За много хора, в ежедневие, изпълнено с всякакви видове стрес и почти лишено от движение, хроничната болка е нещо нормално.

За съжаление, не успях да открия статистически данни за България, затова ще дам примери с Великобритания и САЩ. В Обединеното кралство между ⅓  и ½ от населението, или около 28 милиона възрастни, са засегнати от някакъв вид хронична болка (изследване). В САЩ този процент е 30.7, или малко под ⅓ от населението (статистика).

Без да мога да говоря с конкретни цифри за ситуацията у нас, съм сигурен, че не сме далеч от горните статистики. Все пак има две неща, които мога да кажа със сигурност:

 • Българите са нацията, която спортува най-малко в ЕС.
 • Повечето хора, които се обръщат към Live to Lift, страдат от поне една хронична болежка.

Което ме навежда на мисълта, че има голям шанс поне един от всеки трима, които четат тези редове, да има проблем с някаква хронична болка. Най-често става въпрос за врат/глава, кръст/гръб или колене. Или всичко накуп.

Познато?

И така, връщаме се в изходна позиция: Имаш хронична болежка. Какво да направиш, за да спре?

Първо, не разчитай само на статии в Интернет и отивай да се консултираш със специалист! Още по-добре – с няколко различни.

Все пак, ако техните насоки не ти помагат, сме ти приготвили три прости варианта да вземеш нещата в собствени ръце. Това са неща, които можем да препоръчаме, без да знаем подробности за случая ти, по две причини:

 • Имат голям потенциал да помогнат във всякакви различни случаи;
 • Рискът да навредят е по-скоро минимален – стига да използваш главата си и да слушаш тялото си.

Много важно: Описаните методи не са медицински препоръки, не са панацея и не са подходящи за всеки. Това са просто наблюдения, породени от опита ни в работата с почупени хора. Използвай главата си и, ако някое от описаните неща ти причинява болка или дискомфорт – не го прави!

Стъпка Първа: МАЧКАЙ (се)!

Преди много време написах статия за фасцията и самомасажа. Днес, години по-късно, осъзнавам, че има доста неща, които не съм знаел по темата тогава.

Основната идея, обаче, си остава точно толкова вярна, колкото и преди години – мачкането помага. Помага да се отпускат меките тъкани. Да се раздвижат кръвта и лимфата. Помага просто да станем и да се размърдаме. Прекалено често това е всичко, което е нужно, за да ни боли по-малко.

Ето няколко от най-простите начини да се дръгнем смислено:

Как да се масажираме с ролер

Как да се масажираме с топче

Запомни: Когато се мачкаш, търси отпускане, а НЕ болка!

За оптимални резултати – прегледай клипчетата с указания и се мачкай веднъж ДО два пъти на ден. Не прекалявай – минута-две на всяко от местата са достатъчни. Ако всичко ти се получава и нямаш дискомфорти – продължи към…

Стъпка Втора: Бъди Шано!

“Шано” е древен монашески орден (от манастира Шанолин) с един-единствен оцелял до днешни дни учител – достолепният мастър Данчо. Той преподава основно две дисциплини – Шано Йога и Шано Тай-чи.

И двете дисциплини спазват едно основно правило – всички, абсолютно ВСИЧКИ имаме нужда от редовни дози нискоинтензивно движение, за да сме здрави.

Още повече, ако те боли нещо – без значение дали си батка и те болят раменете от тежка лежанка или си офисен плъх и те боли кръст от много седене. Шано дисциплините са за всички, дори и да изглеждат малко (или повечко) странни. Отдели 15 минути, намери си спокойно и тихо място – и бъди Шано!

Ако пък се намираш в Бургас и знаеш, че да си шано не е хубаво, или просто не се чувстваш достоен за древните дисциплини на мастър Данчо – виж долния бонус.

Бонус: Проста ставна гимнастика от Стела

Стъпка Трета: Използвай Силата! (и Мускулите)

Много често при нас идват за помощ хора, които страдат от хронични болежки. Обща черта на мнозинството  от тези хора е, че се оказват изключително слаби физически. Под “слаби физически”, не си представяй хилави девойки и младежи – много от тях са пълнички или направо с наднормено тегло.

Това се случва, защото съществува такова нещо като “активно тегло” – т.е. мускулите, костната маса и органите в телата ни.

Когато активното тегло (пряко свързано с това колко сме силни) е недостатъчно като цяло – имаме проблем.

При липса на оптимално работеща мускулатура, няма кой да отнема натовараването от ставите, връзките и сухожилията. Имай предвид, че за много хора в днешно време “натоварване” не е заначи тежък физически труд, а просто гравитацията, която ги приковава към офисните столове с часове ежедневно.

Ако не тренираш редовно и умно, а страдаш от някакви болежки – има голям шанс да имаш нужда от повече активно тегло. И от силата, която идва с придобиването му. Дори и ако си физически активен и спортуваш редовно.

Ако тренираш редовно, но имаш разни болежки… вероятно не тренираш особено умно. 😉

Тази стъпка е основна,

ако искаш не просто да се избавиш от сегашна болежка, а и да се ПРЕДПАЗИШ от такива в бъдеще.

Ако вече страдаш от някаква болежка – НЕ опитвай да я лекуваш самостоятелно с тренировки. Има шанс да си помогнеш, но вероятността да си навредиш също е голяма. Тук нещата са по-специфични и с все сила ти препоръчвам да се обърнеш за помощ към специалист, който си разбира от работата.

Дори и нищо не те боли – пак е добра идея да поработиш известно време с добър треньор, за да научиш някои основни принципи на тренирането.

Нека обобщим:

 • Ако страдаш от хронична болка – консултирай се с подходящи специалисти. Не само с лекар(и), а и с добър кинезитерапевт и треньор, който има опит с подобни на твоя проблеми.
 • Ако след това решиш да правиш нещо на своя глава – започни със самомасаж и Шано йога/ Шано тай-чи. Прави ги всеки ден, за по 10-20 мин. общо. Вероятността да ти стане по-добре е голяма, да си навредиш – малка.
 • Винаги обръщай внимание на сигналите на тялото си и ако нещо ти причинява дискомфорт – не го прави!
 • Тренирай, за да увеличиш активното тегло и силата си. Най-добре си намери добър треньор за целта.
 • За най-добри резултати – комбинирай трите съвета.

Ако те мъчат болежки

и търсиш структуриран подход към елиминирането им – имаме нещо за теб.

“30 дни до БЕЗ болка” е обучителен онлайн проект, който създадохме за всички, които имат нужда от помощ в борбата с болежките.

За 30 дни може и да не премахнем напълно проблем, който е налице от години – не сме магьосници и няма да ти пробутваме чудеса. Вместо това, обещаваме, че:

 • Ще работим заедно с теб в екип, за да научиш кои са факторите в ежедневието, които имат най-голямо влияние върху болката.
 • Заедно, всеки ден, ще се фокусираме върху промяната на навиците ти, за да разбереш и усетиш как, на практика, да манипулираш тези фактори в своя полза.
 • Ще те подкрепяме и напътстваме, за да направиш първата стъпка за дългосрочното подобрение на състоянието си.
 • Ще ти дадем идеи и насоки за следващите стъпки по пътя към дългосрочно здраве;

С други думи – дори да не елиминираме напълно болежката – ще ти помогнем да се почувстваш по-добре. Комбинирано със знанията и уменията, които ще придобиеш, това е отлична основа, върху която да надграждаш.

Следващото издание на “30 дни до БЕЗ болка” започва на 10.03.19.

За да се включиш:

>> попълни тази анкета! <<

Ще се свържем лично с всеки, за да преценим дали можем да бъдем от полза в конкретния случай.

 

Цветан Недев
Три (непопулярни) стъпки за по-малко болежки

Коментари