В началото на статията първо ще си размърдаме мозъчето. После ще си поговорим за това защо и как трябва да размърдаме Д-то, за да има резултати. Но! Да започнем с един важен мини тест:

Кое от следните най-често използвате като оправдание, че сте постигнали пренебрежително малки или никакви резултати? (при желание можете да посочите верния отговор и в коментар тук):

  1. „Нямам воля“
  2. „Нямам мотивация“
  3. „Това не е правилната диета/режим  за мен“
  4. „Нямам време“

А сега вижте резултатите от теста по-долу:

1. „Нямам воля“

За да следвате даден режим или дори малко обещание към себе си, като например една седмица няма да ям сладко, не е нужно да имате воля за целия китайски народ. Необходимо е да вземате множество малки решения, различни от тези досега. Например, вместо „ей тука нещо сладко с кафенцето“ да изпиете чаша вода или фреш. Или да не влизате в магазина, когато сте изнервени, за да не опустошите някоя вафла или шоколад преди още да сте стигнали до касата. Тоест, трябва ви яко Д. Но не дупара, а дисциплина. Не спартанска, а простичка – да вземате решения в съответствие с това, което сте си обещали. В 90 от 100 случая. Не в 9 от 1000 – не бъркайте местата на нулите!

2. „Нямам мотивация“

Момент. Нали реши да започнеш промяната, за да изглеждаш по-добре или за да свалиш онова якото гадже ей там? Това не е ли мотивация? Без мотивация нямаше дори да си почнал! „Да де, ама то е трудно …“. То и да имаш яко пиченце за гадже не е лесно. Всички му хвърлят око и всеки по-умен, красив, внимателен или просто по-находчив младеж може да застраши мястото ти. Как ще се справиш с този стрес? Че и плочки и бицаги трябва да поддържаш, да не ти падне реномето …  Ужас! Зор!

Може да нямаш мотивация да започнеш промяна, но да си я започнал до някъде и да кажеш „Нямам мотивация“ е доста глупаво оправдание. Или те е страх какво може да се случи ако довършиш започнатото и не ти стиска, или не ти работи Д-то. Но не дупето, а дисциплината. По средата на полов акт вадиш ли го с думите „нямам мотивация“? Не? Чудно! А тогава защо за да довършиш хранителния режим не само го вадиш, че и го развяваш като бяло знаме? Стегни се!

3. Това не е правилната диета/режим за мен

Ако сте отговорили с номер 3, вие сте сред любимите ми заблудени душици. Честито! Много обичам някой да започне „диета“ или тренировъчна програма, и след 2-3 дни да каже „Ох, нищо не става. Това не е моето“. Мхм. И как разбра? Повръщаш ли? Не? Значи може би те е заболяло нещо в залата… Не? Ами тогава? А-а-а, още няма релеф. Ясно. Ами то за 2 дни и с помощта на пластичната хирургия няма да проима релеф. Най-малкото защото възстановяването след операцията ще е повечко време. И докато видиш каквото искаш изпод шевовете и кръпките, ще мине поне седмица.

Съвет (макар че не си го поискал): Размърдай си акъла. С негова помощ намери начин да следваш режима или програмата за 3-4 седмици. Демек, изрови дълбоко заспалата дисциплина и я впрегни в работа. Пък после решавай дали това е за теб или не.

4. „Нямам време“

За кое? Тренировки? Диети? Планиране? Ама съм сигурна, че за почивка на Малдивите ще намериш! Но уви … тя май не ти е в приоритетите 😀

Истината е, че човек може да се фокусира върху 2 неща, максимум 3. Свръхчовеците да кажем, че стигат до 4. Работа – едно. Семейство (жена, деца, гадже) – второ. Кое остава на трето? Малдивите? Яденето на сладолед в 2 сутринта? Мачовете от Шампионската с бира и чипс?

Много въпроси станаха. Сега ще ти задам един последен. Искаш да минеш на режим (хранителен или тренировъчен), за да си в по-добро здраве и да изглеждаш по-добре? Трябва да си го сложиш в приоритетите, за да го спазваш и да имаш резултати. Ако е в топ 3 и имаш поне малко дисциплина, ще намериш време. Ако го сложиш някъде там измежду всичко останало, което искаш, няма да намериш. Това е. Простичко. А за да организираш ежедневието си според приоритетите, ти трябва малко дисциплина, за да казваш „НЕ“е на всичко по-малко важно, което се изпречи на пътя на твоя топ 3 – от мощно парче торта до излежаване в леглото във формата на буквата С в ден, планиран за тренировка.

Ако си стигнал дотук …

.. прочел си всичко и си разбрал, че Д-то в заглавието не е нечия дупара, а дисциплина – ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Ако си стигнал до края, но не си разбрал защо дисциплината е в основата на резултатите, значи си генетичен атлетичен изрод. А това не е честно спрямо другите клети душици, които се мъчат в залата и пред витрините на сладкарниците и дюнерджийниците. Замисли се! И не ме лъжи, че си постигнал това тяло „с малко кардио“ или „с много лишения“. Благодаря! 🙂

 

Стела Пенчева
Защо не си мърдаш „Д“-то (TЕСТ)

Коментари