Photo by Mohamed Nohassi on Unsplash

Кой съм?

Ненадминат имуностимулант.

Безценен регулатор на хормоните в тялото ти, включително на твоето щастие.

Неуморен учител, който ти позволява да запомниш повече и да подредиш това, което вече знаеш или си преживял.

Креативен гений, който те изпраща обратно в минали, бъдещи или въображаеми моменти, свързвайки преживяното, прочетеното и видяното с желаното, търсеното или изгубеното.

Безвъзмезден помощник при възстановяването ти, както физически, така и емоционално.

Пренебрегнат приятел за сметка на кофеина, алкохола, наркотиците и социалните мрежи.

Да, позна ме!

Аз съм Tвоят сън!

—-

Здравей и от мен, Георги,

Неслучайно именно сънят е едно от първите неща, които посочвам на хората, с които работя като част от Live to Lift за изграждане на по-здравословни навици на живот, като начална точна за тяхната в промяна. Защо? Защото не изисква нищо да започнеш да си лягаш по-рано и да спиш (поне) малко повече докато ползите са огромни и включват: по-бързо отслабване, по-нисък апетите, по-ниски нива на стрес, по-добро настроение, по-високо либидо и това е само началото на един доста дълъг списък.

Именно благодарение на работата ми в Промени Живота си за 1 Година – нашата едногодишна програма, която отнема част от времето ми в последните почти 5 години, както и работата върху моето собствено здраве през последните 8 години, достигнах до едно много просто нещо:

Сънят е най-подценяваният, но най-могъщият приятел в контекста на нашето физическо, емоционално и професионално здраве!

Излишно е да изброявам и обяснявам всички ползи, които има сънят за нашите тела. Ако не ти е попадала „Защо спим?“ на д-р Матю Уокър (в оригинал или преведена на Български език), това е книгата, от която те съветвам да започнеш.

Контекстът

Преди точно 1 година реших да кандидатствам в ABLE Activator – предприемаческа програма за млади хора, която се провежда на живо и представлява всичко най-хубаво, събрано на едно място: 30 прекрасни участници, съвкупност от вдъхновяващи лектори, безценни фасилитатори и организация на фантастично ниво. За програмата ще разкажа друг път, а това, за което пиша в момента е част от най-интересната ѝ част – развитието на една бизнес-идея, свързана със здравето.

Един от тези младите хора в програмата е Мартин. Ето каква беше неговата идея за решаване на проблем, която припознах за свой:

„A company that creates products that help people improve their sleep without the use of drugs.“
Превод: “Компания, която създава продукти, които помагат на хората да подобрят съня си без използването на медикаменти.

… и не само аз я припознах, защото в екипа се включиха с огромно желание и разнородни умения – Гери, Боряна, Настя и Богомил. Шестимата се обединихме около една визия – да намерим начин да помогнем на хората да имат по-качествен сън!

Нашият екип – от ляво на дясно: Гери, Аз, Боряна, Богомил, Настя и Мартин

Още в деня, в който създадохме екип „ЛЕКА НОЩ“, в разговорите ни се появи една идея, която толкова силно се загнезди в съзнанието ни като потенциален проблем за решаване, че оттогава насетне влагаме огромна част от свободното си време, за да ѝ намерим работещо, научно-достоверно и скалируемо решение.

Анкетата, която направихме и която можеш да намериш тук 👉 https://forms.gle/RG7bSzGTPoWbvTiB6 ни позволи да проверим първите си хипотези – начална стъпка от валидацията на продукта за подобряване на съня. Без помощта на тези 260+ човека, които се включиха и я попълниха, най-вероятно нямаше да пиша тази статия.

Анкетата

Тук ще споделя резултатите от нея и ще оставя интерпретацията на теб!

 1. Как би оценил/а качеството на твоя сън през последните 3 месеца от 1 до 10, където 10 е най-високата оценка?
Анкетата е проведена от екип “ЛЕКА НОЩ”, част от ABLE Activator 2022

Отговорите на този първи въпрос в нашата анкета валидираха най-важния въпрос, който съответства с нашата визия и над който ще работим неуморно:

Как да помогнем на другите да увеличат качеството на съня си?

3. Кои от следните неща влияят върху това да имаш качествен сън?

Анкетата е проведена от екип “ЛЕКА НОЩ”, част от ABLE Activator 2022

Спорна битка, в която „победител“ е „Недостатъчният сън“, а ето ги и неговите подгласници, които намаляват

 • количеството на съня:
 • лягам си много късно,
 • ставам много рано,
 • трудно заспивам,
 • събуждам се през нощта,
 • сутрин се събуждам с главоболие
 • сутрин се събуждам с ниска енергия
 • трудно се събуждам сутрин

6. Какво въздействие имат следните фактори върху съня ти, където 1 е никакво въздействие, а 5 – много голямо въздействие?

Анкетата е проведена от екип “ЛЕКА НОЩ”, част от ABLE Activator 2022

Помолихме хората да посочат стойност за всеки един от изброените фактори, където синьото е 1, а лилавото 5. От ляво на дясно факторите са:

 • Стрес свързан с работата
 • Стайна температура
 • Родителство
 • Хъркане
 • Други шумове (Без хъркане)
 • Прекалено светло е
 • Емоционална активност
 • Комфорт на леглото
 • Здравословно състояние
 • Консумация на алкохол
 • Дигитални устройства (мобилен телефон, компютър, таблет, телефон или друго)

7. Какво влияние има хъркането върху вашия сън?

 • Ниско/никакво влияние – 185 човека (78 мъже /107 жени)
 • Средно влияние – 33 човека (8 мъже/25 жени)
 • Високо влияние – 46 човека (12 мъже/34 жени)

8. Кой хърка във вашето домакинство?

Анкетата е проведена от екип “ЛЕКА НОЩ”, част от ABLE Activator 2022

Победителите тук са:

 1. Никой не хърка! 💪
 2. Партньорът (31.2%)
 3. Аз
 4. Баща ми
 5. Майка ми
 6. Сестра ми
 7. Брат ми

10. Как хъркането смущава съня ти?

Анкетата е проведена от екип “ЛЕКА НОЩ”, част от ABLE Activator 2022

Ето как хъркането влияе на хората, отговорили на анкетата:

 1. Не мога да заспя! (30 мъже/91 жени)
 2. Не ми влияе! (45 мъже/40 жени)
 3. Събуждам се посред нощ (16 мъже/45 жени)
 4. Събуждам се прекалено често (12 мъже/42 жени)
 5. Събуждам се с главоболие (4 мъже/4 жени)

Малко данни за демографията на хората, които ни помогнаха, отговаряйки като над 92% от тях живеят в България, а над 90% – в големите градове:

Анкетата е проведена от екип “ЛЕКА НОЩ”, част от ABLE Activator 2022
Анкетата е проведена от екип “ЛЕКА НОЩ”, част от ABLE Activator 2022

Аз лично, както и целият ни екип иска да благодари на хората, които отделиха от времето си и попълниха анкетата! 🙏

Кратко обобщение

Сънят, както вече знаете, е основна функция, която позволява на тялото и ума ни да се презаредят и да се събудим освежени и готови за действие. Той е жизненоважен процес, който поддържа настроението, паметта и когнитивната функция и играе голяма роля във функцията на ендокринната и имунната система. Въпреки това проблемите със съня стават все по-чести и последните изследвания показват, че тенденцията е за нарастване. Около 40% от хората в световен мащаб страдат от разстройство на съня. Нашето проучване потвърди тази теза – 40% от участниците в анкетата определят качеството си на сън като средно към много ниско.

Генерален проблем при тези хора е липсата на достатъчно сън, а факторите за това, както сами виждате от данните, могат да бъдат многобройни. Екип “ЛЕКА НОЩ” реши да адресира един от виновниците човек да си набавя качествен сън и това е именно хъркането.

Photo by Kampus Production from Pexels

Защо хъркането?

Хъркането може да натовари отношенията, любовта и спокойствието в домакинството и да повлияе на бъдещето на една двойка. То може да наруши съня ви или този на вашия партньор, както еднократно, така и ежедневно. Дори и вашето собствено хъркане да не ви безпокои, то не е проблем, който трябва да игнорирате, защото е сред основните симптоми на Сънна Апнея (спиране на дишането по време на сън). Ако хъркането идва от партньора ви и вие държите на неговото/нейното здраве, можете да изразите загриженост и да препоръчате консултация със специалист, за да не се окаже, че това е симптом на по-сериозен проблем като сънната апнея. Резултатите от нашето проучване показват, че 30% от участниците твърдят, че хъркането оказва от средно до много високо влияние върху съня им.

Как смятаме, че можем да решим този проблем?

Нашата идея е да създадем ефективно, просто и удобно за носене устройство, което да попречи на хората да хъркат, без да прекъсва съня им. Ангажираме се да използваме само научно-доказани методи и да НЕ насърчаваме употребата на медикаменти без лекарско предписание или харченето на пари за безумно скъпи устройства. Нашият подход дългосрочно е фокусиран върху повишаване на осъзнатостта на хората за важността на съня, а справянето с конкретното предизвикателство – хъркането е само началото на нашия поход към подобряване на здравето на обществото.

Защо правим това?

Защото ни е грижа и наистина вярваме, че здравият сън означава по-здрави хора, по-щастливи отношения, по-ефективна и продуктивна работа или с 5 думи – по-добро качество на живот.

Photo by Pavel Danilyuk

Как можете да ни помогнете?

Ако припознахте себе си в написаното или имате близък човек, който се бори с този проблем, ще ви бъдем благодарни, ако ни пишете или попълните нашата нова анкета, която този път ще ни даде много по-детайлна информация за хъркането като проблем. Може да я намерите, попълните и/или разпространите тук:

👉 https://forms.gle/HD1w2Hq5QZen6SBP7 👈

Благодаря!

Повече спокойни нощи и по-качествен сън,

Георги

П.П. Ако имаш по-сериозен интерес, пиши ми на georgi@livetolift.com, за да ти разкажа повече! 📩

Георги Ненов
Пиши ми!
Кой е най-могъщият ни приятел в контекста на нашето здраве?

Коментари