Бизнесът често смята, че нито физическото, нито психическото здраве на служителите е негова работа. Но в крайна сметка именно той носи последствията. Колкото по-рано го осъзнае, толкова по-добре.

Колко струват НЕздравите хора на бизнеса?

Британският Център за икономически и бизнес изследвания (Cebr) и компанията John Lewis Partnership са си направили труда да проведат съвместно изследване [1], да за отговорят на въпроса.

Те виждат, че общият брой работни дни, изгубени в отсъствие на служители поради заболявания или други здравословни причини за 2017 година e над 132. Интересното обаче се оказва, че след краткотрайните заболявания, психическото здраве (стрес, безпокойство, депресия и др.) и мускулно-ставните проблеми (болки в гърба, врата, краката и други части на тялото, които пречат на движението) са най-честите причини за отсъствие от работа. А според прогнозите, до 2030 година 40% от населението в работоспособна възраст ще има проблем с мускули или стави. И когато се тегли чертата, цифрите изглеждат стряскащо:

  • 3,8 милиарда паунда разходи за бизнеса заради отсъствие на служители с ментални или мускулно-ставни проблеми до 2025 година
  • 84 милиарда паунда загуби от намалена продуктивност “благодарение” на хората, които не се чувстват достатъчно добре, но все пак ходят на работа (на английски има дори дума за това явление – presenteesm).

84 МИЛИАРДА!

Това е 3% от БВП на Великобритания за 2018 година и над 1,5 пъти повече от БВП на България за 2018!

За съжаление в България подобно изследване няма, за да направим съпоставка, но пък сметките на братята англичани повдигат някои интересни въпроси.

Ако един на всеки 4 възрастни в дадена извадка (в случая – британското население), страда от мускулно-ставен проблем, какво може да се направи?

Ролята на правителството и бизнеса

Някои работодатели във Великобритания настояват правителството да не облага с данъци здравните услуги, които фирмите осигуряват за служителите си, за да имат стимул повече компании да го предлагат. По-важната роля обаче тук се пада на работодателя. А тя е да подкрепя и насърчава добър баланс между работа и почивка. Под “добър баланс” не се разбира работиш 14 часа, а в останалите 10 – кот’ тако’а.  Бизнесът би следвало да е загрижен за физическото и психическото здраве на служителите си не само на думи, но и на дела. И не само през януари, но през всички 12 месеца от година.

Добрите шефчета и практики у нас

В България не малко компании се опитват – успешно или не, да прокарат политика или дори култура на по-здравословен начин на живот. Един от най-нашумелите похвати е да се предложи на служителите месечна карта, която важи за посещения в различни спортни и рекреационни обекти на преференциални цени или дори безплатно. В някои компании обаче предлагат и интересни допълнения към това, както е направила една компания в сферата на услугите. Тя е обявявила предизвикателство за най-голяма промяна и е покрила разходите за 3 месеца тренировки и изготвяне на хранителен план на 10 служителя, избрани по мотивационно писмо. “Нас, трениращите редовно обаче, не ни взеха.”, споделя моя приятелка, която работи във въпросната фирма. “Взеха само хора на средна възраст с шкембенца дето не мърдат извън офиса. Но поне ежеседмичните масажи са достъпни за всички.”

В друг офис на чужда компания пък фокусът е поставен върху здравословните похапвания следобед. “Всеки ден в 16:00 часа носят сезонни плодове. В 15:55 пред кухнята има опашка. 10 минути по-късно всички плодове са изядени. Не знам дали защото са на аванта, или хората наистина се кефят. Аз се преборвам за плод 1-2 пъти седмично. Има колеги, които и толкова не успяват”, смее се една от моите трениращи.

Аз какво да правя?

Ако си меринджей, независимо колко млад, показвай загриженост към здравето на подчинените си. Най-добре да я комбинираш с грижа за себе си – като приемаш достатъчно сезонни плодове и зеленчуци и се стремиш да се движиш и спиш достатъчно.

В случай, че не си шефче, погрижи се за здравето си и не го оставяй в ръцете на служебния компютър. Смени джънка или поне част от него със свежи, пресни храни (прясно приготвен джънк не се брои 😀 ). Пий достатъчно вода и не забравяй, че 2 чаши на ден не е достатъчно. И не забравяй да се движиш – не е казано да се пръскаш от тренировки. Просто движи тялото си и мърдай всички 4 крайника не само около клавиатурата, дивана и кормилото на колата.

Затрудняваш ли се да се погрижиш за себе си сам? Искаш да следваш готов план и някой да те следи всеки ден? Можеш да разгледаш услугите, които предлагаме. 😉

Източници

  1. The John Lewis Partnership Working Well Report

Стела Пенчева
Пари за здраве няма, но за болнични – има…

Коментари