Една от основните цели на LTL е да разпространява качествена информация и един от начините, чрез които можем да постигнем това е да увеличаваме аудиторията не само на нашите читатели, но и на други треньори. Днес ще направя това, като напиша по-кратката версия на една много добра статия от Barbell Medicine относно пукането на ставите. Не мисля, че има какво да допълвам към статията, затова вместо да я преписвам на български, ще обобщя основната идея.

На всеки се е случвало да му изпукват коленете или пък гърба след продължително заседяване, а при някои хора ставите им пукат постоянно. Какво значи това?

Това явление се нарича крепитус – това са звуците, които издават ставите при движение.

Много хора свързват този феномен с нещо негативно – и понякога има резон в това, но в по-голямата част от случаите, пукането на ставите е нещо напълно нормално и не се свързва с развитие на болки и патологични състояния.

Това, което казвам на трениращите си е, че стига пукането да не е съпроводено с болка, значи най-вероятно не е проблем.

Засега научните изследвания показват, че наистина в някои случаи има връзка между по-ясно изразен крепитус и развитие на остеоартрит в бъдеще, или пък правят връзка между по-честото пукане на ставите и по-силни болки и дискомфорт, но това е малка извадка от всичките случаи. Също така, този феномен не се свързва с по-ниска функционалност и сила или поне връзката не е ясна. Едно нещо, обаче е ясно и то е, че пукането на ставите само по себе си не трябва да ни спира да се движим и да тренираме.

Основна тема в статията е, че все още много хора разглеждат тялото като фина и крехка машина, която се износва, а е ясно, че това е вече остарял и неточен модел. Човешкото тяло не е машина, а адаптивен организъм с чувства, емоции и мисли, които трябва да се взимат предвид. Този стар „механичен“ модел на остеоартрит не е полезен и хората трябва да се учат, че телата им са здрави и имат нужда от движение и тренировки, за да се поддържат.

Въпреки, че тялото ни не е механична машина, то може да се оприличи на такава поради една причина и тя е, че когато някои машини и механизми не се използват дълго време, те започват да губят функционалността и здравината си. Същото е и с човешкото тяло – моментът, в който спрем да се движим и да се натоварваме е моментът, в който тялото ни ще започне да става по-крехко и по-слабо.

Статия на Barbell Medicine : https://www.barbellmedicine.com/blog/crepitus-expectations-vs-reality/

Кристиян Дончев
Защо ни пукат ставите и какво значи това

Коментари