Сигурно сте виждали, хора да правят всякакви маймунджалъци в залата. Дали това им дава нещо специално? Например да стават като монасите от Шао-лин? Или пък да започнат да се движат като пантери? Или пък да се сдобият с възможността да лекуват мускулните си дисбаланси и нищо никога повече да не ги боли? Интернет е пълен с интелигентни хора, които пропагандират такива упражнения и философии.

Въпросът е, дали наистина е така и има ли смисъл да се занимаваме да ги правим тези толкова изпипани движения. Какви ползи ще ни донесат? Ще станем ли по-атлетични например? Повечето спринтьори например предпочитат клековете и нападите, пред упражненията за баланс. И при доста от другите спортове, в които физическата подготовка може да е решаваща, се разчита на по-базови упражнения. Ако имаше тайна, как хората да подобрят физическото си представяне, нямаше да я знаят определени инстаграм и фитнес гурута и най-платежоспособните им последователи. По-скоро щеше да се следва и да се обсъжда в различни спортни събития. Спортът е доста научно обоснован. Всяко спортно събитие е експеримент, изследващ ефективността в подбраните методи за подготовка. Ще ви оставя в коментарите клипче как балерини правят напади. Тренират и доста балет, разбира се, а и сигурно разтягат.

Дали специалните упражнения ще ни предпазят от болежки и контузии? Ами реално в интернет може да намериш доста, дори научна информация, подкрепяща функционалните упражнения, като терапия за различни болежки. Физиотерапевтите дават на пациентите си да правят всякакви странни движения. Това създава впечатлението, че за да се предпазим от болки е нужно да можем да правим различни и специфични движения. Хубаво е, че хората се подобряват от такива терапии. Често обаче се подобряват малко. Също така, не знаем дали подобрението не е дошло в следствие на изминалото време или защото са намерили начин да са физичесвки активни и да намалят страха си от болката. Може дори да е защото са оптимистично настроени след предприетата грижа да подобрят съъстоянието си. Рядко се сравняват резултатите с друг вид активност. Дори да се напрви, сравнението не е просто с адекватно трениране според възможностите. Функционални упражнения и друг тип упражнения с адекватна ЗА ВАС трудност, не се различават много по-ефективност спрямо болките ви.

Бъдете по-скептични към всички специални движения, които витаят из интернет. Голяма част от тях са made up bullshit. Просто някой умен и красив решава, че нещо ще подобри дадено упражнение или вас. Въпреки, че не е ясно дали ще стане баш така. Най-много ще се подобри маркетинга на такива джедай. Когато не сте сигурни, винаги можете да заложите на обичайните базови упражнения, които си имат определена ефективност.

В тренировките си не е нужно да сте толкова либерални за да са ефективни, бъдете по-базови. Или с други думи: по-простички. А пък ако ви кефи да експериментирате с различни движения – направете го. Изключително важно е на човек да му е интересно и приятно докато тренира. Просто бъдете внимателни и осъзнати.

Константин Рафаилов
Правите ли специални упражнения

Коментари