Обожавам палачинки, и съм пробвала (както да готвя, така и да ям) какви ли не. С последните ми творения съм особено горда, затова ги споделям с вас.

Всичко започна от моя опит да спася два самотни банана от хладилника. Под “спася” разбирайте да ги превърна в страхотни палачинки с естествена сладост, фибри и малко калории.*

Необходими продукти:

  • 2 банана
  • 2 яйца
  • 5-7 лъжици пълнозърнесто брашно**
  • щипка канела
  • щипка сода за хляб

Приготвяне:

Намачкваме бананите в купа. Добавяме яйцата и брашното докато стане гъста смес като за кекс. Накрая добавяме канелата и щопката сода и оставяме сместа за 10ина минути настрана.

Печем в тиган, като големината зависи от предпочитанията. В малък тиган за американски палачинки (с диаметър 14-16см) стават 6 вкусотийки.

За гарниране опитах две идеи – една с фъстъчено масло и кокос, и една с печена тиква и няколко капки кленов сироп. Понеже обичан и тиква, и фъстъчено масло, не мога да преценя кое е по-вкусно, затова ги гарнирайте така, че на вас да ви харесват. 😉

Допълнителни идеи:

  • Можете да замените пълнозърнестото брашно с ядково, с овесени ядки или с микс от двете. Така ще направите палачинките още по-хранителни.
  • Ако искате да влезете в по-добра форма, внимавайте какво слагате върху палачинките. Пресните плодове винаги са добър вариант и са за предпочитане пред мармаладите например.
  • Ако искате да направите палачинките по-богата на протеин закуска, гарнирайте ги със скир или пълномаслена извара, пресни плодове и малко ядки. Това ще ви осигури протеин от няколко различни източника, допълнително фибри и полезни мазнини, което ще ви държи сити доста дълго време 😉

*С така написаната рецепта се получиха 6 палачинки с по-малко от 100 калории всяка, ако може да се вярва на My fitness pal и моята преценка за това какво точно и колко грама брашно съм сложила.

**Количеството брашно е в зависимост от това колко големи яйца и банани сложите в сместа. За 2 големи банана 6-7 лъжици брашно трябва да стигнат. Ако сместа ви се струва рядка или твърде гъста, донагласете съответно с още малко брашно или вода.

Стела Пенчева
Бананови палачинки

Коментари