Често се случва някой да ми сподели, че тренирането във фитнес му е скучно.

Когато се опитам да разбера какви са причините, най-често се оказва някое от следните:

  • Пробвал да тренира самостоятелно, без да знае какво и как да прави – писнало му.
  • Не видял резултати – писнало му.
  • Тренирал с инструктор. Инструкторът имал по-приятни занимания и не му обръщал внимание – писнало му.
  • Търсил варианти онлайн – започвал добре, стигал до застой и не знаел как да прогресира – писнало му.
  • Страх го било да прави “опасни” упражнения със свободни тежести сам, затова наблягал на машините – писнало му.
  • Не пробвал изобщо (?!)
  • Комбинация от горните.

Ми да. Правейки нещата по този начин – естествено, че ще ти писне! На кой не би?!

Ако с гаджето всяка вечер си избирате едно ъгълче на леглото, заставате в една и съща поза, повтаряте едни и същи движения… нали?

Добре, нека перефразирам:

Дали проблемът наистина е във фитнеса, или може би има как да направим нещо по-различно, за да ни е по-интересно?

Ето няколко идеи за превръщане на скуката в нетърпение:

Тренирайте с треньор

По възможност такъв, който си разбира от работата. Ако работите с добър професионалист, ще получите огромно количество стойност. Като начало, той или тя ще ви помогне да определите адекватни за моментното ви състояние цели. Не само това, ами и ще ви покаже как да прогресирате към тях стъпка по стъпка.

Освен това ще учите нови начини да използвате тялото си, ще откривате нови усещания (я, имам мускули между плешките!), ще разбирате логиката зад тренировките, ще виждате как ежедневните ви занимания стават по-лесни, благодарение на по-добрата форма.

Да бъдеш част от този процес никога не е скучно.

Развивайте физически качества

Не се опитвам да ви направя трибойци или щангисти (не, че има лошо). Но за абсолютно всеки човек е добре да има базово ниво на сила, гъвкавост и издръжливост. Поне.

Можете ли да клекнете пет пъти със собственото си тегло на щангата, с добра техника? А да вдигнете 1,5х собственото си тегло на тяга веднъж? Успявате ли да направите набиране или лицева опора? Колко пъти?

Не говорим само за сила и мускули. Мислите ли, че сте достатъчно гъвкави, поне за да не ви боли нищо и да не се контузвате? Можете ли да си пипнете пръстите на краката, без да сгъвате коленете? Има ли упражнения, които са ви трудни, защото гъвкавостта ви лимитира? Можете ли да тичате 5 минути, без да имате нужда от реанимация след това?

Научете нови движения и умения

Не се ограничавайте с упражнения, с разделяне на тялото на парчета – мускулни групи и отделни мускули или части на тялото. Това, че сте във фитнес, не означава, че е задължително да използвате всички машини и уреди.

Можете да правите набирания, да клекнете с тежко, да бутнете 2х собственото си тегло на лежанка –  супер. А можете ли да се изкатерите по въже? Можете ли да направите силово? Да задържите стойка на ръце, да направите кълбо? А да правите изхвърляне и обръщане с добра техника? Да жонглирате с пудовки?

Опциите са почти безкрайни. Намерете тези, които изглеждат интересно и работете по тях.

Сменяйте програмата

На първо място – имайте програма! Много важно, както за да се поддържате мотивирани, така и да постигате резултати.

За да не свиквате изцяло – нито тялото, нито мозъкът – с едно и също натоварване, променяйте тренировъчния план на всеки 6-8 седмици. Ако сте от по-нервните (или програмата го изисква) – може и на всеки 4.

Не се ограничавайте само с един тип тренировки, ако тренирате за кеф – разровете се и пробвайте бодибилдърски програми, трибойски/силови програми, вкарайте някой кросфит комплекс тук-там.

Използвайте колкото се може повече от инструментите, с които разполагате и не спирайте да увеличавате арсенала си (виж горния абзац).

Движете се и извън залата

Тренировките във фитнес могат да са интересни, но все пак – ако цялата ви двигателна активност се случва само в едно затворено пространство, където всичко е винаги еднакво – доооооста е вероятно рано или късно ще ви омръзне.

Затова разообразявайте не само движението във фитнеса, а движението като цяло. Тренирайте на лостове, практикувайте йога, разхождайте се в парка, катерете планини, карайте колело, и т.н., и т.н.

Спортувайте и още нещо – танци, плуване, тенис, бойни изкуства, гимнастика, отборни спортове – каквото ви e интересно и ви носи удоволствие. Ако вече го правите – поразровете се малко и научете как тренировките в залата могат да ви помогнат да сте по-добри в спорта, който практикувате.

Ако всичко това изглежда като прекалено много работа – тренирайте с треньор, който си разбира от работата! Процесът ще е в пъти по-ефективен и приятен.

(Подсказка: Ако очаквате, дори и с мега-скъпо платен, ултра-ексклузивен-ВИП персонален треньор, нещата просто да се получават, без да инвестирате и капка собствени усилия и внимание, вероятно ще се разочаровате.)

Марш към фитнеса!

Цветан Недев
Как да НЕ ни е скучно във фитнеса

Коментари