Често работим с жени, чиито най-голям страх, е да не станат твърде мускулести. 

Този уплах, насаден от културистките на 80-те години, е причина много дами до ден днешен да избягват силовите тренировки, а ние да си скубем косите, когато чуем “искам само да се стегна малко, ама без да качвам мускули”.

За да вкараме повече светлина по темата, трябва да отбележим, че мускулите са около 40% от нашето тегло, а всички онези красиви извивки на тялото, на които се възхищаваме, са именно това. Освен, че са отговорни за движението на тялото, мускулите предпазват основни жизнени органи от нараняване, помагат да съществуваме пълноценно и са основен  елемент на човешката естетика.

С други думи – мускулите са яки.

Снимките и плакатите на нацепени мадами може все още да висят по стените на гаражните фитнеси и мази (и да са причина за много мъжки комплекси), но не бива да се плашиш от тях.

Зад тази визия, освен планините от стероиди, стоят и години на усърдна подготовка, хиляди погълнати калории всеки ден, както и тежки психологически, и хормонални проблеми. Тя е прецедент и плод на свръх-усилията на един атлет. 

Joanne Lee през 80-те

Шансът да се постигне такава визия случайно е напълно никакъв.

Само си спомни си за хилядите мъже, които тренират от години, дават маса пари за добавки, а не изглеждат дори и на половина толкова яки колкото тези мадами.

The Sudden Demise Of Ms. Olympia Competition In Women’s Bodybuilding

Затова, не се оставяй клишетата да те лишат от множеството ползи на стегнатoто тяло. С времето ще усетиш как ставайки по-силна, ще бъдеш и по-уверена в ежедневието си. Все пак силната и независима жена трябва да може сама да си отвори буркана с Нутела. 

Мускулите също така са отговорни за повечето калории, които гориш през деня си, независимо дали се движиш или не. Тъй че, колкото по-яки сме, толкова повече можем да хапваме без да качваме килограми.

Въпреки, че повечето хора използват силовите тренировки за да покачват тегло и размер, тежестите превъзхождат кардиото, дори когато говорим за горене на мазнини. С тях ще продължиш да гориш калории дори след края на тренировката, а възстановяването ще те прави по-силна и стегната. 

Силовите тренировки и натрупването на мускули също така ще подобри позата ти и ще те доближи  онази визия тип “пясъчен часовник”, за която говорят по списанията. Кардиото наистина ще ти помогне да влезеш във форма, но за да ти хареса тази форма, ще трябва и малко желязо.

С времето ще забележиш, и че ще заспиваш по-лесно, а сънят ти се подобрил. Сутрините ще се будиш отпочинала, а общите нива на енергия през деня ще са по-високи. 

На последно място сме сложили нещата, които не се виждат с просто око, но ще променят живота ти завинаги – здравото сърце и кости.

Костите са жива тъкан, която расте и се възстановява, а най-добрият начин да заздравим костите си е като ги подложим на натоварване. 

Проучвания доказват, че тренировките с тежести доказано повишават костната плътност и мускулатура, дори при възрастни хора, при които шансът за развиване на остеопороза и саркопения е по-висок. Тъй, че колкото по-рано започнеш, толкова по-добре.

Щангите също така намаляват шансовете за високо кръвно налягане и спомагат за намаляванет на триглицеридите в кръвта. 

Ще заприличаш на мъж

Коментари