Днес докато си взимах бургер, бургерджията ме попита: „Бате Косьо, как да започна да тренирам? Много искам, ама нещо не се получава. Обикновенно ходя до залата преди работа, но напоследък не мога.“

С подобен проблем с колегите сме се сблъсквали доста пъти, защото е много разпространен. Всички знаят, че ще се почувстват по-добре, ако тренират, но малко стигат до залата. Дали е защото не са видяли достатъчно мотивационни мемета от инфлуенсърите? Какво ги спира? Дисциплина ли им липсва? Противно на очакванията, едва ли е последното.

Като цяло си мислим, че мотивацията за нещо е въпрос на воля и pain & gain. И че просто не сме достатъчно корави за да тренираме. Не сте ли чували, че разликата между успеха и провала е в това, че готините хора ходят да тренират и когато не им се тренира? Аз съм. Но смятам, че това са пълни глупости и такива изказвания доста ме дразнят.

Нека ви кажа защо, според мен, нямате мотивация.

Мотивацията, както всичките ви настроения, идва от мозъка ви. Мозъкът ви е супер-сметателна машина, която взима под внимание много фактори, слага оценки и взима решения. Наясно е с какъв капацитет разполагате и дали е оферта да правите тренировка. Най-често, когато човек няма мотивация, той всъщност е под твърде много стрес и възстановяването му куца. В такъв контекст тренировката (особено ако е тежка) може дори да се отрази негативно. Това няма нищо общо с факта кой е силен психически и кой – слаб.

Отговорете си на следните въпроси:

С какъв ресурс разполагате за тренировки? Стрес 15 от 10, болни деца вкъщи, 12-часови работни дни, 3-4 часа сън на вечер, кофти хранене (бедно на протеин и микронутриенти), дехидратация, депресия, която така и не се опита да лекуваш и чакаш да мине „от само себе си“… Дали ако просто започнете да тренирате, след 2 седмици ще изглеждате като мацките, които медитират на природни пейзажи и са много chill? Дали трябва да започнете от там изобщо?

Рецептата как да се справите с това я чух от Лазар. Тя е доста проста и изключително скучна, затова нещо не ме изкефи първоначално. Но понеже се опитвам да помъдрявам, дойде време да я оценя подобаващо и да я споделя с вас. Тя е следната:

Просто качете достатъчно високо в листата на приоритетите възстановяването (ако става сега).

Това е. Между другото, най-добрите атлети не блъскат повече тренировки, а имат по-добро възстановяване, тоест подхранват ги с достатъчно папкане и сън. Интересен бонус факт: Ако искате да бачкате здраво, трябва да се възстановявате добре и за това 🙂

Какво да направите – 7 практически съвета:

  • Яжте достатъчно като количество и качество храна (богата на протеин и микроелементи)
  • Спете поне по 6-8 часа на вечер, като наблегнете на хигиената на съня и опитайте да си лягате по-рано
  • Вижте дали нямате твърде високи нива на стрес и потърсете някакъв баланс според възможностите си, ако има нужда
  • Станете от компютъра и отидете при някакви готини хора да ви поговорят глупости.
  • Ако имате много в чинията си, махнете нещо преди да слагате още
  • Ако нещо ви тормози психически, опитайте да решите проблема – говорете с верен приятел, ако има нужда, отидете и на терапевт
  • Тренировка – ако не се чувствате супер, може просто да направите по-лека тренировка. Ако сте смазани – само едно раздвижване на ставите и разходка ще свършат чудесна работа. Повече може, ако (и когато) имате ресурси. (В Starcraft не строяхте сгради без кристали, нали?)

Ако нямате мотивация, правете повече от нещата, които ви дават енергия, преди да мислите как да харчите енергията, която нямате. А лека полека, с тренировките ще ставате все по-тонизирани и ще имате все по-голямо базово ниво на енергия.

Константин Рафаилов
Какво да направиш, когато ”искаш да започнеш да тренираш, но нямаш желание”?

Коментари