Теди Промени Живота си за 1 Година

Осъзнаването!

На 1 юли 2019г. пуснахме пилотното издание на: “Промени живота си за 1 година”. Желание да участват изявиха над 60 души, уви, само 30 от тях сметнахме за подходящи и записахме в програмата. Фокусирахме усилията си така, че нещата, които правим да достигнат предимно до жени. В контекста на фитнеса, мъжете рядко търсят акъл. Неща като “От малък спортувам” и “Знам ги нещата – не правя клек и тяга, за да не си допрецакам кръста” са редовни оправдания при мъже, които грам си нямат идея как да се движат умно. Естествено, има и мъже, които знаят, че не знаят и съответно – не опитват. За нас, един от лъчовете надежда е, когато някоя дама реши да надъха своя партньор да се включи с нея в някоя от нашите предизвикателства. Днешният случай е именно такъв.

Героят!

Преди няколко дни споделих, че една от първите записани в нашата едногодишна програма “Промени Живота си за 1 Година” беше Силвия Димитрова. Силвето изкърти с фантастични резултати, като успя да намали личното си тегло с над 10 килограма за 6 месеца. Определението й за програмата като “Най-доброто нещо, което ми се случи тази година” изключително много ме зарадва, но героят днес е нейният партньор – Теодор.

Теди е доста интелигентен и осъзнат човек като първия път, в който го срещнах на живо беше на първата групова тренировка, която организирах, за да се запозная лично с участниците. Това ми направи много добро впечатление. Изобщо не подозирах какво ще излезе от това, че мъж и жена спазват нашата програма заедно. Сега, гледайки назад разбирам колко логично всъщност е това.

Взехме мерки!

Във философията на Live to Lift лежи едно много важно правило – “Ако не можеш да измериш нещо, не можеш да го управляваш”. Преди да започнем програмата задължихме всички участници да си направят няколко кръвни изследвания, свързани с кръвната картина, холестерола и инсулина. След това замерихме и разни важни части от тялото – корем, талия, бедра и разбира се, най-важното нещо за мъжете – бицепса (по-големият, естествено!).

И в днешната статия няма да слагам снимки, защото няма нужда. Все още сме “само” на средата на програмата. Обаче ще излъжа, ако кажа, че нямам търпение да видя крайния резултат и при Теди, и при Силвето.

Зададохме няколко въпроса на Теодор:

Малко за него:

Представи се с няколко думи: Казвам се Теодор Лаков, родом от Плевен, живея в София от 2000 година. Бакалавър съм по Биология и магистър по Биохимия (и двете в Биологически факултет на СУ). От 2003 се занимавам с клинични изпитвания на лекарства, работя като мениджър. 
Как научи за Промени Живота си за 1 Година? Поинтересувах се от дейността на Лазар, след като видях автора на сайта Наука и критично мислене да поства много положителен коментар, относно книгата му “Яж шоколад и отслабвай”. Тогава попрочетох малко за него и разбрах, че не е като повечето (ако не и всички) фитнес-гурута, които хал хабер си нямат от метаболизъм и елементарна биохимия, а напротив – доста образован и интересуващ се е. Особено впечатление ми направиха статиите му, в които прави свои собствени мета анализи на статии по определена тема и то на достъпен език. Видях постовете му за магнезия и реших да пробвам, като бях изумен от резултата, който се прояви още на 2-3 ден. Съпругата ми беше решила да отслабва и ходеше на фитнес, но не беше доволна. Когато видях предложението за едногодишното предизвикателство, веднага казах на Силвия, а аз нямах дори намерение да се включа. След като тя говори с теб (Георги) по телефона, беше толкова впечатлена и въодушевена, че ме запали и мен да се включа.
Разкажи ни с няколко изречения за себе си и начина си на живот, преди началото на програмата. Сега вече почвам да осъзнавам, колко зле съм се чувствал преди началото на програмата. Постоянно се чувствах уморен, всеки следобед исках да подремна на бюрото в офиса, спях следобедите през уикенда, имах проблем с рефлукс, който се проявяваше нощем и се будех давейки се в стомашни киселини. Ако не бях взел преди лягане Ранитидин, това да се наведа да си завържа/развържа обувките ми се струваше ужасно. Имам операция по повод на дискова херния на ниво Л5-Л6, като след операцията чувството на тръпнене и болка в лявата ръка се проявяваше от време на време. Чернодробните ми ензими и холестерола не бяха в норма поне от 3-4 години, а и от изследванията преди програмата се видя, че имам и инсулинова резистентност, за която ендокринолога при когото ходя ми изписа метформин. Като тегло не бях кой знае колко наднормен – 101-102 кг при ръст 192. Сега съм с 11 кг надолу, но цялостната разлика в здравето се усеща – още на втория месец всички изследвания бяха в норма и се чувствах супер, а когато започнах да взимам и Вит Д и Омега 3, направо се чудех, къде съм блял досега. 
Споделянията за здравословните проблеми на Теди в началото ме притесниха. Най-вече рефлуксът, защото добрият сън значително улеснява целия процес – трениращите се възстановяват доста по-добре. Още в първите дни имах следния въпрос на мейла си:
 • Теди: Магнезият, който приемам е 100 мг на таблетка, пише че дневната доза е 400 мг. Колко трябва да взимам в такъв случай? Притеснявам се от раздразненото дебело черво, да не стане проблем от по-висока доза.
 • Георги: Няма как да знаеш дали увеличената доза ще раздразни дебелото черво или не. Увеличавай я прогресивно, полека, следейки внимателно как се чувстваш.

Самонаблюдението помага в 100% от случаите – и за да се потърси помощ от специалист, когато се налага, и за да се открие причината за даден дискомфорт или прогрес/успех. Неслучайно именно самонаблюдението е един от първите навици, които препоръчваме на хората в програмата.

За уроците:

Имаше ли някакви притеснения преди да се включиш или в първите седмици от програмата? Основните ми притеснения бяха от това, че до този момент не бях стъпвал във фитнес и не се чувствах уверен, но тъй като бяхме заедно със Силвия, нещата бяха поносими. Освен това започнахме тренировките във фитнес, който не се посещаваше от много хора и така успях да превъзмогна до голяма степен тази неувереност. Още на първата тренировка разбрах, колко съм бил обездвижен :).
Кои са 3 най-съществени подобрения в живота ти до тук?
 • Нямам рефлукс,
 • чувствам се добре и изпълнен с енергия,
 • чувствам се по-спокоен и уравновесен,
  а като бонус вече имам и бицепси :D.
Естествено, помолих за доказателство и Теди ми изпрати снимка:
Кои са твоите 3 най-сладки победи?
 • Превъзмогнах себе си и отидох в залата.
 • Не се отказах в началото след като видях, че няма да е лесно.
 • Научих се да се храня правилно.
Какво научи за тялото си за изминалите месеци? За тялото си научих, че прави това, което му кажеш – ако не го храниш правилно, няма как да е добре. Тялото ти показва чрез съответните сигнали, какво му е, просто трябва да му обръщаш внимание навреме, но това да не си обръщаме внимание е всеобщ проблем днес.
А какво научи за храненето? За храненето научих, че не е нужно храната да е нездравословна, за да е вкусна. Ааа и че рибата може и да е вкусна :)).
Кои са твоите лични кулинарни удоволствия и открития в хранителния режим? В началото на програмата ядях много моркови, защото са сладки. Другото ми откритие беше рибата и че различните видове риба имат различен вкус. Звучи тъпо, но като човек не обичащ риба, за мен тя имаше еднакъв вкус. Оказа се, че не е така. Освен това, след като спрях сладкото, установих, че виното има уникален вкус, който не съм усещал, поради притъпяване на вкуса за сладко.
Промени ли си сънят ти през последните месеци и ако отговорът е “Да”, по какъв начин? Да, сънят ми се промени – стана по-добър. От няколко години имам проблеми със съня – заспивам, но след това се въртя в едно полусънно състояние. Ставах да ходя до тоалетна и да пия вода поне веднъж нощем. Сега спя доста по-спокойно и не ставам през нощта нито до тоалетна, нито за да пия вода.
Какви други “странични ефекти”, в контекста на здравето, се появиха в следствие на съвместната ни работа? Карам се по-малко със Силвия :D. Майтапът настрана, наистина се чувствам доста по-спокоен и много от дребните неща, които ме дразнеха преди, сега дори не ги забелязвам. Или ги забелязвам и чак се учудвам, че не ме дразнят. Също така спрях да хъркам :).
Кое е нещото/нещата, което ти помогна най-много да постигнеш твоите впечатляващи резултати? На първо място подкрепата от жена ми. Това, че сме заедно в предизвикателството много ни помага, особено в моментите на колебание било то за хранителния режим или за двигателния. Твоята помощ и тази на Лазар – винаги сте на линия, независимо че сте заети.
Какво е за теб предизвикателството на “Промени Живота си за 1 Година” до тук? Спокойно мога да кажа, че вече е начин на живот.
Каква е нагласата ти за следващите 6 месеца? Очаквам с нетърпение да видя какво сте ни приготвили :)). 

Нямам много за добавяне. Освен мерките.

В началото – Юли 2019г.

Килограми: 101.5 кг. Талия: 100 см. Корем: 104 см. Дупе: 107 см. Бедро: 47 см. Бицепс: 33 см.

Сега – Декември 2019г.

Килограми: 89.9 кг. Талия: 84 см. Корем: 87 см. Дупе: 100 см. Бедро: 44 см. Бицепс: 33 см.

Хммммммммммм…..

Теодор Промени Живота си за 1 Година

Един от “хаковете”, които научих от Теди и Силвето се нарича “тренировка в двойка”. Когато единият иска да скатае, другият просто не му позволява. Когато на единия му се хапва нещо извън режима, другият (най-малкото) следи за количеството. Това се случва заради емоционалното отстояние на нашето другарче от нашите вътрешни битки за/против още едно парченце шоколад/торта/козунак. Много помага.

Ако поискаш да се включиш, продължавай да четеш!

Преди всичко искам да напомня, че тази програма не е за всеки. Основното ни желание е да получиш резултати, а аз и Лазар – да получим удовлетворение за скромния си принос. Супер важно е да не си губим времето взаимно. За това сме решили да работим само с хора, които са подходящи – и като здравословно състояние, и като нагласа.

Ако ти си такъв човек, държа да ти кажа какви са условията за записване.

Цената, която сме предвидили за Промени Живота си за 1 Година, е 970 лв като са предвидени опции за разсрочено плащане.

Това са 2,66 лв на ден и е възможно да не бъде достатъчно мотивираща цена за повечето хора. А за да се промени даден човек наистина е необходимо да бъде отдаден и последователен в действията си. Именно така хората, като Силвето и Теди, постигат резултати.

Какво включва “Промени Живота си за 1 Година”:

 • Тренировъчни програми с възможност да тренираш вкъщи
 • Хранителни режими с основен фокус върху умното хранене и самонаблюдението
 • Ежемесечен полезен навик
 • Препоръки за суплементация
 • Група за взаимопомощ
 • Кажи-речи 24/7 подкрепа, мотивация и отговори на твоите въпроси лично от мен, Георги.

Ако се запишеш, ще ти се обадя лично, за да отговоря на твоите въпроси и да преценя дали ти и нашата програма сте един за друг. Следващата програма започва от 1 юни 2021г.

Георги Ненов
Пиши ми!
Теодор: Нямах намерение да тренирам, а сега съм 11 кг надолу

Коментари