Нямате представа колко често чувам кофти съвети свързани с болежки. Част от тях дори идват от квалифицирани авторитети или пък загрижени жени на пазара… Няма значение, тезата е една и съща: Старите хора са го казали, ако тренираш ще си износиш ставите и ще си счупиш тялото. Това заключение идва от идеята, че тялото е като машина и с времето се чупят разни части.

Каква е истината? Да, прекалени натоварвания могат да доведат до травми. Но тялото ни не е машина. Ставите ни, мускулите и сухожилията ни са живи тъкани, които се адаптират към околната среда и стресорите, на които са изложени. Болежките се получават, когато тялото ни няма достатъчен капацитет да се справи със силите, на които е изложено. При много декондиционирани хора това често е дори само седенето продължително време. Причините са основно две. Твърде голямо натоварване или твърде малко такова. Ако имаме малко натоварване тялото ни просто няма изграден капацитет да се справя с такова. Ако пък се подлагаме на твърде големи натоварвания – надвишаваме капацитета му. Просто, нали!?

Доста често ми се случва да успокоявам трениращи, на които някой е втълпил кофти вярвания за тялото им. Мислят, че с малко отклонение от перфектната техника ще се осакатят за цял живот. Или леката болка, която се е появила след поредица от тежки тренировки, е началото на непоправима разруха за гръбнака им. Всичко се решава с лека корекция в тренировъчната доза. Работи като магия. Ако сте в такава ситуация забавете малко тренировките. Не търсете панически масажисти и физиотерапевти в google. И без това има шанс да ви кажат пълна глупост, неподкрепена от логика и доказателства. Още по-лошо е, че след това ще сте ограничени от заблуди. Сигурно дори сега вярвате в такива. Не ви трябват още.

Успех!

Константин Рафаилов
Ще си износиш ставите!

Коментари

Tagged on: