Зима е.

Потопили сме се в топлината на домашното огнище, а около нас все още витае миризмата на канела и времето за равносметка. Време, което можем да посветим не толкова на миналото, колкото на това да планираме бъдещето и да си поставим нови цели. Във фитнеса, а донякъде и в живота, важи правилото, че всичко зависи от това, какво искаме да постигнем. Затова отделете 20 минути и се огледайте наоколо. Вижте до къде сте стигнали, спомнете си от къде идвате, и разбира се най-важното:

Къде искате да бъдете?

По статистика, 80% oт хората, зарекли се, че ще започнат да спортуват през новата година, са се отказали до средата на февруари. За да не влизате и вие в статистиката, решихме да споделим с вас няколко съвета, до които стигнахме през годините опит, чрез много грешки, а някои просто откраднахме за статията.

Затова, сега затворете всички табове и се концентрирайте!

Сверете си часовника

Много хора с години тренират без да виждат особен резултат. С времето те просто започват да го приемат. Започват да се чуват глупости от сорта на “Такава си ми е генетиката“, “Без зоб-толкова” , или “Що бе, к’во бе? Не съм ли як?”.

Истината е, че най-вероятно тези хора през цялото време са наливали усилия в спукана кофа. Без значение колко са се старали в залата, на какви лишения са се подлагали и колко опит имат, винаги е имало някаква константа, която или ги е дърпала назад, или им е пречила да развият пълния си потенциал. Това е пукнатината в кофата. Докато не я запушим, усилията ни ще продължават да изтичат, а единственото, което ще можем да направим, е да наливаме по-бързо, по-стриктно и по-силно, докато просто не ни писне и не се откажем.

Вижте кои ваши навици ви помагат да се развивате и кои ви дърпат назад. Най-лесният начин за това е като започнете да измервате прогреса си. Качете се на кантара, вземете си мерки, направете си няколко снимки, запишете си с колко килограма изпълнявате основните упражнения. Моментът може да е малко неудобен, но ще си благодарите по-скоро отколкото очаквате.

Статия по темата: Стрес? Резултати? Първо оправете храната и съня!

Пречим ли си?

Ние сме нашите навици и това, което правим всеки ден. Ако всеки ден се напиваме, най-вероятно не сме поети, а пияници. Нали така? С други думи, не прецедентите ни дефинират, а нашето ежедневие. Затова не трябва да се притесняваме от парчето торта на рождения ден на майка си, а по-скоро да се замислим с какво ни помага всеки ден да ядем по един пакет сурови ядки.

Не е нужно да гоним “ego-friendly” етикети, а просто да разберем, че здравето, хубавото тяло и успехът са път по който вървиш, а не място до което стигаш.

Статия по темата: Когато “здравословното” не е особено здравословно

Подгответе почвата

Ако наистина сте решили, че 2019 ще e годината, в която ще отслабнете, то е време за малко почистване. Не е нужно да изхвърляте фритюрника през терасата. Просто поканете комшийките на кафе и ги почерпете с двете тави с баклава, които ви останаха от оня ден, когато сготвихте за цяла рота китайци, а гостите ви “нищо не ядоха”. Току виж сте станали любимеца на блока.

Докато сте се събрали,  хвърлете по око на тази статия: Основни принципи на хранене for dummies

Стреляйте предупредително

Всички имаме приятели, които ни мислят доброто, но въпреки това ни подкукоросват да правим глупости. Говорим за колежките, на които казваш, че спираш да пушиш, защото лекарят ти е казал, че ще умреш, а те една по една се изреждат да те викат навън за по една цигарка с кафето. Или за лелята, на която учтиво казваш, че вече не ядеш сладко, защото приличаш на хипопотам, а тя през сълзи отвръща “Е, как така? Ще ме обидиш!“. Тези хора ни обичат, но за тях нашата цел няма стойност. Опитайте се учтиво да им обясните какво се стараете да направите. Ако са пичове, ще спечелите съмишленици и възхищение, а ако не са, просто им пушете от цигарите, докато ви намразят и не спрат да ви канят. Нека да им е за урок!

Статия по темата: Десет съвета как да успеем да се храним добре дългосрочно

Бъдете разумни

Има хора, които не стигат далеч, но пък стигат бързо. За да не приключим и ние набързо с нашия поход е важно да придобием реална представа за себе си и за това, което се случва около нас.

Добър пример са хората, които решават да ползват тренировъчните програми на елитни спортисти. В това няма нищо лошо, стига да имахме тяхното ежедневие, цели и условия.  Без да омаловажавам труда на който и да е, съвсем различно е да ти се плаща да тренираш редовно с екип от треньори, да ядеш качествена храна под часовник и лекар да следи възстановяването ти всяка сутрин, а съвсем различно, да си родител, с професия, който изкарва по час и половина на ден в задръстването на България и Гешов. Затова отделете време, за да си изградите стратегия, която не е пожелателна, а наистина ще работи за вас и ще ви носи удоволствие. Обсъдете я с вашия треньор, споделете я с близки и експериментирайте.

Статия по темата: Седмична болка: Игра на крайности

За финал – едно послание не само от мен, но и от целия ни екип:

“One Day or Day One. You decide.”

Ще си останем ли дебели и тази година?

Коментари