Сигурно не веднъж и два пъти сте виждали как един фитнес инструктор тренира няколко души – 3, 4 или дори повече, едновременно. Докато някои колеги продължават да продават този тип услуга като “персонална тренировка”, ние в Live to Lift го наричаме полуперсонални тренировки или Happy Hour (тренировки в малка група – бел.авт.).

Докато за някои по-специални случаи това не е удачен избор, за много от нашите клиенти те са най-доброто решение. Вижте кои са предимствата на полуперсоналните тренировки според нашите клиенти:

Гъвкавото време и час (цитат Руми)

Полуперсоналният блок, който ние наричаме Happy Hour, е в понеделник, сряда и петък сутрин от 7:30 до 11:30, всяка делнична вечер от 17:30 до 20:30 и в неделя от 10:00 до 13:00. Това означава, че броят тренировки за месеца могат да се направят в съответния часови диапазон независимо от деня. Едната седмица може да тренирате в понеделник, сряда и петък, а другата, заради командировка например, в четвъртък, петък и неделя.

“Основен плюс на Happy Hour-a е гъвкавия ден и час”, казва Руми.” Много ни харесва това, че с приятелят ми можем да идваме в който ден ни скимне в доста голям интервал от време, без задължителна фиксирана уговорка. Никой не ни се кара, като закъснеем с половин-един час. Като не знаем в кой ден до колко късно ще работим, това вероятно е единствената ни възможност за тренировки с треньор. Ако трябваше да идваме само на персонални тренировки, вероятно нямаше да можем да поддържаме графика си. Това щеше да ни демотивира и нямаше да успеем да тренираме толкова дълго време.”

Различни треньори

Happy Hour тренировките се разпределят между няколко треньори от екипа на Live to Lift. И макар някои хора дотолкова да са свикнали с треньора си, че да не искат дори извънредно да тренират с друг, за повечето това е голям плюс. “Така можеш да вземеш най-доброто от всеки, а мен май са ме минали всички”, смее се Катя. “Ето, тренирам с теб и Данчо, но понякога си размествам дните и се случва да уцеля Крис или Дани. Всеки “тормози” по различен начин, но винаги е готино”.

Руми и приятелят и Метин, който понякога още не може да повярва как вече нищо не го боли освен мускулната треска, са на същото мнение. “Независимо от това с кого тренираме, се следва персонализираната програма, която ни се съставя в началото на периода. Но всеки треньор има различен подход и методи и понякога може да ти представи различна гледна точка, което е супер!”

Training buddies за вдъхновение и мотивация

Тренировките в малка група, независимо от стила и вида занимание, имат едно голямо предимство – “тренировъчните приятели”, или training buddies на чист български език. “Аз съм много затворен и срамежлив човек и трудно излизам от черупката си. Но откакто тренирам в Happy Hour-a, малко се отпуснах. Благодарение на това вече си имам training buddies. Някои от тях са много отдадени и аз се вдъхновявам и мотивирам от техните постижения.”, споделя Веси.

По-голяма самостоятелност

Има хора, които искат да ги държиш за ръчичка на всеки от 10-те клека във всяка от 3-те серии. Но дори за тях е много ценно да се учат на повече самостоятелност, защото рано или късно идва моментът, в който нямат нужда от бавачка. Някои трениращи пък никога не са имали необходимост от такава. Като Георги например. “Винаги има кого да питам ако не съм сигурен в нещо. Освен това знам, че ми хвърлят редовно поглед и ако има нужда, ще ме коригират. Но щом веднъж сме минали всеки ден от програмата и знам, че си изпълнявам достатъчно прилично упражненията, не искам някой да ми виси на главата.”, откровен е той. За трениращи като него винаги сме спокойни, че ако решат да тренират сами в командировка или по време на лятната си отпуска, ще се справят достатъчно добре. И най-вече, че няма да вършат глупости.

Повече шоколад и бонбони

Когато един човек тренира с един треньор, ядат заедно бонбони на имен и рожден ден на треньора и трениращия. Когато са повече трениращи, по-често има поводи да се ядат бонбони. Шегата настрана – често треньор или трениращ влиза с шоколад в залата. Целта му не е да саботира онези, които искат да свалят, а напротив. Ние знаем, че блокче шоколад може да има магически свойства. С негова помощ клетите душици, които след работа идват да мятат щанги, по-лесно събират сили. 😉

Стела Пенчева
Предимствата на тренировките в малка група

Коментари