За наше огромно съжаление, в днешно време не са малко хората, които са забравили, че телата им са създадени за движение. Поради многото работа и лични и професионални ангажименти, в един момент движението се изчерпва с триъгълника диван-кола-офис. Други пък от кратки всекидневни разходки с кучето се хвърлят на двучасови тренировки 6 пъти седмично, за да изкарат плочки за Слънчака. Независимо в кои би се припознал, нашата стълбица на физическата активност ще ти помогне да откриеш къде се намираш на нея и какво да направиш, за да се качиш на следващо ниво, без да предобряш.

Стъпка 1: Паркираш по-далеч от офиса, за да се разхождаш повече

Ако досега движението за теб е било само от дивана до хладилника или от колата до бюрото, скокът към разцепващи тренировки 3 пъти седмично едва ли би бил разумен и устойчив. Опитвай да започнеш с това да паркираш умишлено по-далеч от офиса или да слизаш една спирка по-рано/по-късно. Така ще бъдеш „принуден“ да се разхождаш повече и да правиш повече крачки на дневна база. А това е страхотно начало!

Стъпка 2: Използваш стълбите вместо асансьора

Когато разходките от т.1 ти станат навик, премини на по-високо ниво, като забравиш за съществуването на асансьора. 5-тият етаж не е върхът на Айфеловата кула, че да ти трябва асансьор, за да се изкачиш до него.

Стъпка 3: Всяка сутрин/вечер 10-минутна кратка ставна гимнастика, йога или разтягане

Раздвижването сутрин помага да си събудиш не само тялото, но и мозъка. Освен това, ще ти помогне да отпуснеш евентуални схващания, които сте получили от обездвижване, заседяване, застояване или заспиване накриво. И това не е всичко! Гимнастиката рано сутрин е чудесен начин не само да раздвижиш кръвта и лимфата в тялото, но и да превърнеш ежедневното движение в навик.

Стъпка 4: 2 пъти седмично 30-40 минутни тренировки

Когато започнеш да тренираш, трудно ще ускоряваш от 0 до 100 за части от секундата. В превод: когато не си тренирал изобщо или не си тренирал отдавна, започни с 2 тренировки седмично, които не са прекалено амбициозни и след които можеш да движиш свободно ръцете и краката си. В останалите дни можеш да правиш разходки и ставна гимнастика. 4 тренировки седмично едва ли ще ти докарат 2 пъти повече резултати от 2 тренировки седмично. Затова започни по-предпазливо, но на сигурно.

Стъпка 5: 3 пъти седмично 30-40-минутни тренировки + разходки всеки ден

Щом затвърдиш навика с двете тренировки седмично, можеш да преминеш към 3. След това постепенно да увеличиш тяхната продължителност от 30-40 до 60 минути. Така тялото ти непрекъснато ще има стимул, към който да се адаптира, без да му причниняваш прекалено голям стрес, от който то не може да се възстанови.

Стъпка 6: 4 пъти седмично тренировки, чести разходки през седмицата и походи през уикенда

Когато си подобрил кондицията си, имаш изградени тренировъчни навици и достатъчно общо движение (разходките и сутрешната йога/гимнастика), можеш с чиста съвест да минеш едно ниво нагоре като добавиш още една тренировка на седмица и/или планински поход през уикенда.

Стъпка 7: 5 пъти седмично тренировки + разходки всеки ден и походи всеки уикенд

Тук вече нещата стават сериозни. Ако честотата на тренировките на седмична база е толкова голяма, ние препоръчваме да се комбинират различни типове натоварване – 2-3 дни тежести, 2-3 дни йога или танци, поход в планината… Моят личен фаворит е тежести, йога и танци. Когато стигнеш до тук, избери активности, които ти допадат на теб.

Стъпка 8: 6 пъти седмично тренировки по 60-90 минути

Ако практикуваш един спорт почти всеки ден по час, че и отгоре, и не си почнал вчера, а си изкачил стълбицата до тук, без да прескачаш стъпала, значи си болен ентусиаст. Или си на ръба между аматьор и професионалист. Или и двете.

Стъпка 9: Професионален спортист

Ако си стигнал до тук, значи си професионален спортист. И не знам защо си отворил тази статия, но ти благодаря, че я прочете до край.

Стела Пенчева
9-те стълбички на физическата активност

Коментари