Преди години, когато бях малка, „вегетарианец“ беше почти присъда. Израсла съм при бабите си в малък провинциален град и село. Там почти всичко гледахме в градината и двора, включително и месото за ядене (кокошки, пуйки, зайци, ярета, свине). Затова и да чуя, че някой не яде месо, ми звучеше по-нелогично от някои изказвания на Божигол.

Днес обаче ситуацията е различна. Иконките и отметките „Вегетарианско“ и „Веган“ са навсякъде около нас. Вегетарианците и веганите също. Някои са такива от келешлък. Тези хора влизат в заведение, където всички съставки са изписани на витрината. „Сурова торта с лешници – съдържа лешници, бадемово мляко, тахан, кокосово масло, фурми и сушени кайсии“. Прочитат всичко и понеже не знаят (явно) коя съставка е с животински произход, питат с най-милия глас „Извинете, има  ли нещо веган?“. Да са живи и здрави!

Има обаче и такива, които не ядат месо, защото им се е наложило по здравословни причини или защото са опитали различни начини на хранене и този им понася най-добре. Вместо като повечето лифтъри да анатемосвам всички веге-та накуп, разпитах тези, които са направили информирания избор. И научих интересни истории, които искам да споделя с вас.

Какво казват хората

Едната история е на Крис – мой приятел, който е на малко повече от 30 години, има спортно образование, работи в офис, и тренира по нещо има-няма 3-4-5 пъти в седмицата (тежести, йога, народни танци или каквото друго му се стори интересно). Ако броим и танцовите партита, понякога тренировките му надхвърлят броя дни в седмицата. Изглежда доста здравичък и с учудване научих, че от няколко години не яде месо.

„В един момент започнах повече да се интересувам от по-здравословни навици и начин на живот. Тогава реших да пробвам да не ям месо, за да видя как ще ми се отрази. Намалявах го постепенно и за 10 дни го изключих от менюто без да ми липсва. Нямах засилен апетит, нито по-малко енергия. Дори напротив! Чувствах се доста по-добре и по-енергичен и затова реших да продължа така.“

Добре де, при толкова активен начин на живот, как си набавяш достатъчно протеин, за да запазиш мускулната си маса, която никак не е малко?

„Ям яйца, риба, ядки и бобови растения. И протеин на прах си имам. Млечни по-рядко консумирам, защото образуват слуз. Мисля, че съм открил оптималното хранене за мен. Чувствам се отлично, а и от няколко години не съм се разболявал.“

На другия полюс е друг мой приятел – Наско, който е на същите години и височина като Крис, но с коренно различна история.

„Бях се ошишкал и тръгнах да спортувам и да спазвам режим, за да отслабна. Всичко вървеше добре до момента, в който реших да изключа месото. Не знам дали успях да си докарам анемия, защото не съм си пускал изследвания, но в един момент се усетих супер анемичен и слаб. Нямах никаква сила за нищо! Ужас! Теглих една майна на всичко, върнах си месото обратно в менюто и скоро всичко отново беше наред“. 

Какво казват изследванията

Според едно от тях, в което са проследени над 5000 британци, разлика в общата смъртност между вегетарианци и месоядни е пренебрежителна. [1] Разлика в рисковете за развитие на различни болести при отделните групи има. Заключението на учените обаче е, че това „е необходимо да бъде изследвано допълнително“. Друго независимо проучване, проведено в Австралия върху близо четвърт милион възрастни, потвърждава същото: Разлика в общата смъртност между вегетарианци, вегани и месоядни почти няма [2].

Много от изследванията по темата се пропукват, когато стане въпрос за страничните фактори, налични при вегани, вегетарианци и месоядни, които наистина имат значение за това кой от какво и кога умира. Повечето проучвания отнасят критики именно за това. Да не забравяме, че пържените картофки са веган. Ако съпоставяме веган, който яде панирани имитации на кашкавалчета с пържени картофки, с месояден, който хапва пуешко филе със зелена салата, е едно. Да сравняваме ползи и вреди от зеленчукова салата с нахут с такива от съмнителни кренвирши и пържени филийки с пудра захар за десерт, е съвсем друго.

Един от малкото факти, които са ни известни е, че ако хапвате повече плодове и зеленчуци, ще бъдете по-здрави и ще живеете по-дълго. Ако обръщате внимание на здравето и навиците си (пиене, пушене и други подобни), също. Всичко останало

е относително. Засега.

Това, което учени от университета в Сидни обаче потвърждават, е, че вегетарианците и веганите обръщат повече внимание на здравето и навиците си, рядко пушат и пият. [2] Както и че храненето, богато на плодове и зеленчуци, носи ползи за здравето. И тези ползи са независимо от това дали ядете месо или не. Не случайно много англоезични източници подчертават, че plant-based eating не означава да се храниш само с растения. Това ще рече просто да включиш повече храни от растителен произход в ежедневието си – плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Нито веганството, нито вегетарианството, нито това да тъпчеш пържоли за закуска, обяд и вечеря, е нещо, което трябва да се препоръчва на общо основание. Напротив! Твоят режим може да е перфектен за теб и неоптимален за друг. Би следвало всеки от нас да бъде насърчаван да следи обратната връзка от тялото си, за да реши какво да сложи в чинията си. И когато взема решение, да може да го обоснове с логични доводи, а не с “Майли Сайръс е веган и аз затова” или “яката батка от фитнеса, където ходя, така ми каза”.

#Мислете

Източници:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691673/?fbclid=IwAR15ga51ZSNzkIjv1jW5L5Ds37R6gEeLB96TMFvDrDZR9UmO90F7qjkNCxI

[2] https://nationalpost.com/news/canada/vegetarians-study-lower-risk-death?fbclid=IwAR1APE0ZVA-pb9zcgC0wAe_Cjoqr76JTflP3J2kutYU1yhPt8N5ngbQ42-E

Стела Пенчева
Да бъдеш или да не бъдеш… вегетарианец

Коментари