Приключиха първите две издания на курса ни за начинаещи Live To Lift BASICS и е време да напишем и ние какво научихме и какво наблюдавахме по време на тези общо два месеца.

Къде беше фокусът?

В курса се включиха както хора без абсолютно никакъв опит, така и такива които от години тренират с тежести, но са преценили че познанията им са хаотични и имат нужда от повече задълбочаване в това какво, как и защо правят в залата. Май всички стигнаха до едно заключение накрая:

>> Техниката идва преди всичко останало! <<

Правилно заучената техника ни води към постигането на целите ни и тя е превенцията ни от контузии, болки и дискомфорти по пътя.

Ето какво споделиха някои от участниците:

“Като човек, който се е занимавал с фитнес преди курса, определено осъзнах колко грешно съм практикувала упражненията. Разбрах основни неща за механиката на упражненията.”

-Петя

“Курсът е полезен за хора, които не ходят в залата често, но са решили това да се промени.”

-Георги

“Търсех точно нещо такова, курс за начинаещи. Общо взето всеки трябва да знае материала и упражненията, които ни преподаваха, за да е по-здрав.”

-Тодор

“Научих, че ако упражненията не се правят така както трябва, изобщо няма смисъл да стъпваш във фитнеса и да се мъчиш, защото резултатите няма да са добри!”

-Цвети

“Започва се от самото начало, обяснява се човешки, на разбираем език, без някакви сложни термини. Много ти помагат и с техниката, и с навлизането в нещата”

-Алекс

Защо тренировки в група?

Повечето хора, които се обръщат към нас се интересуват от услугата “персонални тренировки”. Дали защото е нашумяла или защото се притесняват, че няма да получат достатъчно внимание. Дали защото смятат, че ще се чувстват неудобно сред повече хора или пък всичките причини накуп. Без да подценяваме, разбира се, неопровержимите предимства на това да получиш цялото внимание на треньора си, е добре да споменем и плюсовете на това да тренираш в малка група.

  • Първо такива плюсове, поне според нашите наблюдения, могат да се видят само и единствено, ако съотношението на броя треньори и броя трениращи се следи стриктно. Това ще рече всеки да получи нужното количество внимание, наблюдение и корекции, когато се налагат.
  • Също, ако може да се осигури собствено темпо за разбиране и усвояване на показваните упражнения. Това не са часове по аеробика или танци, не гоним синхрон, а правилно заучаване на техниката в комфортна среда.
  • Третото е всички участници да са наясно с поставената обща цел и тема на часовете. Ако часовете са за начинаещи, то да е ясно че няма да правим изхвърляне с щанга. Ако пък са за напреднали, то треньорите да могат да приемат, че всеки знае как да си пази кръста, коленете, врата…….и т.н. части на тялото, така че да не се контузи, нищо да не го боли и приоритет за него да е винаги здравето му.

И тук идва моментът да си кажем, че да тренираш в група е супер приятно, леко, уютно и мееееееега забавно. Колкото и повърхностно да звучи, това са неща които ще ви привържат към тренировките в зала и ще спомогнат много за това да ходите на тренировка с ентусиазъм, да сте редовни и най-вече да си изградите дългосрочен навик. Ако пък имате възможност да ходите с приятел от самото начало – още по-добре.

Групата може да е изключително полезна и в това, че благодарение на нея, имате възможност да стоите от двете страни на упражненията – да ги правите и да ги наблюдавате. Ще се учудите колко по-бързо се напредва и усвоява дадено умение, когато имате гледна точка от повече ъгли.

Групата също така може да ви подкрепя. Като тук нямам предвид докато правите лежанка, около вас 5 човека да крещят: Давай, бутай, ти можеш, бутаааааааай, хайде още малко…..!” Не! Тук имам предвид най-вече това, че ще сте в група с хора като вас. В случая такива, които също не са стъпвали във фитнес, постигали са съмнителни постижения и то често за сметка на здравето си или са се лутали толкова много между различни методи, диети и реклами, че въпреки годините в залата, не могат да си отговорят на въпроса: Ама аз сега защо трябваше да го правя това?

Пък и нека си го кажем направо, фитнес индустрията малко или много ни оставя с впечатлението, че това е занимание за нацепени батки с 5 реда плочки и за мацки с дълги коси, прилепнали клинове и голи пъпчета. Усещането да влезеш в зала и да видиш, че тази представа не е реалността, е успокояващо. Да се запознаеш с хора като теб, които искат да са по-здрави и в по-добро общо физическо състояние, дава рязко доза увереност…..че си на прав път. 😉

Хората винаги имат значение!

Третото, което видяхме, за пореден път е, че имаме страшно готин екип! :P. Тук е мястото където просто ще се потупаме по рамото и ще се насладим на всички положителни отзиви, които прочетохме за екипа от треньори на курса за начинаещи: Цветан, Богдан и разбира се помагачите от менторската ни програма: Ани, Ники и Ирма. 🙂

“Наглеждат и коригират където е нужно. Другото, което е яко е, че отговарят пълно на въпросите, а и много често с допълнително разяснения. Само не успях да разбера, защо изглеждаше, че сякаш Бобо винаги се оглежда за сладко :D”

-Деси

“Супер са: спокойни, интелигентни, сериозни и компетентни.”

-Атанас

“Супер силен (pun intended) екип! Много положително заредени и готови да споделят знанията си с кеф!”

-Петър

“Цветан е добър професионалист – умерен и концентриран в работата си; Богдан е много позитивен и знае как да те нахъса.”

-Цвети

“Страхотни – обясняват много добре, влагат отношение и си личи, че знаят какво правят. Успешно дават акъл, без да се държат неуважително. Просто знаят как да те предразположат да тренираш”

-Ники

“Нямам никакви забележки, изключителни професионалисти плюс бонус – хумор на високо ниво 🙂 Дават адекватна информация и на време, учат те да мислиш сам, получавах и допълнителна информация за упражненията, как мога да ги усложня, но така, че да не разваля цялостната концепция на упражнението. До момента не съм попаднала на по полезни за мен треньори”

-Лора

“Страхотни! Намират начини да обяснят това, което трябва да обяснят по разбираем начин. Чувството им за хумор разведрява обстановката.”

-Деси

“Определено научих важни неща за тренирането, които не мисля, че друг щеше да ми обясни така. И се убедих (отново) в качеството на услугите ви и в това, че искам да тренирам с вас дългосрочно”

-Георги

 

Следващото издание на Live To Lift BASICS започва на 29.04. Ако искаш и ти да станеш част от него, можеш да заявиш участието си като попълниш следната анкета:

 

Повече информация можеш да прочетеш тук:

Live To Lift – BASICS през месец май! Отново е време за учене!

 

Мария Петкова
Какво научихме за тренировките от курса Live To Lift BASICS

Коментари