Все по-често забелязвам хора, които имат нереалистични очаквания от фитнес начинанието си. Сякаш един месец контрол над приема на храна и повишена физическа активност ще занули 35 години безразборно хранене и липса на каквото и да е движение. Тези нереалистични очаквания, се създават главно от социалните мрежи и хора, които рекламират фитнес продуктите си в тях. Сега ще ви обесня точно как работи.

Всички биха искали да отслабнат 15 килограма за 3 месеца и точно заради това, повечето информация в социалните мрежи е свързана с такива трансформации.

Има малка уловка разбира се. Хората отговарят различно на тренировките и изпитват различни трудности да се придържат към диетите си. Съответно имат и различни резултати. Дистрибуцията на различните фитнес резултати е добре познатият стар bell curve. По-просто казано, малко хора нямат почти никакви резултати, огромен брой хора имат “мех” резултати и много малка част от хората са имали възможността да положат усилия за наистина необикновени резултати. Е с техните усилия колегите си правят реклама и после вие се депресирате. Това, което виждате в социалките е изключението, а не нормата. Това е и причината да губите мотивация.

Имам две новини за вас: добра и лоша.

Ще започнем с лошата. Тя е, че най-вероятно за къс период от време няма да постигнете нищо кой знае какво. Това време ще ви трябва дори само да свикнете да следите храната си и да сте редовни в тренировките. Особено ако сте зает човек. За месец, два няма да имате огромна промяна, поне не без доста усилия. Повечето хора са склонни да надценят очакването си за това, колко ще постигнат за 1 месец фитнес.

Ред е на добрата: За малко по-дълъг период от време, например 6-7 месеца, може наистина да се изненадате от себе си. Да се върнете назад и да видите, че реално сте постигнали доста. Просто сте имали нужда да свикнете с процеса и да го направите не толкова плашеща част от ежедневието си. Заякването и загубата на килограми също вървят доста бавно. Освен ако нямате някакви свръх промени в живота си.

Какъв е моят съвет? Не гледайте кой какво с*ре по нета. Намерете какви стратегии ще работят добре за вас и бъдете консистентни. Рим не е бил построен за един ден. Уважавайте себе си и способностите си. Твърде агресивни диети и тренировки може да не стават за вас, колкото и да ви се иска.

Не гледайте другите, фокусирайте се да вървите напред, макар и бавничко понякога.

Константин Рафаилов
Реалистични ли са очакванията ти

Коментари