За някои хора едно от най-трудните неща при клякането с тежести е да клякат достатъчно ниско. А защо е добре да клякаш достатъчно ниско? Виж в статията Как да си направим тренировъчна програма.

Ако ти е трудно да клякаш дълбоко, това най-често се дължи на няколко неща.

  1. Имаш нужда от промяна в изпълнението или просто не знаеш как да клекнеш правилно (за теб). Или пък ако клякаш отскоро – просто се нуждаеш от практика.
  2. Имаш лоша структура на тялото за клякане. Това може да се дължи на неподходяща структура на тазобедрените стави или пък на дълги крака. Като цяло колкото са ти по-дълги фемурите (бедрените кости), толкова повече разстояние трябва да изминеш когато клякаш и също така толкова е по-трудно да стигнеш до най-ниската позиция. Това са неща които не могат да се променят.
  3. Слаб си. Когато тялото не е достатъчно стабилно и не се чувства сигурно, може да ограничи обхвата на движение до там, до където се чувства по-комфортно.
  4. Прекалено “схванат” си. Някои хора са си просто по-негъвкави.

Ако при теб последната точка е основната ти пречка, то това видео може да ти е от помощ.

Мобилността,

като повечето качества, е специфична. Това значи, че ако искаш да станеш по-гъвкав за клякане, обикновено най-добрият начин е да клякаш, и да клякаш повече. С времето гъвкавостта ти ще се подобрява, стига да се опитваш да клякаш колкото можеш по-ниско (без да се кривиш някъде прекалено много). Ако обаче искаш да забързаш този процес, може да правиш допълнителни неща, като тези от видеото.

Един от плюсовете на тези движения е, че можеш да ги правиш навсякъде и по няколко пъти на ден.

Друг, че те учат да се движиш по различен начин. Карат те да се огъваш в различни ъгли и по този начин натоварваш структури, които не се натоварват чрез клякане с тежест. Учат те, че е ок да си огъваш коленете във всякакви посоки и че тялото е направено да се движи по всякакви начини. Само за уточнение – не казвам, че е добре да правиш тези движения със 100кг на гърба, но със собственото си тяло повечето хора би трябвало да нямат никакви проблеми.

Видеото е вдъхновено от Идо Портал и някои от движенията са взаимствани от неговите видеа Squat Clinic 1 & 2.

https://www.facebook.com/live.to.lift/videos/740226503026029/

Кристиян Дончев
Мобилност за клякане

Коментари