Не знам при вас как е, но лично при мен, поколението, от което съм част, навлиза в една специфична възраст. 30-те е времето, когато супер актуална тема става отслабването.

Това логично ни води до въпроса, нужно ли е да правим кардио, за да отслабнем. Отговорът е много прост. Не е нужно. Това е, което искахте да чуете, нали? Ето защо ви го и казвам. За да ви стане приятно! Дори не е нужно да тренирате. Ефектът на тренировките с тежести върху метаболизма ви, ще бъде доста забавен. Разбира се, качвайки мускули, ще хабите повече енергия. Но също така при самите тренировки ще изразходвате доста калории и ще ви се вдига апетита.

Единственото нещо, което ви е нужно за да отслабнете, е да хабите повече енергия от колкото приемате. Да сте в калориен дефицит. Да, ако просто си намалите храната със сигурност ще отслабвате. Всички имате нещо като счетоводен баланс в телата си. Можете да ядете по една ябълка на ден и да гладувате или да ядете само Макдоналдс и пак да отслабвате. Ако ядете по-малко от нужното на тялото ви – ще отслабвате. И с банички и шоколад се сваля, ако са в правилното количество. Сигурно няма да е много яко, разбира се, но ще работи.

“Ама това да отслабна не е ли най-важното нещо?”-питате ме в хор. Ами да, може да е нещо доста позитивно, особено за хора, които не са във здравословни килограми.

“А за хората във здравословни килограми?” – продължавате да питате.

“А какво са здравословни килограми?”

В медицинската литература се използва индекса BMI, който е известен с това, че е многозначен и не ни казва много. Като Божинката. Например обездвижен човек висок 170см и тежащ 120 килограма, ще има огромни ползи от отслабване. Няма спор. Ами колегата, който малко се е запуснал? Да, част от ползите, които ще има ако направи промени в живота си, могат да бъдат отдадени на отслабването. Само дето не сме сигурни каква част, ще се дължи на отслабването. Има доста изследвания, които откриват, че хората с наднормено тегло имат по-големи рискове да развият определени болести. Странно, в други изследвания, където взимат предвид и издръжливостта (CRF) на участниците, тези рискове започват да изчезват при участниците с по-висока издръжливост. Защо ви казвам това? Защото напоследък се чудя дали отслабването трябва да е водещ критерий в здравословните ни напъни.

Ползите от спорта няма нужда да бъдат изброявани. Могат да бъдат потвърдени, както от “старите хора”, така и от модерната наука. Това е тема, на която “американските учени” и Киро Скалата(или Брейка) постигат консенсус. Старите дами пред блока знаят, че спортът те прави “хубаво момче” и по-здрав. Дори промяната от ниска физическа активност до средни нива носи много ползи. Даже изглежда, че носи лъвския пай от тях. Не е нужно да ставате олимпийски атлети обаче. Дори редовното ходене малко по-дълго може да окаже значителен положителен ефект върху здравето ви.

На къде бия с всичко това? Ами да отслабнете може да е изтощителен процес. Докато се борите с него обаче, може да откъснете далеч по-ниската ябълка. Да тренирате и да сте физически активни. И ако случайно кантарът не мърда много много – не губете надежда. Правите най-доброто за себе си. Това не е провал, а успех. Най-вероятно, ако сте редовни, резултатите просто малко закъсняват. Ако напреднете с тренировките си, това също със сигурност ще помогне.

Всички сме чували клишето: “Не пропускай гората, заради дърветата” и господарят на езика Толкин е преобразувал подобна стара английска поговорка в “Не всичко, което е злато, блести”.

Не пропускайте възможността, да изпитвате радост от живота, да тренирате и да се движите, само защото се фокусирате върху загубата на килограми.

Оооо да, и правете си кардио ако ви кефи. Ще ви донесе ползи! 😉

Източници:

https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(21)00963-9

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)31438-1/fulltext#back-bib2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24438729/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21673488/

Константин Рафаилов
Трябва ли да правя кардио, за да отслабна

Коментари