятели!

Днес ще ви разкажа за най-доброто упражнение за справяне с болката.

Често ми се случва познат, който е чувал, че в Live To Lift помагаме на хора с болежки, да ми иска съвет. Много често, с въпрос от рода на: “Имам … (медицински проблем по избор)/ Боли ме… (част от тялото по избор). Кажи някви упражнения!”

Ех.

Няма смисъл. Точно както няма смисъл да ти дам тренировъчна програма и да те оставя да се оправяш.

“Ама що, бе?!”

Няма смисъл, защото, в най-добрия случай, само ще закрепим положението за малко. Евентуално. По-скоро нищо няма да се промени.

“Как така?! Нали затова си кинезитерапевт!”

Да, такъв съм, обаче упражненията са само средство. Важно и потенциално много ефикасно средство, но нищо повече. Върхът на айсберга.

А основата?

Както повечето от нас са чували, върхът е около 5% от целия айсберг, а останалото е под водата. Конкретните упражнения, които използваме в даден случай, са горе-долу толкова важни в цялостният процес на рехабилитация. Пет процента.

Да, движението е много важно. Редовното, адекватно за случая, правилно дозирано движение си е направо задължително.

Да, какви мускули се натоварват често е важно. Под какъв ъгъл, в коя равнина, в какъв обем на движение, дори къде ни е насочено вниманието докато правим упражнението – също изключително важни неща.

Всичко изброено, обаче, са принципи. И то само някои от по-важните, но далеч не всички. Именно те, разбрани и адекватно приложени в определения случай, позволяват на дадено упражнение да “работи” и да бъде от полза.

Ще ви дам още един пример.

Все повече хора вече разбират колко са важни силните и издръжливи мускули на пояса за здравето на кръста. Планкът е супер добро упражнение за тази цел и също става все по-популярно. Имал съм случаи на трениращи с болки в кръста, които буквално са се оправяли само от добавянето на планкове в програмата им.

Срещал съм, обаче, доста повече хора, които – с болежки в кръста или без – са правили планкове самосиндикално или под надзора на “добри” професионалисти и са влошавали положението.

Значи ли това, че планкът е най-ефективното упражнение срещу болки в кръста? Или, че е ужасно упражнение и трябва да се избягва на всяка цена?

Съветите

1. Образовайте се!
2. Мислете първо за принципите, чак след това за подробностите.
3. Не съществува “най-добро” упражнение!

“Супер, ала-бала! Аз искам просто да съм по-добре, не да ставам доктор, е*@си!”

Да, разбирам напълно. И въобще не искам да ви правя доктори, треньори, терапевти или каквито и да било.

Но и този проблем, както повечето други, няма да изчезне от само себе си, ако не се опитате поне малко да вникнете в него. Вече сме обсъждали колко е важно “пациентът” да участва активно в процеса на възстановяване. Вместо, обаче, да записвате нова специалност в университета или да четете биомеханика и анатомия след работа, можете да направите нещо доста по-простичко:

Намерете си добър специалист, на когото можете да се доверите. Говорете с него/нея, разпитвайте относно състоянието си, относно насоките и съветите, които ви дават, относно упражненията и целият процес.

Междувременно потърсете повече информация по същите въпроси онлайн. Разбира се, внимавайте на какви източници се доверявате в необятния и мрачен Интернет. 🙂

30 дни до БЕЗ болка

е онлайн обучителен проект, който създадохме за всички, които имат нужда от малко помощ в борбата с болежките.

За 30 дни може и да не премахнем напълно проблем, който е налице от години – не сме магьосници и няма да ви пробутваме чудеса. Вместо това, обещаваме, че:

  • Ще работим заедно с Вас в екип, за да научите кои са факторите в ежедневието, които имат най-голямо влияние върху болката.
  • Заедно, всеки ден, ще се фокусираме върху промяната на навиците Ви, за да разберете и усетите на практика как да манипулирате тези фактори във ваша полза.
  • Ще Ви подкрепяме и напътстваме, за да направите първата стъпка за дългосрочното подобрение на състоянието си.

Ако сте готови да се погрижите за себе си:

>> попълнете тази анкета <<

Ще се свържем лично с всеки, за да преценим дали можем да бъдем от полза в конкретния случай.

Това е всичко за днес, приятели. Бъдете здрави!

Цветан Недев
Седмична болка: Най-ефективното упражнение!

Коментари