Дългоочакваната среща

Вчера беше свръхчовешки ден. Денят, в който се запознах с Мира. На живо. Тя е в София със съпруга и дъщеря си . Споменавам ги, защото и двамата имат огромна роля в нейната трансформация, за което ще стане въпрос по-долу. Защо? Защото, когато имаш подкрепата на близките си, нещата се случват доста по-лесно. Всички неща. Дори предизвикателствата.

Внимание! #tekstatedalag, но има снимки, които ще ви покажат какво промяна може да бъде задвижена от болезнено откровена реплика на едно дете.

А сега:

Началото

Ясно си спомням разговора ни по телефона. Беше август, а аз си седях вкъщи и звънях на хората, които са се записали за Онлайн Предизвикателството, за да се запозная с тях и да им обясня какво представлява то. Понякога, докато си говоря с хората, нещо ме подтиква да ги попитам от къде са чули и разбрали за Live to Lift.

Е, как, от Свръхчовекът. Всеки ден те слушаме със съпруга ми.“

Буквално останах без думи. Тази жена беше решила да опита нещо, за което говоря в подкаста си без изобщо да ме познава. Само, защото съм го споменал. А мъжът й, не само, че не я е разубедил, а дори я подкрепил и насърчил. Егати! Дори започнах да се притеснявам…

“Ами, ако се включи и не постигне добри резултати?”

Но с течение на разговора разбрах, че тя е много целеустремена и буквално след като затворих телефона, си купи билет. Следвайки първоначалните инструкции, Мира ми изпрати мерки и снимки, придружени със следните думи:

Здравей:)

Срам не срам, изпращам снимките. Попълних и мерките.

Добре, че сте като гинеколозите 🙂

Постарах се да я успокоя и я поздравих за куража:

Няма срам. Искаш да постигнеш нещо и това е начинът.

Можеш да си спокойна, че снимките ще си останат тайна до момента, в който решиш, че искаш да споделиш своите резултати и да вдъхновиш други хора да бъдат смели и да се погрижат за себе си.

От мига, в който изпратиш снимките насетне, няма връщане назад. Така двамата с Мира започнахме да работим за постигане на резултати – тя пое отговорността да следва моите насоки, а аз – да й помагам и подкрепям с всички налични сили и умения.

„Това, което може да се измери, може да се управлява.“ Peter F. Drucker

Изходната точка на всяко ново начало е взимането на мерки. С тяхна помощ обективно можем да преценим къде се намираме и накъде се движим. В случаите, когато хората се включват, за да отслабнат една от мерките се откроява пред останалите с „важността“ си. Личното тегло. В нашия случай – 84.2 кг при ръст от 159 см.

Обикновено тези цифри са катализаторът на промяната. Дискомфортът да признаеш на себе си, че си се „поизпуснал“. В случая с Мира катализаторът е една реплика на дъщеря й Ема:

Всичко започна, когато 7 годишната ми дъщеря ме нацепи, че съм дебеличка и татко й сигурно го е срам да излиза с нас.

Нищо и никой не може да бъде по-болезнено искрен и директен от децата. Те нямат предразсъдъци. Не се притесняват за това, което ще си помислим за тях, нямат никакво его, което да „пазят“. Не са дипломатични. Не си премълчават.

Когато поемаш отговорност…

Само две седмици след началото установихме, че цифрите са повече от обнадеждаващи – кантарът отчиташе: -5.5 кг, а другите мерки бяха не по-малко впечатляващи: -2.5 см на талията, -4.5 см на корема и -7 см на дупето. След като ги видях се успокоих значително. Трениращите, които поемат отговорността винаги постигат отлични резултати.

А сега накъде?

Едно от нещата, които влияят на нашата мотивация докато се предизвикваме, е ежедневното стъпване на кантара. Мозъците ни не са много добре настроени към промени, а очакванията ни винаги са извънредно високи. В повечето случаи това води до генериране на притеснения, че „Май не свалям!“, „Аз давам макс-а, а кантарът не мърда!“, „Уф, само две кила за две седмици!“. Затова не се уморявах да напомням на Мира, че това, което правим е маратон, а не спринт.

И така от ден на ден, от тренировка на тренировка, Мира приключи първия си месец ето така:

Малко са нещата, които са по-надъхващи от резултатите. Не само в залата. Навсякъде. Когато ги постигнем, имаме два пътя – да се „изстреляме“ в желаната посока или да се върнем в обречения кръг на йо-йо ефекта. Мира избра първия.

Когато работиш с много надъхани хора, които са набрали скорост, се случва това:

Повече ме притеснява новият месец. Режимът е много свободен.

Истината е, че дори Предизвикателството увеличава стреса в живота ни, тъй като го позиционираме много високо в списъка с приоритети. Точно за това имаме практика да свалим броя тренировки и стриктността на храненето за 30 дни с нашия Easy Fatloss режим. Така предизвикващите се движат в правилната посока без да „прегряват“.

Така и през втория, по-лек месец, теглото на Мира намалява „само“ с 2.1 кг за 30 дни, коремът, талията и дупето очевидно показват, че правим нещата както трябва. Е, най-интересното ни чакаше зад ъгъла.

Шопинг… за няколко размера по-малки дрехи!

С наближаването на всяка междинна точка от работата ни заедно, Мира ме изненадваше със съобщенията си. Аз, като мъж, изобщо не съм се замислял за важността на дрехите в живота на една жена. Особен пък, на роклите. Обаче като получих това, започнах да си давам сметка.

В края на втория месец Мира продължаваше да търси начин да продължим да се движим заедно в желаната посока. Как процедираме, когато дойде време за третото Предизвикателство? Ами, връщаме се в много стриктно хранене и движение. Когато си работил с някого в продължение на два месеца, знаеш как да му помогнеш, как да го провокираш и да го ангажираш още повече в процеса. В настоящата история с Мира си направихме една дискусия за тялото, което тя иска да има. “Smoking hot body”, както тя го определи.

Ето и мерките в края на втория месец:

“Това, което получаваш, постигайки целите си, не е толкова важно, колкото това, в което се превръщаш докато ги постигаш!” Хенри Дейвид Торо

На 8.Ноември Мира приключи 3-месечното си приключение с Онлайн Предизвикателството на Live to Lift. Тъй като нищо не може да визуализира по-добре резултатите от положените усилия, ето и малко снимков материал като допълнение към обратната връзка, която получих от нашата героиня:

Казах, че всичко започна, когато 7 годишната ми дъщеря ме нацепи, че съм дебеличка и татко ѝ сигурно го е срам да излиза с нас.  А всъщност май започна много по-отдавна. Години наред килограмите ми бяха като rollercoaster – ту надолу, ту нагоре. Намирах мотивация и воля да се храня добре и да спортувам за по седмица, две и после сякаш някой идваше и ми ги взимаше до капка.

Изоставях всичко и така натрупах 84 кг. При ръст от 1.59. След заветната реплика на дъщеря ми беше ясно, че всичко трябва да се промени  (Не че не ми беше ясно и преди – с болките в краката и тежащите килограми, които ми пречеха да се движа нормално).  Точно тогава бях започнала да слушам един уникален подкаст “Свръхчовекът с Георги Ненов“. Още на първия епизод с Лазар се надъхах и взех решение! След моето записване ми се обади точно Георги и колкото и да не съм суеверна, реших че е знак от съдбата.

И така цели два месеца този Свръхчовек ме надъхва да се потя в залата, да постигам резултати! Такива каквито не съм си и представяла, че ще имам! Обожавам да му се хваля, като прилежен ученик на своя учител!!!!!!!!

 

Благодаря Ви, че ми помогнахте да подобря драстично качеството си на живот, тонуса си и цялостното си излъчване!!!! Благодаря за мотивацията, урока по постоянство и ценните съвети!!!! Благодаря Ви, че ви има!!!!!!!

П.С. Най-голямото щастие за мен беше, когато отидох в магазин, в който до скоро пазарувах дрехи с размер 44 и си тръгнах с рокля размер 36!!!!

Ех, тези деца

Помните ли как започна историята на Мира? Да, с репликата на Ема. Вчера Мира ми спомена друг цитат, съвсем пресен:

„Мамо, моля те, не се гримирай, за да не те хареса някой друг.“

Децата не са дипломатични. Не си премълчават. Нямат предразсъдъци. Но именно за това думите им тежат на мястото си, а кантарът – той вече няма значение.

Мога да помогна и на теб!

Ако имаш нужда от подкрепа, за да се пребориш с килограмите, които ти тежат и то дългосрочно.

Ако нямаш идея как да го постигнеш сама и имаш нужда от помощ от човек, който ще подходи отговорно към твоите цели и здраве.

Ако си опитвала да живееш на половин кофичка кисело мляко, две ябълки и литър чай на ден, но седмици по-късно килограмите са се връщали по-силни и повече от всякога.

Аз мога да ти помогна с едно условие.

Условието е: ТИ ДА ИСКАШ ДА СИ ПОМОГНЕШ! Трениращите, които поемат отговорност ВИНАГИ имат ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ!

 

Запиши се за следващото ни Онлайн Предизвикателството. Не отлагай, защото няма за кога!

Ако се запишеш, лично ще ти се обадя, за да отговоря на всички твои въпроси.zapishi_se

zapishi_se

Георги Ненов
Пиши ми!
От “Мамо, май си дебеличка” до “Мамо, не се гримирай, да не те вземе някой друг!”

Коментари