Щом дойде Великден, значи лятото наближава и осъзнаването “Shit! Summer is coming” (в превод “По дяволите! Лятото идва”), достига застрашителни размери. Всички си обещават, че утре започват да тренират или да се хранят по-добре, за да изглеждат добре по бански. Предлагаме ви няколко ценни съвета за това как да успеете в тази тежка и неравна битка.

Навици vs Моментни решения

Януари е перфектен месец, за да започнем нова диета, програма или просто да се грижим за себе си. Също като февруари, март или април. Уловката е, че Рим не е построен за един ден. Реално, какво точно ще правим през януари или точно преди лятната отпуска, не е от чак такова значение. Важното е, да правим нещо всички останали месеци от живота ни. Гарантирам ви, ако съпоставим резултатите в дългосрочен план, ще има голяма разлика. Разбира се, трябва да тренираме така, че да може да продължим да тренираме. Основният ни фокус, независимо от времето през годината, трябва да бъде да направим тренировките навик.  

Дисциплина vs Мотивация

Mного пъти съм чувствал внезапен порив на мотивация. Добър филм, книга или просто клипче на вдъхновяващ атлет. Отивам в залата и се разцепвам, както и мнозина от вас. Познат сценарии. Проблемът е, че мотивацията не е вечна. Да, ще отидем няколко пъти на тренировка много надъхани,  но какво става обаче, ако например стреса ни се вдигне? Мотивационните клипчета ще работят ли винаги, както първият път?

С мотивация може да се стигне донякъде. Нататък трябва да продължим с дисциплина. За да изградим исканите навици е нужна дисциплина. Навик е, когато отидем на тренировка, дори да не се чувстваме много добре. Ще адаптираме тренировката и ще стане. Може да ходим да тренираме, когато сме на кеф. Това е хоби. Ние искаме да ходим в залата и да се храним разумно, просто защото сме избрали да правим това.

Радикална промяна vs Малки стъпки

Много хора искат кардинално да променят живота си. Няма нищо лошо в това. Даже това желание е похвално. Никой план не преживява сблъсъкът с реалността. Например, да си поставим за цел да станем вегани, да тичаме по 10 км всеки ден и да медитираме по един час от утре. (Мнението ми за веганството и тичането не е много позитивно, и аз лично не ги препоръчвам.)

Ще се провалим със сигурност. А ние не искаме това. Може за един месец да изключим млечните продукти (друг е въпросът трябва ли), да почнем да ходим по 10 000 крачки и да си следим мислите 10 мин. Ако успеем с това, сме по-близо до целта си. Това е само пример, но искаме да достигнем до целите си, като постепенно надграждаме над успехите си с успехи. Това работи, пробвал съм го. Малка победа е по-добра от гръмка загуба.

Бъди добър шеф и съвестен работник

Първата среща на много хора с опитите да си наложат самодисциплина е често неуспешна. Популярен метод е да си напишеш всичко, което трябва да свършиш утре. Това е много добра идея, но ти не си роб или робот. Хммм, сега забелязах приликата в двете думи на български. Всеки добър лидер третира подчинените си като хора. Това значи, че трябва да има определена свобода и възможност за забавления. За да си наложиш дисциплина, трябва да си и шефа, и работника.

Хората често се оказват тиранични шефове и некомпетентни, и незаинтересовани работници. Можеш да си направиш график с 20 неща, които трябва да свършиш утре, но просто ще „вдигнеш бунт“ срещу собствената си авторитарна тирания. От друга страна, можеш да си подредиш 5 задължения, с паузи между тях, и да извоюваш една малка победа. Утре може да са 6 задължения. Така се става по-ефективен. Дайте си шанс да успеете със задачите, които си поставяте.

Вместо заключение

Всъщност, за мен, цялата концепция за влизането във форма за лятото е малко тъпичка. Трябва през цялото време да опитваме да се подобряваме. Не искаме да сме старите хора през новия сезон. Не искаме и да сме в по-лошо положение от вчера.

Константин Рафаилов
Как да “влезем във форма за лятото”

Коментари