Преди Коледа народа го гони треска за подаръци, украси и фирмени банкети. По празниците се гонинм към трапезата с цел преяждане. А след тях гоненето е в посока към фитнеси, диети, режими и какво ли още не, защото… “ами много се освиних”.

Е, имаш късмет! Понеже ние в Live to Lift сме много готини, решихме да ти помогнеш да се справиш с последствията от преяждането. За тази цел сме ти подготвили няколко кратки, точни, ясни и конкретни съвета с които да пребориш “освинването”. Разделили сме ги на две групи според типа преяждане, към който спадат твоите прегрешения.

Преяждане тип “Бременна хлебарка по Коледа”

Тук спадат онези случаи, когато преяждането е с празничен характер. Тоест, през по-голямата част от годината се храниш прилично, движиш се достатъчно и харесваш отражнението си в огледалото. Имам новини за теб: Няма никаква драма да преядеш по Коледа! Ако се опитват да ти продадат вълшебна панацея за проблема ти, не се връзвай и не се паникьосвай излишно! Вместо това:

  1. Наслади се греховно на всяка хапка и глътка все едно цялото ти тяло крещи “ГледайтИ и завиждайтИ!”. Така ще се освободиш от напрежението, ще се изкефиш на празника, хем же да позабавляваш с реакцията на околните, които ще са паникьосани за всяка калорийка или кръсталче захар. Стресът често пречи на нещата да се случват както ни изнася, затова гледай да не го вкарваш в уравнението. 3 или 5 дни не правят година.
  2. Доколкото зависи от теб, ограничавай количеството храна до толкова, че по всяко време да можеш да направиш 10 клека без да върнеш изяденото. Така храносмилателната система ще смогва поне донякъде на темповете, с които устата ти поглъща свръх-вкусната храна на мама, баба или жената.
  3. Върни се към обичайния си режим с разумно хранене, движение и сън щом празниците отминат. При първа възможност. Много е вероятно да си се подул, защото още не си изхвърлил отпадъците от изядената храна. Или тялото ти да е задържало повечко вода. Или пък и двете. Щом празниците отминат и се върнеш към обичайния си режим, и тялото ти ще се върне към обичайния си вид. Дай му време и възможност да влезе обратно в релси.

Преяждане тип “Целогодишно бременна хлебарка”

Ако цяла година похапваш все едно е празник, а на Коледа само увеличаваш количествата и го използваш за извинение за 12-месечните злоупотреби, и за теб имам новина: Не са ти виновни празниците! Ако видиш, че кантарът е нагоре след Коледа, той няма да ти покаже колко свинско, баници и коледни лакомства си унищожил, а какви си ги вършил. Системно. С месеци.

Ако твоето преяждане попада в тази графа, с един месец без бисквитки към кафето или 1 посещение във фитнеса на 1 януари или “в понеделник”, едва ли ще получиш резултат. Все пак за статуквото си се “трудил” цяла година преди това. Грубо и болезнено, но факт. Но имам решение за теб! Можеш да избираш между а) умерено големи усилия, но постоянно за дълъг период от време и б) много големи усилия за по-кратък период от време.

Искам и имам желание – какво да правя?

Ако си се спрял на отговор а):

  • Започваш целенасочено да се движиш повече. Всеки ден. Използваш стълби вместо асансьор. Не ходиш с колата на близки разстояния – вървиш пеша. Днес. Не от утре, от понеделник или от 1 януари. От днес!
  • Намираш активност, която ти харесва – танци, бойни изкуства, фитнес, каквото и да е. Ако я практикуваш с приятели или в група, още по-добре.
  • Практикуваш горните две точки РЕДОВНО в продължение на няколко месеца преди да търсиш резултати.
  • Няколко дни си записваш какво ядеш и пиеш и кога. Ама честно! Ако ядеш много джънк, помисли защо и как можеш да го намалиш или замениш за нещо по-полезно. Гледай да приемаш зеленчуци и по възможност, източнинк на протеин според предпочитанията ти, на всяко хранене. И не, картофът не е зеленчук.
  • Виж колко вода пиеш и дали приемаш подсладени течности. Опитай постепенно да избуташ водата до (поне) 1,5-2л на ден и подсладените течности (почти) до 0.
  • Ако пиеш повечко алкохол, намали го. Той има калории, и то не малко. Ако искаш да отслабваш, това няма да ти помогне особено.

Умори ли се от четене? Ами това е положението. Ако съзнателно или не си правил всекидневни избори, с които малко по-малко си възпитавал навици, които качват мазнинки, коремчета и те правят по-пухкав/пухкава и обездвижен, не може само с мисъл да неутрализираш ефектът от тяхното натрупване.

Повече усилия, по-бързи резултати

Ние вярваме, че можеш да се справиш и сам/сама. Ако ти не си сигурен или сигурна, можем да ти помогнем. За хора в твоето положение, които искат промяна, но не успяват да я задвижат сами, сме разработили 30-дневното онлайн предизвикателство. Там нашият колега – Свръхчовекът Георги Ненов, ще ти дава насоки и ще те напътства и подкрепя, за да стартираш желаната промяна и да придобиеш силите, увереността и уменията, за да продължиш сам/сама след това. Ако искаш да се включиш, пиши му на georgi@livetolift.com. Понеже за него е важно да знаеш в какво точно се въвличаш, най-вероятно ще ти се обади лично, за да разбере как може да ти бъде максимално полезен.

Стела Пенчева
След преяждането по празниците…

Коментари