Погледни се в огледалото. По бельо. Лятото може би си харесаше отражението. Или не ти пукаше. Но сега… след всичко, на което беше подложен през 2020, ти идва да хванеш един скалпел и една помпа и да започнеш да дялкаш и надуваш до постигане на желаните форми?  

Според ново проучване на Anglia Ruskin University виновен за това не е дюнерът от снощи, мъфините от онзи ден или мързелуването вкъщи с дни/седмици/месеци, а коронясаната ситуация, в която се намираме вече близо година.

Изследването, публикувано в журнала Personality and Individual Differences, включва 506 британци на средна възраст 34 години. Сред жените усещанията за тревожност и стрес, причинени от ситуацията с коронавируса, се асоцират с още по-засилено желание да бъдат по-слаби, а сред мъжете да бъдат по-мускулести. Тревожността в частност и при двата пола се свързва с изключително засилено неудовлетворение от собственото тяло.   

„Те сега откриват топлата вода“,

ще кажат някои. Ако всичко това бе просто суета, едва ли щеше да има кой знае какво значение. Негативното мнение за начина, по който изглеждаме (или т.нар. negative body image) обаче, е един от основните фактори за появата на хранителните растройства, като анорексия и булимия например.

„Освен влиянието на самия вирус, резултатите ни сочат, че пандемията може да доведе до все повече притеснения, свързани с начина, по който даден човек изглежда. В някои случаи тези притеснения дори могат да се превърнат в много сериозни усложнения и

да отключат хранителни растройства“,

споделя главният автор на изследването Вирен Суами, професор по социална психология.

„Със сигурност можем да кажем, че по времето на първото затваряне през пролетта, времето ни пред екраните се увеличи, което означава, че все по-често и по-вероятно е да сме изложени на атлетични или слаби идеали чрез медиите. Намалената физическа активност от друга страна увеличи негативните мисли, свързани със собственото тегло, визия и форма. В същото време, допълнителните тревожност и стрес, причинени от ситуацията, ограничиха механизмите ни да се справим с всичко това и намалиха тяхната ефективност.“

Познато ли ти е? На мен също. И на много от инфлуенсърите, по които точиш лиги. С тази разлика, че

малко от тях го признават.

Но както каза една от най-добрите ми приятелки преди няколко дни, “въпросът е да оцелеем психически, а не да преизпълняваме всички точки за петилетката”.

Следващият път, когато се погледнеш в огледалото и не ти харесва онова, което виждаш, можеш да измислиш занимавки, които държат мозъка ти зает с неща, различни от “ау колко ужасно изглеждам и колко съм зле”. Например да научиш нов език, лично или професионално умение. Или да сложиш в календара по един час време за тренировки или дълги разходки 2, 3 или дори 4 пъти в седмицата и да се размърдаш. Може да не направиш тяло като на инстаграм инфлуенсър, но ще правиш максималното предвид обстоятелствата. И когато всичко свърши, няма да си просто част от статистиката.

Източници:

Viren Swami, George Horne, Adrian Furnham. COVID-19-related stress and anxiety are associated with negative body image in adults from the United Kingdom. Personality and Individual Differences, 2021; 170: 110426 DOI: 10.1016/j.paid.2020.110426

Стела Пенчева
Не се харесваш? Короната е виновна!

Коментари