Когато тичаме от задача до задача, “нямам време” винаги може да мине метър като оправдание. Особено за готвене и човешко хранене – не на крак, заръфали кроасан с шоколад или сандвич с две тлъсти филии хляб и едно тъничко и мазничко подобие на месо в него. В сеганата ситуация, когато през почти или съвсем цялото време сме си вкъщи, “нямах време да си сготвя” не минава. Поне не пред мен. 😛

Покрай стоенето вкъщи се развихрих с готвенето, но не със засукано плейтване, а с простички приложими идеи в стил от нищо-нещо. И така от една консерва червен боб с минимум допълнения сглобих две различни хранения. Елементарни за приготвяне, вкусни и без отпадъчен материал.

Английска закуска Special Edition

Класическата английската закуска съдържа препечени филийки, яйца, бекон, печен боб и доста често – туршийка. Special Edition версията, която приготвих аз, е по-лека, с дооооста по-малко калории, и ако непредобрите с филиите, може да си стане направо идеалка дори за fat loss 😉

Какво ви трябва за 1 порция: 2-3 лъжици червен боб от консерва, яйце или яйца (колкото ще изядете), зеленчук по избор, филийка пълнозърнест хляб;

Как да го приготвите: Сложете малко масло в тигана и докато загрява, метнете 2-3 лъжици отцеден червен боб. Ако имате под ръка джоджен или мента, може да сложите малко – обогатява вкуса на боба 😉 Махнете боба от тигана, и на негово място в същия тиган метнете яйцето/яйцата. Пригответе ги както искате – рохки на очи или бъркани, и сложете в чинията до боба. В тигана най-вероятно ще е останало малко мазнинка с аромеите от яйцето и боба. Метнете филийката хляб да се сгрее/запече след яйцето.

Слагате всичко в чинийката, мятате и любимия (или наличния) зеленчук за цвят и …

Voila!

Отнема около 4-5 минути. В моята чинийка вместо хляб има оризовка, защото ми беше свършил хляба. Свърши чудна работа 😉 Вкусно, с протеин (и то от няколко източника), зеленчук и фибри 🙂 Перфе!

Kюфтета с червен боб и зеленийки

Сега …. Остава ми 2/3 консерва червен боб, която трябва да измисля какво да я правя. Сетих се, че често във веганските бургери използват боб или леща за основа и консистенция. И с малко помощ от чичко Гугъл, си сглобих супер лесни кюфтета от боб с оставащатото от консервата:

Какво ви трябва за 4-5 кюфтета: 1 чаша добре отцеден червен боб от консерва, 1 чаша накълцани пресни зеленийки (спанак, магданоз или каквото намерите), 1-2 лъжици зехтин и подправки на вкус – сол, черен и червен пипер, куркума.

Как да ги приготвите: Намачкайте боба с вилица. Добавете всичко останало, смесете добре, и оформете кюфтенца. Печете в тава върху хартия за печене.

NB: Ако сложите замразени зеленийки, също става. Но в този случай ги изчакайте да се размразят и отцедете преди да забъркате всичко. Аз не се сетих да го направя, сложих директно нарязан замразен спанак и кюфтетата ми бяха на ръба да се разпаднат. Изядоха се за отрицателно време въпреки това, но друго си е да си ги наредиш красиви и цели в чинийката.

Стела Пенчева
1 консерва боб = две яденета

Коментари